Alle informatie over glasvezel

Wat is glasvezel? De krachtige technologie achter snel internet

In een wereld waarin razendsnelle informatieoverdracht en naadloze online ervaringen van vitaal belang zijn, is glasvezel uitgegroeid tot de absolute gamechanger. In deze blog gaat u met ons mee naar de opwindende wereld van glasvezel, we vertellen u alles over glasvezel en hoe het ook bij u in huis kan worden aangesloten.

Wat is glasvezel en hoe werkt het?

Glasvezel is een heel dun draad gemaakt van speciaal glas. Er gaat heel snel knipperend licht door deze glasvezelkabel. Dit knipperende licht zorgt voor supersnel internet. Met glasvezel heeft u altijd de snelste internetverbinding. Bijvoorbeeld, als u een film wilt kijken, hoeft u niet te wachten tot hij begint. Als u vanuit huis werkt en problemen hebt tijdens videovergaderingen met collega’s, dan zal glasvezelinternet ervoor zorgen dat de video niet stottert of hapert.

Glasvezel versus DSL

Glasvezel en DSL zijn twee verschillende technologieën voor internetverbindingen, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Glasvezel maakt gebruik van lasers om gegevens met ongelooflijke snelheden te verzenden. Hierdoor kunt u genieten van extreem snel internet, zonder vertragingen of haperingen. Bovendien is glasvezel minder gevoelig voor interferentie en biedt het consistent hoge snelheden, ongeacht de afstand tot de centrale. 

Aan de andere kant maakt DSL, dat gebruikmaakt van bestaande telefoonlijnen, het mogelijk om internettoegang te hebben, maar de snelheid kan variëren afhankelijk van de afstand tot de telefooncentrale. Bij DSL wordt data via stroomimpulsen door koperen kabels in de grond verstuurd. Hoewel DSL een stabiele optie is voor basis internetbehoeften, kan het bijna niet concurreren met de razendsnelle verbindingen die glasvezel biedt voor veeleisendere online taken.

Hoe wordt glasvezel internet geleverd

Helemaal leuk en aardig dat glasvezel maar hoe wordt er voor gezorgd dat het ook bij u in huis beschikbaar is? Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe glasvezel internet wordt geleverd:

Glasvezelinfrastructuur

Eerst wordt een uitgebreid netwerk van glasvezelkabels aangelegd. Dit wordt geregeld door uw gemeente en ze beslissen ook wie ze komt leggen. Nadat de kabels gelegd zijn ontvangt u een brief.

Glasvezelkastje

In deze brief staat hoe en wanneer u een afspraak kunt maken met een monteur om het glasvezelkastje te laten plaatsen in uw huis. Weet u niet of glasvezel beschikbaar is op uw adres? Dan kunt u eenvoudig de postcodecheck doen.

Provider kiezen

Wanneer het glasvezelkastje is aangesloten in uw huis, kunt u op zoek naar de perfecte provider bij u. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de internetsnelheid waar uw huishouden behoefte aan heeft. U kunt ook kijken of er alles-in-1 pakketten zijn die goed bij u passen. Zo heeft u gemakkelijk al uw diensten op 1 plek. Alles-in-1 pakketten bestaan uit internet, televisie en telefonie.

Installatie

Nadat u uw provider heeft geselecteerd, kunt u een afspraak maken voor het installeren van uw glasvezelverbinding. Tijdens deze installatieafspraak komt er een technicus bij u langs om de verbinding tot stand te brengen. Het is van groot belang dat u tijdens deze installatie aanwezig bent, zodat u eventuele vragen kunt stellen en de technicus uitleg kan geven over hoe de verbinding werkt.

Wifi installeren 

Wilt u ook genieten van draadloze wifi? Dan kunt u, wanneer deze stappen allemaal zijn uitgevoerd, zelf aan de slag met het installeren van draadloze wifi. Dit proces bestaat uit een aantal makkelijke stappen.

Is glasvezel aanleggen gratis?

Het leggen van glasvezel internet is zonder kosten. Dat klopt, u heeft het juist begrepen. Gemeenten zien de voordelen van deze ondergrondse infrastructuur vernieuwing. Ze streven ernaar om glasvezel onder de straten te leggen om te voorzien in toekomstbestendige en snelle internetverbindingen. Dit bevordert economische groei, kan de levenskwaliteit van de burgers verhogen, de efficiëntie van openbare diensten verbeteren en een sterke concurrentiepositie behouden.

Wilt u, wanneer glasvezel is aangelegd in uw straat, glasvezel ook laten aansluiten in uw huis? Dan kan er een monteur bij u langskomen. Hier zitten bij de meeste providers wel kosten aan verbonden. 

Is het verstandig om glasvezel te nemen?

Of het verstandig is om glasvezel te nemen, hangt af van verschillende factoren, waaronder uw persoonlijke behoeften en omstandigheden. Hieronder staan enkele voordelen van glasvezel die u kunnen helpen bij het bepalen of glasvezel voor u de juiste keuze is.

Voordelen van glasvezel internet

Snelheid en bandbreedte

Glasvezel is op dit moment de snelste manier om verbinding te maken. Het goede nieuws is dat je met glasvezel internet kunt krijgen met snelheden tot wel 1000 Mbit/s. Glasvezel biedt doorgaans hogere snelheden en meer bandbreedte dan traditionele internetverbindingen zoals DSL of kabel. Als u veel online activiteiten uitvoert die veel bandbreedte vereisen, zoals 4K-streaming, online gaming of grote bestandsuploads en downloads, kan glasvezel aantrekkelijk zijn.

Betrouwbaarheid

Glasvezelverbindingen zijn over het algemeen zeer betrouwbaar en hebben minder last van storingen tijdens drukke uren dan andere verbindingstypes. Dit maakt ze geschikt voor bedrijven en huishoudens die een consistente internettoegang nodig hebben.

Toekomstbestendigheid

Glasvezel wordt vaak beschouwd als een toekomstbestendige keuze omdat het in staat is om hogere snelheden te leveren dan veel andere technologieën. Als u op zoek bent naar een langetermijnoplossing, kan glasvezel een goede investering zijn.

Verbeterde veiligheid

Glasvezel is moeilijker af te tappen dan koperen kabels. Hierdoor is het veiliger voor het verzenden van gevoelige gegevens.

Glasvezel bij Solcon

Bij Solcon is ook glasvezel internet te verkrijgen. Samen met het Glaspoort netwerk zorgen wij ervoor dat binnen een paar jaar overal in Nederland glasvezel te verkrijgen is.

Pakket opties

Bij Solcon bieden we 3 verschillende glasvezelpakketten aan. Deze variëren alle 3 in het aantal Mbit/s dat beschikbaar is. Het aantal Mbit\s geeft aan hoe snel de internetsnelheid is. Afhankelijk van de snelheid die uw huishouden nodig heeft, kunt u een keuze maken. De prijzen variëren tussen de €44,99 en €54,99.

Voordelen van Solcon

Gewaardeerde provider

Solcon heeft jarenlang een vooraanstaande positie behouden in de Providermonitor van de Consumentenbond. Hierbij worden we consistent als een van de meest gewaardeerde aanbieders van glasvezel- en DSL-diensten erkend. Dit feit vervult ons met trots.

Diensten combineren

Het is mogelijk om diensten te combineren. Wilt u een glasvezelabonnement afsluiten maar bent u ook nog op zoek naar een provider voor televisie en telefonie? Dan kunt u ook kiezen voor een alles-in-1 pakket. Alles op 1 plek: wel zo fijn.

Uitstekende klantenservice

In de laatste cijfers van de Consumentenbond werd onze klantenservice beoordeeld met een 8,2. We vinden het fijn om te horen dat onze klanten tevreden zijn met onze hulp en aandacht.

Online veiligheid

Privacy en online veiligheid vinden wij een van de belangrijkste dingen. Dit is waarom we Solcon Veilig Online aanbieden. Dit is een gratis dienst voor onze klanten die uw telefoon, tablet, laptop of computer extra beveiligt tegen identiteitsfraude en cybercriminaliteit.

Wilt u nog meer informatie over glasvezel, of wilt u checken of het een mogelijkheid is voor u?

Doe de glasvezel check