Waar meldt u phishing en kunt u zich ertegen verzekeren?

Waar meldt u phishing en kunt u zich ertegen verzekeren?

Als u slachtoffer bent geworden van phishing weet u zelf goed hoe dit voelt. Dat gunt u niemand anders. Daarom doet u er goed aan om iedere vorm van phishing te melden door aangifte te doen. Er zijn helaas veel slachtoffers die geen aangifte doen omdat ze zich schamen. Ze nemen het zichzelf kwalijk dat ze erin ‘getrapt’ zijn. Maar schamen is natuurlijk nergens voor nodig. Phishing kan iedereen overkomen.

Slinkse wijze

De cybercriminelen gaan namelijk op slinkse wijze te werk. De crimineel stuurt een mail, sms of WhatsApp bericht dat afkomstig zou kunnen zijn van uw bank, overheidsinstantie of verzekeraar. Hierdoor hapt het slachtoffer toe. Het bericht doet namelijk vermoeden dat het van een betrouwbare partij is.

Internetfraude raakt ook emotioneel

Waar u rekening mee kunt houden is dat de inhoud van ieder bericht kan verschillen. Denk aan een ‘laatste waarschuwing’ of een te winnen prijs. Vervolgens wordt in het phishing bericht gevraagd om persoonlijke codes en/of bankgegevens, hiermee kan de crimineel zijn slag slaan. Om de persoonlijke gegevens los te peuteren speelt de crimineel altijd in op de emotie van het slachtoffer. Dat kan angst of goed vertrouwen zijn. Door toe te happen, wordt het slachtoffer naast financieel dus ook emotioneel geraakt. Deze vorm van fraude roept achteraf vaak een gevoel van schaamte op bij het slachtoffer. Mocht u dit ook ervaren dan put u misschien troost uit de gedachte dat u echt niet de enige bent.

Hoe herkent u phishing?

Er is alleen een duidelijk verschil tussen een betrouwbare bron en criminelen: deze instanties zullen nooit via de e-mail naar uw persoonlijke gegevens vragen. Gooi deze e-mail meteen in de digitale prullenbak, want alleen al door de mail te openen kunt u kwaadaardige software in huis halen.

Hoe werkt phishing?

Phishing is een overkoepelende naam voor internetfraude. Door op een link of bericht te klikken kunt u een virus binnenlaten waardoor de crimineel uw computer blokkeert. Vervolgens wordt u gechanteerd en moet u voor het ‘vrijlaten’ van uw systeem geld betalen. Daarnaast is ook helpdesk fraude een vorm van phishing. In dit geval wordt u gebeld door een medewerker die beweerd van een bekend computergerelateerd bedrijf te zijn. Deze zal u proberen te overtuigen dat uw computer een virus heeft en als u betaalt zal deze medewerker het verhelpen.

Verschillende vormen van phishing

Een andere slinkse wijze waarop cybercriminelen u proberen te bestelen is een verzoek van uw persoonlijke bank. In een mail wordt gevraagd of u uw creditcardgegevens in wilt vullen om vervolgens terug te sturen. Ga nooit in op deze verzoeken maar meld het bij de politie of provider. Tuin er niet in.

Waar kunt u phishing melden en welke actie onderneemt u?

Als u slachtoffer bent geworden van internetfraude: meld dit hier. Daarnaast is het aan te raden om het volgende te doen:

  • Breng uw bank, verzekeraar of overheidsinstantie op de hoogte.
  • Breng uw internetprovider op de hoogte.
  • Verander de codes van uw online bankieren of blokkeer deze.
  • Verzamel alle gegevens die bewijzen dat u slachtoffer bent geworden
  • Doe aangifte bij de politie.

Verzekering tegen cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit is uiteindelijk toch een vorm van inbraak. Daarom kunt u zich hiertegen verzekeren. Overweegt u een verzekering tegen cybercrime? Als dat het geval is kijkt u samen met een verzekeraar naar de juiste software die u het beste kunt installeren en weegt hij af welke risico’s u nog loopt. De meeste cyberverzekeringen vergoeden hulp bij identiteitsfraude, schadevergoeding bij diefstal, onderzoek naar de oorzaak en natuurlijk 24/7 computerhulp. Bij een cyberverzekering geldt bijna altijd een eigen risico. Hoe hoog dit is verschilt per verzekeraar.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.

phishing-melden-afbeelding