Welk wifi-kanaal kunt u gebruiken?

Welk wifi-kanaal kunt u gebruiken? Lees hier de 5 tips

Zowel u als uw buren werken online thuis. En ook maken de kinderen veel gebruik van het draadloze netwerk. Is dit een probleem? Nee, zolang niet alle routers hetzelfde wifi-kanaal belasten niet. Is dit wel het geval dan kan het draadloze netwerk overbelast raken. Met als resultaat: traag internet.

Welk wifi-kanaal kunt u dan wel gebruiken? Als eerst is het belangrijk om te weten of deze tragere verbinding komt door een overbelast wifi-kanaal. Om dit te achterhalen hebben wij een simpel trucje.

Tip 1: ga online als iedereen slaapt

Ga eens om tien uur ‘s avonds of zeven uur ‘s ochtends online, stream een serie, download foto’s en zet YouTube aan op de tablet. Kortom: zorg voor een gezellige drukte op uw wifi-kanaal. Gaat het een heel stuk sneller en beter dan om vier uur ‘s middags? Grote kans dat u en uw buren van hetzelfde kanaal gebruik maken. In dat geval kunt u het beste overschakelen naar een ander kanaal.

Tip 2: download een wifi-scanner app

Maar welk wifi-kanaal dan wel? Daar komt u op een simpele manier achter: download via uw Appstore of Google Play een wifi-scanner app. Hiermee ziet u op welk kanaal uw wifi ingesteld staat. Ziet u bij meerdere netwerken hetzelfde kanaal staan? Dan kan dit de reden zijn van een tragere verbinding. Wissel in dat geval van kanaal. Dat doet u via uw router instellingen. Hoe u daar terecht komt staat in de handleiding van uw router of op de website van uw provider.

Tip! Met de FRITZ!App WLAN ontdekt u de goede plaatsing van wifi-repeaters en de netwerk performance.

Tip 3: laat uw modem kiezen

Als klant van Solcon kunt u dit ook aan het modem overlaten. Log in op uw modem door naar http://fritz.box te gaan. Nu kan de app de kanalen scannen en het beste kanaal voor u eruit pikken. Liever zelf kiezen? Dat is ook geen probleem! In tip 5 gaan we hier verder op in.

Tip 4: maandag een twaalf, dinsdag een zesje

Zoals u nu weet kunnen de draadloze wifi signalen elkaar verstoren. Er zijn gelukkig meerdere wegen naar Rome: namelijk dertien (kanalen).
Als u uw instellingen bekijkt doet u er goed aan om deze op ‘autochannel’ te zetten. Dat betekent dat er continu automatisch wordt gezocht naar het beste kanaal. Dat is mooi meegenomen want dat scheelt u weer een klus in uw volle agenda. Er is dus niets vreemds aan de hand als u op maandag op kanaal 12 zit en dinsdag op kanaal 6.

Tip 5: handmatig een wifi kanaal instellen

Als u zonder app of onderzoek een wifi-kanaal wilt instellen kies dan voor kanaal 1, 6 of 11. Waarom? Ten eerste kan een wifi-kanaal overbelast raken door drukte op alle routers in de buurt. Bij kanaal 1, 6 of 11 vindt ook drukte plaats. Het enige verschil is dat deze drie kanalen in de meeste gevallen niet verstoord worden door andere kanalen. Dus als u kiest voor één van deze kanalen dan kan dit helpen om uw internetverbinding te verbeteren. De FRITZ!Box beschikt over 2 frequenties, namelijk 2.4ghz en 5 ghz. Voor beide frequenties kunt u de kanalen instellen.

Mochten deze tips de problemen nog niet hebben opgelost, volg dan de 3 tips om uw wifi te versterken. Of ontdek de nieuwste technologie: Mesh wifi.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon veilig online.

welk-wifi-kanaal-gebruiken