Waarom extra alert zijn met Black Friday & Cyber Monday?

Waarom extra alert zijn met Black Friday & Cyber Monday?

Black Friday & Cyber Monday zijn niet meer weg te denken. Deze dagen vinden er ontzettend veel online transacties plaats. En aan online winkelen zitten altijd gevaren verbonden. In deze blog geven we u handige tips.

Waar komt Black Friday vandaan?

Het winkelevenement Black Friday ontstond in de VS als een eendaags evenement. De dag na Thanksgiving (25 november), zodat mensen de kans hadden om hun kerstinkopen te doen. Inmiddels is Black Friday wereldwijd populair en zijn er overal enorme aanbiedingen. De meeste organisaties beginnen nu vaak ook al een paar dagen voor de oorspronkelijke datum en laten de acties doorlopen tot de volgende maand, bekend als Cyber Monday.

Is Black Friday betrouwbaar?

Veel mensen zijn zich er tegenwoordig van bewust dat er gevaren verbonden zijn aan online winkelen. Echter begrijpt niet iedereen hoe hun gegevens gebruikt worden en wat de gevolgen hiervan zijn. Cybercriminelen zijn in staat om persoonlijke gegevens te gebruiken om creditcard- en bankrekeningen op uw naam te openen. Hiermee verrichten ze aankopen met uw accounts, proberen ze kredietvoorschotten te krijgen en kunnen ze zelfs uw identiteit stelen.

Online shoppen maakt ons leven gemakkelijker, maar met de gevoelige informatie die we delen lopen we ook risico’s. De feestdagen & Black Friday zijn daarom goede tijden voor cybercriminelen. In de hoop dat consumenten hun waakzaamheid verliezen tijdens de haast om de beste deals te scoren. Daarom geven we u graag handige tips mee om veilig online te shoppen in deze tijden.

Tip 1: Kijk goed welke e-mails u opent en waar u op klikt

Vaak ontvangt u rond Black Friday veel mails met de beste deals. Wees alert! Ook cybercriminelen proberen u te verleiden door mails (phishing mails) te sturen. Klikt u op een linkje in deze e-mail dan wordt er zonder dat u dit doorheeft malware geïnstalleerd op uw apparaat. U blijft vervolgens lekker online winkelen en maakt gebruik van wachtwoorden en online bankieren. Malware registreert deze informatie en stuurt het door naar de cybercrimineel. Met alle gevolgen van dien. Lees al onze tips om phishing mails te leren herkennen.

Tip 2: Zoek naar https en het hangslotje in de browser

Een handig pictogram om op te letten, omdat het u vertelt dat de site veilig is. Een legitieme site heeft een webadres dat begint met https (in plaats van alleen http) en toont ook een hangslotje in de adresbalk. Ontbreekt dit? Verlaat de website!

Tip 3: Wees voorzichtig waar u winkelt

Wees altijd voorzichtig waar u koopt, want oplichting kan plaatsvinden op elk soort platform. Van een website tot social media platform. Ook is het niet ongebruikelijk dat cybercriminelen nepsites opzetten. Lijkt iets online te mooi om waar te zijn? Helaas is dit dan waarschijnlijk ook het geval. Onze tip: doe altijd vooraf onderzoek naar de webwinkel. Google staat vol met reviews. En bekijk goed de website van de aanbieder. Is er een fysieke locatie? Kunt u iets vinden over de Klantenservice? En zijn de social media kanalen actief? Een goede voorbereiding is het halve werk. 😉

Tip 4: Stel een speciale up-to-date browser in voor het uitvoeren van winkel- en banktransacties

Het maakt niet uit voor welke browser u kiest (Internet Explorer, Google Chrome of Safari). Maar zorg ervoor dat u slechts met een browser transacties uitvoert.

Tip 5: Zorg ervoor dat uw apparaat software volledig up-to-date is

Geeft uw apparaat aan dat er softwares geïnstalleerd moeten worden? Doe dit dan. Dit resulteert namelijk in kleine wijzigingen in de gebruikersinterface, maar kan er ook voor zorgen dat er geen gapende beveiligingsgaten zijn voor criminelen om uw digitale leven binnen te sluipen.

Tip 6: Bescherm uzelf door internetbeveiligingssoftware te installeren

Bescherm uw apparaten met een goed beveiligingsproduct, zoals Solcon Veilig Online. Het beschermt niet alleen tegen virussen, maar heeft ook extra functies als bank- en winkelbescherming. Solcon Veilig Online is gratis voor alle klanten van Solcon. Lees meer over Solcon Veilig Online.

Veilig online met Solcon

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen.facebook-post-black-friday-blog