Wat is een glasvezel storing?

Wat is een glasvezel storing?

Glasvezel staat bekend om stabiel en veilig internet. Toch kan er door een menselijke fout een storing op uw netwerk ontstaan. De meest voorkomende reden is door graafwerkzaamheden. Een kabel kan geraakt, beschadigd of zelfs gebroken worden. Heeft u opeens geen of een tragere wifi-verbinding? Dan kan dit een glasvezelkabel storing zijn. Maar wat houdt dat in?

Verschillende gradaties storingen

Een glasvezel storing houdt in dat u dus opeens een slechtere of helemaal geen wifi-verbinding meer heeft. En omdat er verschillende gradaties in beschadigingen van de kabel zijn, hoeft u bij een glasvezel storing niet gelijk zonder internet te zitten. Want er zit een wereld van verschil tussen een kleine kink in de kabel en een kabel die in tweeën is gehakt.

Beschadigde kabel

Meestal worden de kabels dus beschadigd door graafwerkzaamheden. Maar een muis of rat kan ook veel schade aanrichten. Dat is precies de reden dat de kabels veelal door HDPE pijpen worden beschermd. Ook zijn er speciaal gepantserde glasvezelkabels om dit soort beschadigingen tegen te gaan. Glasvezelkabels worden neergelegd door partijen zoals Glaspoort, KPN, Delta Fiber en lokale partijen zoals Kabelnoord. Zij doen natuurlijk hun best om de kabels zo goed mogelijk te beschermen wanneer deze in de grond liggen.

Minder doorstroom van licht

De totale kabel hoeft niet beschadigd zijn. Een glasvezelkabel bestaat namelijk uit meerdere vezels. Dus het kan voorkomen dat er maar één vezel beschadigd is. Dat betekent dat uw internet niet helemaal afgesloten is, maar dat er door de beschadiging minder licht (oftewel data) door de kabel stroomt. De data wordt als het ware afgeremd en komt niet in de ‘normale’ hoeveelheid uw computer binnen. Hierdoor wordt uw verbinding trager.

Vuiligheid in de connector

Een andere boosdoener kan stof, vocht of viezigheid op of in de connector (glasvezelstekker) zijn. Stofdeeltjes dwarrelen voortdurend om ons heen en een kop koffie of thee is zo omgegooid. Wist u dat 70% van de glasvezel storingen komt door vocht of stof in de aansluiting? Denk ook aan een aansluiting in een vochtige ruimte. Dit kan ook leiden tot een glasvezel storing en dus een instabiele verbinding.

Gebroken kabel

Logischerwijs heeft u met een gebroken glasvezelkabel helemaal geen internet meer. Bent u klant bij Solcon? Dan kunt u contact opnemen met de Klantenservice. Of op uw telefoon met 4G uitzoeken of er een storing in uw postcodegebied is. Want als er een kabel door de midden is, bent u niet de enige die hier last van heeft.

Gelukkig komt een storing met internet via glasvezel bijna niet voor. Er zijn dan ook vooral veel voordelen aan het gebruik van glasvezel internet. Lees hier alle voordelen van glasvezel.

Veilig en betrouwbaar internet

Heeft u interesse in glasvezelkabel via Glaspoort? Laat ons u terugbellen ook als u in een buitengebied woont. Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon veilig online.