5 tips voor hoe je ransomware kunt voorkomen

5 tips voor hoe je ransomware kunt voorkomen

Ransomware komt steeds vaker voor. Niet meer alleen onder bedrijven, maar ook consumenten zijn steeds vaker slachtoffer. Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van ransomware geven we u 5 tips.

Kort lesje ransomware: wat is het?

Bij ransomware versleutelen cybercriminelen een deel van uw bestanden of zij blokkeren het systeem waardoor u niet meer bij uw bestanden kunt. Vervolgens eisen de criminelen losgeld om de blokkade weer ongedaan te maken.

Met deze 5 tips voorkomt u ransomware.

1. Zorg voor goede antivrusprogramma’s

Het klinkt voor de hand liggend, maar alleen met een goede virusscanner die ransomware detecteert en blokkeert bent u goed beveiligd. U kunt op 2 apparaten gratis gebruik maken van Solcon Veilig online.

2. Update uw software

Cybercriminelen maken gebruik van zwakke plekken in softwares om uw systeem binnen te komen. Zorg er daarom voor dat u kwetsbaarheden op tijd repareert en update dus altijd de nieuwste software van besturingssystemen en programma’s. Nieuwe software verbeteren de veiligheid, zijn snellen en lopen minder vast.

Instructies voor het automatisch laten installeren van updates door uw besturingssysteem kunt u doen via de onderstaande links:

3. Wees altijd alert

Op een link klikken is snel gebeurd, evenals het openen van een bijlage. De beste tip die wij u kunnen geven. Wees altijd voorzichtig! Vertrouw e-mails niet direct, vooral wanneer het niet goed voelt. Lees hoe u phising mails herkent.

4. Investeer in back-ups

Het is belangrijk om regelmatig een back-up te plaatsen, ofwel een kopie van de bestanden die op uw apparaat staan. Hiermee voorkomt u dat u bestanden na ransomware definitief kwijt bent. Bij Solcon bieden we een Online Backup PC aan. Is uw apparaat geïnfecteerd, dan is er altijd nog de mogelijkheid om uw back-up probleemloos terug te zetten.

5. Zorg voor een veilige internetverbinding

Vergeet niet uw internetverbinding te beveiligen. Daarnaast adviseren wij u veilige wachtwoorden te gebruiken. Gebruik hiervoor geen wachtwoorden als: Admin of Password123. Maar kies een veilig wachtwoord wat niet eenvoudig te raden is. Klik hier voor meer informatie. Dit kan bijvoorbeeld met virusscanners en malwarescanners. U kunt op 2 apparaten gratis gebruik maken van Solcon Veilig online.

Wat te doen bij ransomware?

Krijgt u een scherm met de melding dat uw bestanden zijn versleuteld en er om geld wordt gevraagd om dit op te heffen, dan bent u slachtoffer van ransomware. Wat te doen? Allereerst, betaal in ieder geval niet! Hiermee beloont u criminele daden en blijft ransomware in stand. Daarnaast biedt het geen garantie dat u weer toegang krijgt tot uw apparaat en/of bestanden. Zonder back-up bent u de data namelijk kwijt. Update daarnaast uw besturingssysteem en software en zorg ervoor dat u een virusscanner laat draaien.

Bij Solcon streven we elke dag weer naar veiliger internet. We proberen ons netwerk zo veilig mogelijk te houden. Hierbij helpen we onze klanten graag door ze bijvoorbeeld in een beveiligde omgeving te plaatsen wanneer we verdachte praktijken zien gebeuren op een verbinding. Ontdek meer over onze mogelijkheden van een beveiligde omgeving.

lesje-ransomware


Reacties

naomihoekman

6 mei 2021

Beste meneer/mevrouw Maljaars, Dit klinkt meer als een vorm van phishing mail. In onze blog leest u hier meer over en tips om ze te leren herkennen: https://www.solcon.nl/particulier/blog/tip-hieraan-kun-je-phishing-mails-herkennen/. Met vriendelijke groet, Solcon


H.Maljaars

5 mei 2021

ik kreeg onlangs een mail van lookinn@prosegarden.ne. ik heb deze mail snel gelezen en zag een bedrag genoemd om te betalen. (meer dan 1000 euro) met een dreiging van het zwart maken van mijn imago, indien ik niet betalen zou. Het speet me het geval geopend te hebben en direct in verwijderde items gedaan en daar ook weer uitgegooid. Is dit ransomware ? Wat "men"verder met mijn imago zal doen kan me niet zo veel schelen op dit moment.