Hoe kan uw kind whatsApp veilig gebruiken? Lees hier onze tips

Hoe kan uw kind whatsApp veilig gebruiken? Lees hier onze tips

WhatsApp is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het maakt ons leven leuker en ook gemakkelijker. Even een foto of filmpje sturen of met elkaar bijkletsen. Vooral in de coronatijd dat we weinig op pad konden was WhatApp hét medium om met elkaar in contact te blijven. Maar helaas is WhatsApp niet alleen maar leuk en handig. In deze blog leest u tips hoe uw kind veilig kunt chatten met deze handige tool.

Leeftijdsgrens

Ten eerste mag een kind niet jonger dan 16 jaar zijn voor het gebruik van whatsapp. Als u toch een account aanmaakt voor een kind onder deze leeftijd, dan is het goed om te weten dat dit eigenlijk in strijd is met de algemene voorwaarden.

Cyberpesten

De realiteit is dat veel kinderen gebruik maken van whatsapp. En met plezier! Zeker middelbare scholieren. Ze communiceren niet alleen met elkaar via whatsapp, maar bijvoorbeeld ook met de mentor. Zoals er vroeger zonder telefoons op het schoolplein onderling wel eens problemen ontstonden, vinden ruzies en andere problemen nu ook via de app plaats. Het is dus zeker handig om enige toezicht te houden op het reilen en zeilen in deze app. Zodat u uw kind in zulke situaties kunt helpen en adviseren. Het gebruik van sociale media, zoals Snapchat en Instagram vragen om uw begeleiding. Want iemand opwachten bij het hek en propjes gooien is veranderd in cyberpesten waarbij kinderen veel verder durven te gaan omdat er een scherm tussen slachtoffer en pester zit.

Privacy en veiligheid

Als kinderen er goed mee om kunnen gaan is de app op zichzelf veilig. De inhoud van de berichten die gestuurd worden zijn namelijk alleen voor verzender en de ontvanger(s). Dat klinkt goed! Helaas is er één zwakke schakel. En dat is de optie om de berichten in de cloud op te slaan en automatisch bij te laten werken.

Back-up in de cloud

WhatsApp maakt namelijk automatisch een back-up van uw berichten in de gekoppelde Cloud (bijvoorbeeld in Google Drive). Hierdoor kunt u slachtoffer worden van Phishing: ‘hengelen naar persoonlijke gegevens’. Want heeft de crimineel zichzelf toegang tot de cloud verschaft? Dan ziet deze ook de persoonlijke gegevens van alle contactpersonen. En ja, ook zij kunnen dan de dupe worden van een vorm van fraude. Gelukkig kunt u hier iets tegen doen. Namelijk: door de back-up functie bij de WhatsApp van uw kind (en uzelf) uit te schakelen.

Dat doet u als volgt:

  • open whatsapp
  • instellingen
  • chats
  • chat back-up
  • tik back-up maken naar Google Drive (of andere cloud die u gebruikt)
  • tik ‘nooit’

Mama appt!

Uw kind kan onbewust online toegang verschaffen aan iemand die zich voordoet als een bekende. Dat kan zo gaan: uw kind denkt een appje van u te krijgen. In dit bericht appt ‘u’ dat u een nieuw telefoonnummer heeft en dat het oude nummer weggegooid kan worden. Dit bericht ‘klinkt’ als u omdat de crimineel een zelfde zinsbouw gebruikt als u altijd doet. Daarnaast ziet uw kind uw vertrouwde profielfoto.

Geluidsfragment

Hoe komen de criminelen aan die informatie? Dat doen ze door rond te kijken op uw social media en uw taalgebruik te observeren. Soms stelen ze een geluidsfragment van uw stem. Dit halen ze van Instagram. Met dit fragment paraat wordt uw kind opgebeld. In de veronderstelling dat u het bent neemt hij of zij op. Uw kind hoort kort uw stem en de verbinding wordt verbroken, gevolgd door een whatsapp berichtje: ‘de verbinding is slecht’. Het vertrouwen van uw kind is op deze manier gewonnen. Daarna zal de crimineel om een uit nood geboren lening vragen en wel van het zuurverdiende geld van uw kind. Uiteraard met de belofte dat het binnen enkele dagen teruggestort wordt.

Kaping door een link

Maar de crimineel kan ook in de chat een linkje naar uw kind sturen. Even later zal hij of zij appen met de vraag of uw kind dit linkje terug wil sturen. Braaf doet hij of zij dit. En? De crimineel heeft nu toegang tot het account van uw kind maar dus ook tot alle contactpersonen.

Account beschermen tegen kapers?

Dit kunt u voorkomen door het twee-stappen verificatie op het toestel van uw kind in te stellen. Op uw eigen toestel kan dit uiteraard ook geen kwaad. Dit doet u als volgt:

  • open WhatsApp
  • open instellingen
  • tik account
  • tik verificatie in twee stappen
  • voer een pincode in
  • voer nogmaals de pincode in
  • voer uw e-mailadres in
  • e-mailadres bevestigen

De twee-stappen verificatie is ingeschakeld!

Leg het uit en waarschuw

Kortom er is wel het een en ander om rekening mee te houden. Dat geldt voor al het gebruik van social media door kinderen, denk aan Instagram of Snapchat. Het beste is dus om het whatsapp gebruik te starten met een gesprek en uitleg. Want zolang de apps en tools bespreekbaar zijn, kunt u uw kind helpen en begeleiden.

Waar moet uw kind zelf opletten bij whatsapp?

  • Alleen mensen toevoegen die uw kind kent en vertrouwt.
  • Geld dat wordt gevraagd over te maken via Tikkie of PayPal: doe dit niet!
  • Bij de vraag om even te bellen zal de crimineel smoesjes bedenken.
  • De cybercrimineel zal gehaaster overkomen dan een vriend of bekende dit zal doen.
  • Bij het zien van een vreemd telefoonnummer bij een bekende profielfoto: opbellen ter bevestiging!

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online.