Wat is Jitter?

Wat is Jitter bij een speedtest en wat vertelt deze informatie?

Meestal doen mensen een speedtest omdat de verbinding trager is, hapert of niet naar behoren werkt. Natuurlijk wilt u hier iets aan doen, gelukkig kunt u veel zelf al oplossen. In de eerste plaats is de speedtest een handige tool, want als u de uitkomst in handen heeft weet u waar u aan toe bent, in ieder geval wat snelheid betreft. Dat is handig, want nu kunt u binnen een minuut zien hoe snel (of niet) uw internet is. Om u een goed beeld te geven zijn er meerdere meetmodellen. Ping, upload- en downloadsnelheid en Jitter. Maar wat betekent Jitter en wat vertelt deze informatie u?

Pieken meten

In het kort is Jitter een meetmodel welke de pieken binnen ‘Ping’ meet. Nu is dat wellicht wat abstract dus om te begrijpen wat Jitter is leggen we u eerst uit wat Ping is en hoe deze samenwerkt met Jitter (en andersom).

Begrijpen wat Ping in een speedtest is

Bij een speedtest ziet u de Ping waarschijnlijk aan de rechterkant van uw scherm staan. Deze Ping meet de snelheid en hoeveelheid tijd die een signaal nodig heeft om de server te bereiken. De zogenaamde reactiesnelheid. Deze wordt in veel speedtesten gemeten in milliseconden (1000 milliseconden is één seconde). De Jitter focust zich op de ‘pieken’ binnen de Ping welke zich negen van de tien keer uiten in digitale onregelmatigheden.

Zenuwachtige verbinding

Jitter is eigenlijk de tijd dat de data erover doet om een ander apparaat te bereiken. Deze meetmethode gaat alleen een stapje verder want Jitter meet de vertraging die ontstaat tussen het versturen en ontvangen van een online opdracht. Deze vertraging wordt ook gemeten in milliseconden (ms). Dus als de verbinding “Jittery” is, dan zal uw online opdracht niet synchroon lopen met de aankomst van de data bij de server. Resultaat? Een haperende en/of instabiele verbinding. Jitter wordt soms, in het scherm van de speedtest, vertaald als ‘zenuwachtigheid’. Dat komt uit het Engels “Jittery” (nerveus, wiebelig, instabiel) en heeft taalkundig raakvlakken met online onregelmatigheid, vergelijkbaar met nervositeit.

Hoe hoog of laag mag Jitter in de speedtest zijn?

Zolang de Jitter in de speedtest onder de 30 ms blijft is er niets aan de hand. Komt de Jitter boven de 30 ms uit, dan zult u dit zeker merken.

Omdat de metingen in de speedtest in milliseconden gaan, zal een hogere meting voor een minder goede verbinding zorgen. Denk bij een hoge Jitter aan een haperende videocall of een tragere reactiesnelheid bij een game.

Hapering door ‘radiostilte’

Deze hapering of trage reactiesnelheid vindt plaats als er een digitale stilte valt tussen uw apparaat en de server. Uw apparaat weet niet wat te doen en valt stil in afwachting tot deze weet wat de volgende stap is.

Nogmaals testen kan geen kwaad

Nu u weet wat Jitter is en wat het doet wilt u misschien de speedtest nog eens doen. Als u wilt leren waar u nog meer op kunt letten om de speedtest goed uit te voeren, lees dan deze blog met tips.

Veilig internet

Heeft u nog vragen of wenst u advies over welk internet er bij uw huiselijke situatie past? Bel gerust met onze Klantenservice via 088 003 22 22.Bij Solcon staan we bekend om onze persoonlijke benadering. Wij gaan voor het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online. Wordt u liever persoonlijk te woord gestaan over onze diensten en services? Wees welkom bij een van onze Servicepunten. Kijk dus snel op uw postcode of er een Servicepunt bij u in de buurt zit!