Ontdek wie glasvezel internet in uw straat aansluit

Wie sluit glasvezel aan op korte termijn?

Als u van snel, stabiel en veilig internet houdt, dan houdt u van glasvezel internet. Overal in Nederland wordt er op dit moment glasvezel onder de grond gelegd. Dat betekent niet dat iedereen al kan genieten van dit snelle netwerk. Het goede nieuws is dat dit wel staat te gebeuren, want de aanleg gaat snel. Wilt u weten wanneer uw adres aan de beurt is en wie dit netwerk in uw straat gaat aanleggen? Lees dan verder.

Wanneer krijg ik glasvezel?

Wilt u weten wanneer u dit snelle netwerk krijgt? Daar kunnen we helaas geen eenduidig antwoord op geven. Dat komt omdat de aanleg wordt uitgevoerd door een kabelbeheerder

Niet alle kabelbeheerders werken samen met de netwerkleverancier. Solcon heeft bijvoorbeeld gekozen om met kabelbeheerders te werken die veelal in buitengebieden, dorpen en kleinere steden actief zijn. De kabelbeheerders waar Solcon mee samenwerkt zijn:

  • KPN Netwerk
  • Fiberflevo
  • Deltafiber
  • Glasdraad
  • CAI Harderwijk
  • KT Waalre
  • Glaspoort
  • Kabelnoord

Glasvezel komt eraan

Welke kabelbeheerder het netwerk in uw straat gaat aanleggen, wordt besloten door uw gemeente. Daar heeft u geen zeggenschap over. Dat is niet erg: alle kabelbeheerders voldoen aan strikte eisen. Zodra de kabelbeheerder de opdracht heeft gekregen, ontvangt u een brief. Heeft u deze brief nog niet ontvangen? Dan zult u moeten wachten. Het netwerk komt vanzelf, daar hoeft u niets voor te doen. 

Geen onverwachte graafwerkzaamheden

Nu zult u niet voor verrassingen komen te staan en van de een op de andere dag graafmachines in uw straat treffen. Ruime tijd voordat graafwerkzaamheden verricht worden, ontvangt u een brief. Pas daarna wordt het netwerk onder uw straat gelegd. In de brief staat meestal een link of een QR-code die verwijst naar een website voor vragen, antwoorden en uitleg. Soms komt er zelfs iemand van de desbetreffende kabelbeheerder bij u langs om uw vragen één op één te beantwoorden.

Dorpen eerder dan de drukke binnenstad

Nu is het zo dat de kans op glasvezel internet op de zeer korte termijn eerder aangelegd wordt in de rustige dorpen dan in de volle stad. Dat komt omdat er voor de aanleg van dit netwerk de straat enkele uren tot een dag opengebroken dient te worden. Van zo een relatief kleine ingreep wordt meer hinder ondervonden in de grote steden dan de kleine dorpen. Uiteraard worden ook de winkeliers en andere ondernemers tijdig geïnformeerd zodat ze eventuele maatregelen kunnen treffen voor leveringen en bezoekers.

Hoe lang duurt het?

Als u eenmaal aan de beurt bent is de aanleg dus vrijwel altijd in enkele uren tot een dag geschiedt. U hoeft daar niet voor thuis te blijven. Zodra de stoeptegels weer op hun plaats zijn, dan kunt u, als u dat nog niet gedaan had, een afspraak maken met de monteur. Deze wordt u gratis aangeboden door de netwerkbeheerder. In de brief of via de internet link in de brief kunt u lezen hoe en wanneer u deze afspraak kan maken. Wilt u weten welke stappen er doorlopen worden voordat u glasvezel internet heeft? In deze blog beschrijven we dit in 4 stappen.

Waarom wordt er overal glasvezel aangelegd?

Glasvezel Internet biedt veel voordelen ten opzichte van de ‘ouderwetse’ koperen internetverbindingen. Glasvezelkabels kunnen data namelijk veel sneller zenden en ontvangen dan koperen kabels. Dat komt doordat er lichtsignalen door de glasvezelkabels worden gestuurd in plaats van elektrische signalen door koperen kabels. En licht is sneller dan elektriciteit. Dat is de reden waarom glasvezel internet zulke hoge snelheden kan bereiken (tot wel 1000 m/bts). Een van de grootste voordelen is dat u sneller grote bestanden kunt downloaden en uploaden. Bovendien is glasvezel internet minder gevoelig voor storingen en ruis.

Klaar voor nu en de toekomst

Maar glasvezel internet is ook klaar voor de toekomst. Denk aan het groeiende aanbod van internet-gerelateerde diensten en slimme (huishoudelijke) apparaten zoals uw centrale verwarming. Bovendien maakt glasvezel internet het mogelijk om meerdere gebruikers tegelijkertijd te bedienen. Denk aan het streamen van hoge kwaliteit video’s, grote bestanden uploaden en downloaden, gamen en andere internetactiviteiten. En dat allemaal zonder vertragingen of onderbrekingen.

Kunt u niet wachten?

Als u niet kunt wachten neem dan contact op met uw gemeente of kijk op hun website. Als u nog even geduld op moet brengen dan kan het geen kwaad om alvast te kijken naar een goed en overzichtelijk internetpakket. 

Klik hier voor de mogelijkheden