5 tips voor hoe u phishing kunt voorkomen

5 tips voor hoe u phishing kunt voorkomen

Het kan een ‘onderbuikgevoel’ zijn als u bepaalde mailtjes of appjes ontvangt. Denk aan bangmakerijen als ‘laatste waarschuwing’ waarna u uw bankrekening moet doorgeven. Maar ook blije berichten ‘U heeft €10.000 gewonnen’ maar, u raadt het al, weer wordt er om uw bankrekeningnummer gevraagd, om dit riante bedrag zo snel mogelijk naar u over te maken. Dit zijn bekende gevallen van mailfraude. De cybercriminelen kunnen u met uw persoonlijke gegevens geld afhandig maken. Veel mails zijn zo doorzichtig als glas en daarom worden cybercriminelen steeds gewiekster en bedenken verschillende manieren om aan uw gegevens te komen. Wees het voor en voorkom phishing. Let op deze vijf gouden tips:

TIP 1. Geef nooit persoonlijke informatie

Zoals eerder genoemd, geef nooit persoonlijke informatie. Uw bank, verzekeraar of een andere vertrouwelijke partij zal hier nooit en te nimmer via de mail of app om vragen. Mocht u twijfelen, bel dan eerst om na te vragen of zij deze mail of app verzonden hebben. Een cybercrimineel probeert informatie te achterhalen; hij of zij heeft deze informatie niet in handen bij het maken van het eerste contact. Let daarom op een onpersoonlijke aanhef. Hoor alarmbellen rinkelen als een e-mail begint met ‘Geachte heer/mevrouw’.

TIP 2: Nooit openen

Soms komt er een onbetrouwbaar mailtje binnen. U leest in het onderwerp dat u bijvoorbeeld € 10.000,- gewonnen heeft. Blij als u bent, klikt u. Helaas kan het openen van deze mail al een virus in huis halen. Dat geldt helemaal voor de download van een bijlage in zo’n onbetrouwbaar bericht. Vertrouwt u het bericht door het onderwerp al niet? Gooi het direct in de digitale prullenbak.

TIP 3: Spam melden

Wat betreft uw email is er een grote kans dat de spam automatisch in de spammap komt. Maar dit is dus niet altijd het geval. Mocht u een, bij nader inzien, verdacht mailtje geopend hebben, meld dit dan als Spam. Dat kan in Gmail bijvoorbeeld door links op de drie puntjes te klikken. U ziet dan vanzelf een lijst met acties. Klik op ‘Spam Melden’. Op deze manier leert Google om zulke berichten te herkennen en verkleint u de kans dat ze in uw digitale brievenbus terecht komen.

TIP 4: Nooit klikken

Online shoppen, wie doet het niet? De kans is groot dat u vandaag een pakketje verwacht van DHL of PostNL. De cybercriminelen hebben op deze wetenschap ingespeeld. Ze versturen een tracking and trace link naar uw Whatsapp of sms. Het lijkt erop dat het van DHL of PostNL is dus de neiging om te klikken is erg groot. Niet doen!

Voorkom phishing, klik niet

Met één klik wordt er malware op uw apparaat gezet en proberen criminelen de gegevens van de ontvanger van uw overboeking te veranderen in hun gegevens. Op die wijze loodsen ze het geld naar zichzelf, in plaats van dat het op rekening van uw (klein) kind terecht komt. Heeft u toch wel geklikt op zo’n app of sms? De enige manier om hiervan af te komen is alles terug te zetten naar ‘Fabrieksinstellingen’. Dan bent u wel alles kwijt dat op uw telefoon staat, maar uw geld is veilig. Google heeft, na een grote hoeveelheid meldingen, een track en trace app gebouwd om dit tegen te gaan. Deze staat in de Google App store en kunt u downloaden.

TIP 5: Zorg voor een goede beveiliging

Denk aan het aanschaffen van een goede gratis of betaalde virusscanner. Dan bent u veel ellende voor. Maar u kunt ook kijken naar wat uw internet provider al aanbiedt of aanvullend voor u heeft. Wij bieden het alles-in-een Solcon Veilig Online pakket aan. Daarmee kunt u veilig online zowel op uw telefoon, tablet, laptop of computer.

Veilig en betrouwbaar internet

Omdat we bij Solcon streven naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.

facebook-tips-phishing-voorkomen