Waar moet u WhatsApp fraude-melden?

Waar moet u WhatsApp fraude-melden en hoe doet u dat? Lees hier het stappenplan.

WhatsApp-fraude is een veelvoorkomende vorm van phishing en identiteitsfraude.Daarom is het belangrijk dat de fraude gemeld wordt en de fraudeur gepakt wordt. En dat is maar goed ook, want WhatsApp-fraude leidt tot zowel financiële als emotionele schade bij het slachtoffer. De vriend-in-nood methode komt het vaakst voor. U kunt op twee manieren de dupe worden van WhatsApp-fraude, dus wees daar alert op.

 1. WhatsApp-account van vriend gehackt
  In het eerste geval is het WhatsApp-account van een familielid of vriend gehackt. Door zijn of haar telefoonnummer te hebben achterhaald neemt de crimineel de identiteit van uw familielid of vriend over.
 2. Uw WhatsApp-account gehackt
  Appje ontvangen van een vriend met de vraag of u een bepaalde code door kan sturen en heeft u dit gedaan? Dan kan de crimineel vanuit uw naam, codes en appjes versturen naar al uw contacten.

Duizenden slachtoffers

Het afgelopen jaar zijn er duizenden mensen door middel van WhatsApp-fraude opgelicht. Door de goedheid van deze slachtoffers lopen de bankrekeningen van de gewetenloze fraudeurs vol. Deze bedragen zitten tussen de € 750,- en € 2.500,-. Om dit te stoppen is een melding maken van de oplichting het enige en het beste dat u kunt doen.

Bent u zelf slachtoffer geworden? Volg dan deze stappen:

Stap 1: maak screenshots

Zodra u erachter bent dat deze vriend-in-nood een crimineel is maakt u screenshots van uw scherm. Hiermee verzamelt u het bewijs dat u voor de volgende stap nodig heeft.

Stap 2: bel de juiste instanties

Meld de WhatsApp-fraude bij Fraudehelpdesk en de politie. Het is goed om beide instanties op de hoogte te stellen van de situatie. Als uw contacten dit ook doen, dan zal de omvang van deze fraude eerder opvallen. En daarmee vergroot u natuurlijk de kans dat ze de crimineel te pakken krijgen.

Stap 3: bel uw bank

Heeft u de naam en het rekeningnummer van de vriend-in-nood op uw scherm? Bel dan uw bank om dit met hen te delen. Heeft u geld overgemaakt naar deze rekening? Bespreek het dan met de bankmedewerker. Wellicht is er een verzekering of tegemoetkoming waar u recht op heeft.

Stap 4: informeer uw contacten

Vervolgens stelt u al uw contacten op de hoogte. De crimineel zal namelijk uw hele contactenlijst afwerken om zoveel mogelijk geld af te troggelen.

Extra tip: rapporteer malafide nummer aan WhatsApp

Probeert iemand uw account te hacken door middel van een terug te sturen code? Maak dan eerst een screenshot van de conversatie waarin de crimineel deze code met u deelt. Want na deze melding bent u de conversatie kwijt. Rapporteer vervolgens dit malafide nummer aan WhatsApp. Dit doet u als volgt:

Rapporteren Android

 • open het chatgesprek in WhatsApp met het telefoonnummer dat u wilt rapporteren
 • klik op de 3 puntjes rechtsboven
 • kies ‘Meer’
 • kies ‘Rapporteren’

Rapporteren iPhone

 • tik in WhatsApp op het contact dat u wilt rapporteren.
 • scrol naar beneden en tik ‘Rapporteer’ contact.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online.