Maak de juiste keuze tussen glasvezel- en kabel internet

Glasvezel of kabel internet: wat is beter voor u?

Wanneer u net verhuisd bent of toe bent aan een betere internetverbinding in huis kan het best wel lastig zijn om een keuze te maken tussen glasvezel internet en kabel internet. In deze blog vertellen we u de voor- en nadelen van deze twee vormen van internet, zodat u gemakkelijker een keuze kunt maken over wat bij uw wensen past.

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel internet is een geavanceerde vorm van internetconnectiviteit die u ongekende snelheid en betrouwbaarheid biedt. Het maakt gebruik van dunne, flexibele glasvezelkabels om gegevens over grote afstanden te verzenden. Deze kabels bestaan uit haarfijne glasdraden waarin lichtsignalen worden gebruikt om informatie te transporteren.

Om glasvezel internet van Solcon in uw huis te krijgen, moet u eerst enkele stappen doorlopen. Allereerst wordt er een glasvezelnetwerk van Glaspoort of het KPN Netwerk aangelegd in uw buurt. Vervolgens wordt een glasvezelkabel vanuit de centrale naar uw huis gelegd. Nadat de glasvezelkabel uw woning heeft bereikt, wordt er een glasvezelmodem geïnstalleerd om het glasvezelsignaal om te zetten naar een digitaal signaal dat uw apparaten kunnen gebruiken. Daarna wordt een router geïnstalleerd om draadloos internet via een Wi-Fi-netwerk in uw huis te verspreiden. Vervolgens kunt u genieten van glasvezel internet.

Wat is kabel internet?

Kabelinternet maakt gebruik van het bestaande kabeltelevisienetwerk om internettoegang te bieden. Kabelinternet maakt gebruik van coaxiale kabels die data verzenden via elektrische signalen. Deze kabels worden aangelegd door uw kabelaanbieder en zijn verbonden met een centrale in uw buurt. Om kabelinternet te gebruiken, heeft u een kabelmodem nodig. Het modem ontvangt het signaal van de coaxiale kabel en zet dit om in een digitaal signaal dat uw computer of router kan begrijpen.

Om uw computer of andere apparaten aan te sluiten op het kabelmodem, maakt u gebruik van een Ethernetkabel. Deze kabel verbindt het modem met uw router of rechtstreeks met uw computer, waardoor u toegang krijgt tot het internet.

De voor- en nadelen

Glasvezel internet en kabel internet zijn twee veelvoorkomende opties voor breedband internetverbindingen. Beide technologieën hebben hun eigen kenmerken en voordelen, en het is belangrijk om ze te vergelijken voordat u een keuze maakt. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen.

De voordelen van glasvezel internet

 1. Glasvezel internet biedt ongeëvenaarde snelheden voor zowel downloads als uploads, waardoor u moeiteloos grote bestanden kunt verzenden en ontvangen.
 2. Glasvezelverbindingen zijn zeer betrouwbaar en minder gevoelig voor storingen of verlies van signaal, wat resulteert in een stabiele internetervaring.
 3. Glasvezel biedt symmetrische snelheden, waardoor u probleemloos kunt genieten van veeleisende activiteiten zoals videoconferenties en cloudopslag.
 4. Bij Solcon is het gemakkelijk om glasvezel internet te combineren met andere diensten zoals televisie en telefonie.

Nadelen van glasvezel internet:

 1. Glasvezelinfrastructuur is nog niet overal beschikbaar en kan beperkter zijn in vergelijking met kabelinternet. Doe de postcodecheck om te kijken of glasvezel al bij u in de buurt beschikbaar is.
 2. Het installeren van glasvezel kan complexer zijn dan het aansluiten van kabel internet en vereist mogelijk technische expertise. Bij Solcon bieden we natuurlijk alle hulp die u nodig heeft.

 

De voordelen van kabelinternet:

 1. Kabelinternet is vaak breder beschikbaar in veel gebieden, omdat het gebruikmaakt van bestaande kabeltelevisie netwerken.
 2. Kabelinternet biedt over het algemeen snelle downloadsnelheden, waardoor u kunt genieten van een vlotte streaming ervaring en snel gegevens kunt downloaden.
 3. Bij Solcon is kabel internet gemakkelijk te combineren met andere diensten zoals televisie en telefonie.

De nadelen van kabelinternet:

 1. Omdat kabelinternet gedeelde bandbreedte gebruikt, kan de snelheid verminderen tijdens drukke periodes wanneer veel mensen in uw buurt het internet gebruiken.
 2. Kabelinternet heeft meestal een hogere downloadsnelheid dan uploadsnelheid, wat van invloed kan zijn op activiteiten zoals het verzenden van grote bestanden.
 3. Kabelinternet kan gevoeliger zijn voor storingen door elektromagnetische interferentie van andere elektronische apparaten.

Wat is het verschil tussen glasvezel- en kabelinternet?

Als het gaat om glasvezel internet en kabel internet, zijn er dus een aantal verschillen. De grootste verschillen hebben we nog even onder elkaar gezet:

 • Ten eerste biedt glasvezel internet over het algemeen hogere snelheden dan kabelinternet. Met glasvezel kunt u genieten van ultrasnelle downloadsnelheden en een soepele streamingervaring, zelfs tijdens piekuren. Kabelinternet is ook snel, maar kan soms worden beïnvloed door de drukte op het lokale netwerk, waardoor de snelheid kan fluctueren. 
 • Een ander belangrijk verschil is de symmetrie van de verbinding. Glasvezel internet biedt vaak symmetrische snelheden, wat betekent dat de uploadsnelheid even snel is als de downloadsnelheid. Dit is vooral belangrijk als u regelmatig grote bestanden wilt uploaden, videoconferenties wilt houden of gebruik wilt maken van cloudopslag. Kabelinternet daarentegen heeft meestal asymmetrische snelheden, waarbij de uploadsnelheid lager is dan de downloadsnelheid. 
 • Daarnaast is glasvezel internet minder gevoelig voor storingen door elektromagnetische interferentie. Kabelinternet kan gevoeliger zijn voor storingen als gevolg van de nabijheid van andere elektronische apparaten. 
 • Tot slot kan de beschikbaarheid een rol spelen. Hoewel er overal in het land druk wordt gewerkt aan het leggen van glasvezelkabels en het bijna overal ligt. Kan het zo zijn dat het nog niet bij u ligt. Kabel internet is overal in het land beschikbaar. Binnenkort geldt dit ook voor glasvezel. Doe de postcodecheck om er achter te komen of glasvezel al beschikbaar is bij u.

Welke factoren moet ik overwegen tijdens het kiezen?

Bij het maken van een keuze tussen glasvezel internet en kabelinternet zijn er nog meer factoren die u kunt overwegen:

Snelheid

Denk na over het internetgebruik van uw huishouden en hoe belangrijk snelle downloads en uploads voor u zijn.

Beschikbaarheid

 Check welke internet mogelijkheden er beschikbaar zijn in uw regio via onze postcodecheck

Activiteiten en behoeften

Overweeg welke online activiteiten u het meest uitvoert. Als u regelmatig grote bestanden verzendt, videoconferenties houdt of gebruikmaakt van cloudopslag, kan glasvezel internet met zijn symmetrische snelheden voordeliger zijn.

Betrouwbaarheid

 Beoordeel hoe belangrijk een stabiele en betrouwbare verbinding voor u is. Glasvezelverbindingen zijn over het algemeen minder gevoelig voor storingen en bieden een consistente prestatie, terwijl kabelinternet gevoeliger kan zijn voor snelheidsverlies tijdens piekuren.

Toekomstbestendigheid

Overweeg de langetermijnvoordelen van glasvezel internet. Aangezien de vraag naar hogere internetsnelheden en bandbreedte blijft groeien, kan glasvezel internet beter voorbereid zijn op toekomstige technologische ontwikkelingen.

Door deze factoren in overweging te nemen, kunt u een weloverwogen keuze maken die het beste aansluit bij uw behoeften en omstandigheden.

Hoe kan ik controleren welk internet mogelijk is op mijn adres?

Om te controleren welk internet van Solcon mogelijk is op uw adres, kunt u eenvoudig de postcodecheck doen en de beschikbaarheid controleren. U kunt daarna de beschikbare internet abonnementen bekijken en de details vergelijken om het meest geschikte plan te kiezen. Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid kan variëren afhankelijk van uw locatie en de dekking van Solcon in uw regio. Door de postcodecheck te doen krijgt u een goed inzicht in welke internet opties mogelijk zijn op uw adres.

Doe de postcodecheck