Zorg dat uw kinderen veilig internetten

Bescherming van kinderen online: Een beknopte gids

In onze moderne wereld is het cruciaal om ervoor te zorgen dat uw kinderen veilig kunnen internetten, zeker gezien de toenemende invloed van smartphones, sociale media en online games in hun dagelijkse leven. Ter gelegenheid van Safer Internet Day 2024 (6 februari) willen we de aandacht vestigen op de risico’s waarmee kinderen online te maken kunnen krijgen, waarom ze specifieke doelwitten zijn, en bovenal, welke stappen u als ouder kunt ondernemen om hen te beschermen.

Waarom zijn kinderen het doelwit van online criminelen?

Het blijft voor volwassenen een voortdurende uitdaging om zich veilig te bewegen in de digitale wereld, maar kinderen vormen een bijzonder kwetsbare groep. Sommige criminelen richten zich zelfs specifiek op kinderen om uiteenlopende redenen:

 • Onvoldoende bewustzijn: Kinderen herkennen vaak de gevaren van het online zijn niet, zoals malware en oplichting, simpelweg vanwege hun beperkte online-ervaring en bewustzijn.
 • Vertrouwen en onervarenheid: Kinderen hebben doorgaans vertrouwen in online-informatie en vreemden, wat hen kwetsbaar maakt voor manipulatie.
 • Jonge criminelen: Er zijn online criminelen die zelf nog kinderen zijn, wat het voor hen makkelijker maakt om andere kinderen aan te vallen.
 • Onbeperkte toegang: Als digitale bezoekers hebben kinderen onbeperkte toegang tot het internet, sociale media en online gaming zonder begeleiding, wat diverse risico’s met zich meebrengt.
 • Nieuwsgierigheid: De natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen kan ertoe leiden dat ze onbekende websites verkennen en klikken op mogelijk schadelijke links, zoals phishing of malware.

Soorten online aanvallen op kinderen

Kinderen worden niet alleen op indirecte wijze getroffen door onlinecriminaliteit, ze zijn tevens het directe doelwit. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe dat kan gebeuren:

 • Phishing en sociale manipulatie: Criminelen misleiden kinderen vaak met nepadvertenties op platforms zoals Roblox, waar ze beloften doen van gratis inhoud of valutaeenheden binnen het spel.
 • Malware en virussen: Het downloaden van mods en illegale games kan onbedoeld schadelijke software bevatten die de computer of mobiel van uw kind in gevaar brengt.
 • Cyberpesten: Negatieve online-ervaringen, zoals pesten, worden ook een groeiend probleem.

 

Hoe kunt u uw kinderen beschermen?

 • Open communicatie: Praat regelmatig met uw kind en moedig hen aan om hun online-ervaringen te delen, zonder boos te worden.
 • Onderwijs: Leer uw kinderen over verantwoord online gedrag en moedig ze aan om hulp te vragen als iets niet duidelijk is.
 • Ouderlijk toezicht: Maak gebruik van ouderlijk toezicht om toegang tot ongeschikte inhoud te blokkeren en stel schermtijdlimieten in.
 • Privacy-instellingen: Wijzig de privacy-instellingen op sociale media om de toegang tot persoonlijke informatie te beperken.
 • Online beveiliging: Gebruik beveiligingsapps zoals onze gratis Solcon Veilig Online app om schadelijke downloads en websites te blokkeren.
 • Maak een verschil: Door de kwetsbaarheden van kinderen online te begrijpen, kunt u als ouder een cruciale rol spelen in het beschermen van uw kinderen tegen verschillende online bedreigingen.

Het is van essentieel belang om op de hoogte te blijven van opkomende trends op het gebied van online beveiliging, zodat u een veilige digitale omgeving kunt waarborgen voor de jongere generaties.

Door te begrijpen welke risico’s er zijn en actie te ondernemen, kunt u als ouder helpen ervoor te zorgen dat uw kinderen veilig kunnen internetten. Het gaat niet alleen om het toepassen van technologische oplossingen, maar ook om in gesprek te gaan met uw kinderen, hun te leren over verantwoord online gedrag en actief betrokken te zijn bij wat ze doen op internet. Safer Internet Day herinnert u eraan dat u als ouder de sleutel bent tot online veiligheid. U kunt een blijvend verschil maken in het digitale leven van uw kinderen.

Om deze inspanningen te ondersteunen, kunt u gebruikmaken van handige tools zoals onze Solcon Veilig Online app (gratis voor 2 apparaten). Hiermee kunt u schadelijke downloads en websites blokkeren, waardoor een extra laag bescherming ontstaat. Safer Internet Day benadrukt dat u samen met uw kinderen kunt werken aan een online omgeving waarin zij vrij kunnen verkennen, leren en groeien, zonder zorgen over verborgen gevaren. Bescherm en begeleid uw kinderen terwijl ze de digitale wereld ontdekken, zodat ze met vertrouwen en veiligheid kunnen navigeren door het internet.

Bestel Solcon Veilig Online