Hoe identiteitsfraude voorkomen?

Hoe identiteitsfraude voorkomen?

Bij identiteitsfraude worden uw persoonsgegevens gestolen om vanuit uw naam dingen te kopen of strafbare feiten te plegen. U kunt uzelf hier tegen beschermen door zorgvuldig om te gaan met uw identiteitsgegevens, paspoort, rijbewijs, ID-kaart en online accounts. We geven u graag tips.

Voorkom het verliezen van uw identiteitsgegevens

Bewaar uw identiteitsbewijs altijd op een veilige plaats. Gestolen paspoorten, rijbewijzen en ID-kaarten zijn onder criminelen enorm geliefd, omdat vervalsen ervan steeds moeilijker wordt. Online koopt de oplichter een identiteitsbewijs van iemand om vervolgens acties te verrichten.

Voorzie uw digitale accounts van een dubbele beveiliging

Zorg ervoor dat uw veelgebruikte accounts, zoals WhatsApp, Gmail, Instagram, Facebook etc. voorzien zijn van een tweestapsvertificatie. Op deze manier zijn uw accounts dubbel beveiligd en wordt het stelen van wachtwoorden lastiger.

Wees waakzaam op social media

Online kunnen oplichters veel gegevens over u verzamelen. Ze brengen zorgvuldig uw profiel in kaart om hier vervolgens naar te handelen. Pas daarom op met de informatie die u deelt via social media. Toon bijvoorbeeld nooit foto’s van uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs.

Gebruik een Password Generator en wachtwoordmanager

We begrijpen dat een goed wachtwoord bedenken niet altijd even makkelijk is. Gelukkig helpt het gratis programma Password Generator u hierbij. Het programma maakt willekeurige wachtwoorden die voor niemand te raden zijn. Natuurlijk is het wel handig dat u uw wachtwoord ook kunt onthouden. Met een wachtwoordmanager bewaart u uw wachtwoorden op een veilige manier.

Maak veilige kopieën van uw identiteitsbewijs

Voor het afsluiten van een abonnement of het aanmelden bij een organisatie is het soms nodig een kopie van uw identiteitsbewijs mee te sturen. Met de overheidsapp KopieID maakt u veilig een kopie van uw identiteitsbewijs. Ook heeft u in deze app de mogelijkheid om bepaalde gegevens die niet verplicht zijn af te dekken. Daarnaast kunt u de kopie voorzien van een watermerk.

Verscheur documenten voordat u ze weggooit

Oplichters zijn niet alleen online actief, maar ook offline vindt er identiteitsfraude plaats. Zo stelen oplichters oud papier wat bij het afval ligt. Het is daarom belangrijk om voordat u papieren waarop uw persoonsgegevens staan weggooit, deze goed te verscheuren of door een papierversnipperaar te halen.

Bent u slachtoffer van identiteitsfraude?

Neem dan direct contact op met uw bank en laat uw pasjes blokkeren. Controleer of er ongewenste overboekingen zijn geweest. Vergeet daarnaast geen aangifte te doen bij de politie en een melding te maken bij Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en – fouten (CMI).

post-facebook-identiteitsfraude-voorkomen