Alles wat je moet weten over het verplaatsen van je glasvezelaansluiting

Kan ik mijn glasvezelaansluiting verplaatsen?

Alles wat je moet weten over het verplaatsen van je glasvezelaansluiting.

Het antwoord is ja. Je glasvezelaansluiting kan worden verplaatst als je deze aansluiting liever op een andere plek wilt hebben. Je kunt alleen niet zelf de glasvezelaansluiting verplaatsen, daar heb je hulp bij nodig. In deze blog leggen we je meer uit over je glasvezelaansluiting en welke stappen je moet ondernemen om deze te laten verplaatsen.

Glasvezelkastje in de meterkast

De meest voorkomende plek voor het glasvezelkastje is in de meterkast. Vaak worden de kastjes in de meterkast geïnstalleerd vanwege de strategische locatie binnen de woning. Je meterkast fungeert namelijk als een centraal knooppunt voor het beheer van elektriciteit, gas en water in huis. Door het glasvezelkastje in de meterkast te plaatsen wordt er ook voor al je verbindingen een centraal punt gecreëerd. Het wifi-modem hangt bij veel huishoudens immers ook in de meterkast. Bovendien bevindt de meterkast zich vaak in de buurt van het punt waar de glasvezelkabel het huis binnenkomt, wat de efficiëntie van het aansluitproces bevordert. Toch kan het voorkomen dat de meterkast of de huidige locatie van je glasvezelkastje niet jouw gewenste plek is voor de glasvezelaansluiting.  

Hoe kan ik mijn glasvezelaansluiting verplaatsen?

Glasvezel komt via de glasvezelkabel je huis binnen. Het kan dus voorkomen dat de kabel je woning op een ongewenste plek binnenkomt. Je kunt je glasvezelaansluiting laten verplaatsen. Je hoeft dit gelukkig niet zelf te doen; hier word je bij geholpen. De kabels zijn namelijk in beheer van de partij die de glasvezel heeft gelegd. Dit kan bijvoorbeeld KPN Netwerk, Delta of Glaspoort zijn. Deze partijen zijn verantwoordelijk voor het leggen, onderhouden en managen van de glasvezelinfrastructuur. Dit betekent dat ze de fysieke kabels installeren en dus ook verplaatsen. 

Voor het aanvragen van een verplaatsing volg je deze 4 stappen:

  1. Ga naar www.mijnaansluiting.nl en maak een account aan. Mijnaansluiting.nl is opgezet door netbeheerders in Nederland. Op deze website kun je met één enkele aanvraag bij verschillende netbeheerders in je regio een verzoek indienen voor het verplaatsen van je glasvezelaansluiting.  
  2. Log in en selecteer ‘Media en communicatie’.
  3. Klik op ‘Wijzigen aansluiting’ en vervolgens op ‘Verplaatsing’.
  4. Vul je gegevens in en geef aan waar de aansluiting momenteel is en waar je deze naartoe wilt verplaatsen.

Moet mijn wifi-modem verplaatst worden als mijn glasvezelkastje is verplaatst?

Ja, je wifi-modem moet hoogstwaarschijnlijk worden verplaatst als het glasvezelkastje een andere plek in je woning krijgt. Er moet namelijk een kabel lopen van het glasvezelkastje naar de wifi-modem. De locatie van je wifi-modem is dus afhankelijk van waar je glasvezelkastje komt te hangen. 

Als je ervoor kiest om je glasvezelkastje te verplaatsen en daarmee ook het wifi-modem, kunnen er gevolgen zijn voor de kwaliteit van je wifi-verbinding. Om een sterke en stabiele verbinding te garanderen kun je gebruikmaken van wifi-versterkers. Met wifi-versterkers kun je namelijk een wifi-mesh netwerk opzetten. In een wifi-mesh netwerk zijn twee of meer wifi-punten met elkaar verbonden, waardoor elk station constant in verbinding staat met minstens één ander station. Dit zorgt ervoor dat de belasting van je wifi-netwerk gelijkmatig wordt verdeeld. Het resultaat is een sneller en stabieler netwerk. Bovendien zorgt een wifi-mesh voor een betere dekking in je woning. 

Wat zijn de kosten voor het laten verplaatsen van mijn glasvezelaansluiting?

De behandeling van je aanvraag voor het verplaatsen van je glasvezelaansluiting verloopt via mijnaansluiting.nl aan de hand van de volgende stappen: 

Stap 1: Je ontvangt een offerte van de netbeheerder via mijnaansluiting.nl of per e-mail. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat je de offerte ontvangt. 

Stap 2: Na akkoord gaat de opdracht naar de uitvoerende partij, die de verplaatsing realiseert. 

Stap 3: De netbeheerder of uitvoerende partij neemt contact op over de voorlopige planning, meestal binnen twee weken na aanvraag. 

Stap 4: Bereid je voor op de werkzaamheden. Dit is afhankelijk van de nieuwe plek waar het glasvezelkastje komt te hangen. Het is bijvoorbeeld belangrijk ervoor te zorgen dat op het nieuwe punt een stopcontact aanwezig is. 

Stap 5: De uitvoerende partij neemt contact op over de definitieve datum van uitvoeren , minstens 10 werkdagen vooraf.

Stap 6: De werkzaamheden worden uitgevoerd. 

Stap 7: Na oplevering voert de netbeheerder afrondende werkzaamheden uit voor de aansluiting.

Stap 8: Betaal de factuur van de netbeheerder volgens de voorwaarden.

Het verplaatsen van je glasvezelaansluiting is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je glasvezelaansluiting op de gewenste plek komt te zitten. Heb je nog verdere vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag verder.

Verplaatsing aanvragen