Veilig online zijn op vakantie: handige tips

Veilig online zijn op vakantie

Het vakantieseizoen is weer geopend. En gelukkig kunnen we er weer lekker op uit! Ook op vakantie nemen we tegenwoordig graag onze apparaten mee om gebruik te kunnen maken van internet. Snel even uw e-mail checken, het nieuws bijhouden, vrienden en familie leuke vakantiekiekjes doorsturen. Lees onze tips voor veilig internetgebruik op vakantie.

Laad uw telefoon veilig op

Even uw telefoon opladen op de luchthaven of tijdens de treinreis? Tegenwoordig zijn er steeds vaker USB-laders te vinden in treinstellen en op luchthavens. Klinkt handig. Toch is het niet zo veilig om gebruik te maken van zo’n oplader. Voor cybercriminelen is het namelijk een heel gemakkelijk klusje om via een USB-poortje in te breken in uw telefoon. Vervolgens installeren ze malware en kunnen ze data downloaden. En dat alles zonder dat u ook maar iets in de gaten heeft. Het is daarom veiliger om te kiezen voor een powerbank of gewoon uw eigen oplader mee te nemen.

Maak niet met elk willekeurig netwerk verbinding

Vraag het hotel, vakantiehuis of de camping naar hun beveiligde wifi-netwerk. U kunt een veilige verbinding herkennen aan het slotje in de adresbalk voor de URL. Of gebruik in plaats van gratis wifi uw eigen databundel (3G of 4G) of een VPN (Virtual Private Network). Zo creëert u een veilige verbinding tussen uw apparaat en het openbare wifi-netwerk.

Gebruik zoveel mogelijk apps

Apps zoals Instagram, Facebook of internetbankieren maken gebruik van een beveiligd netwerk. Dit houdt in dat de gegevens die u verstuurt automatisch versleuteld zijn. Voor cybercriminelen is het zo niet mogelijk om deze gegevens in te zien. Gebruik daarom zoveel mogelijk apps in plaats van naar een website te gaan.

Controleer uw browser

Maakt u toch gebruik van een website? Controleer dan of de website veilig is. Dit doet u door te controleren of er een slotje verschijnt in de adresbalk van de browser. Is het slotje rood gekleurd of ontbreekt het slotje helemaal? Verlaat dan direct de website voor uw online veiligheid.

Update uw apparaten

Zorg er altijd voor dat de laatste (beveiligings-)updates zijn geïnstalleerd op uw apparaat. Uw apparaat geeft in de meeste gevallen zelf aan wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn.

Gebruik geen openbare computer

Wij raden u af om op vakantie gebruik te maken van een openbare computer. Zo kan er een keylogger geïnstalleerd zijn die alle toetsaanslagen opslaat. Ook is het niet verstandig om oplaadkabels, USB-sticks of andere accessoires te gebruiken waarvan u niet weet waarvan ze afkomstig zijn. Ook deze kunnen namelijk zijn geïnfecteerd.

Bescherm uw identiteit

Geef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af! Wordt er in het hotel of op de camping om een kopie van uw ID-bewijs gevraagd? Dek dan overbodige gegevens af of maak zelf een kopie met de KopieID app.

Pas op met social media

We begrijpen dat u natuurlijk graag wat mooie foto’s deelt tijdens uw vakantie. Let wel op dat u deze alleen deelt met mensen die u kent en vertrouwt. U wilt niet dat inbrekers uw huis leegroven tijdens uw vakantie, omdat u openbaar kenbaar maakt even niet thuis te zijn.

Beveilig gratis uw apparaten

Beveilig uw apparaten om malware en virussen buiten de deur te houden. Als klant van Solcon is er Solcon Veilig Online. Met dit pakket is uw telefoon, tablet, laptop of computer goed beveiligd. U ontvangt Solcon Veilig Online gratis voor twee apparaten. Heeft u uw apparaten nog niet gratis beveiligd? Wacht dan niet langer. Ga naar www.solcon.nl/solcon-veilig-online.

We wensen u een hele fijne én veilige vakantie toe!

post-facebook-veilig-online-vakantie