Hoe kunt u malware verwijderen en voorkomen?

Hoe kunt u malware verwijderen en voorkomen? Lees hier de 6 tips!

Malware (computervirus) op uw pc, laptop of smartphone kan vergaande gevolgen hebben. Niet alleen voor uw apparaat maar het kan ook persoonlijk worden. Denk aan ransomware. In dat geval wordt zelfs uw privacy geschonden, omdat de cybercrimineel uw computerbestanden ‘gijzelt’ en pas vrij laat nadat u een flinke som geld betaald heeft. Het lastige is dat u als gebruiker al met één simpele klik op de knop een vorm van malware in huis kunt halen.

Maar hoe merkt u het als u een vorm van malware in huis gehaald heeft, en de volgende vraag is: hoe verwijdert u malware? Hieronder een aantal tips die u kunt toepassen om malware te verwijderen.

Hoe merkt u malware?

Is uw apparaat opeens veel trager geworden dan u gewend bent? Voer dan in de eerste plaats een speedtest uit. Klopt de uitkomst niet met de afspraken die u gemaakt heeft met uw provider? Dan bent u misschien de dupe geworden van malware. Een ander teken van malware is het plotseling ontvangen van veel reclame. In dit geval kan het zo zijn dat er adware aan het werk is. Wat kunt u hier tegen doen? Lees hieronder handige tips en voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen.

Tip 1: Verwijder de kwaadaardige software

Heeft u een Windows apparaat? Verwijder het via het ‘configuratiescherm’. Dit vindt u onder ‘programma’s en onderdelen’. Controleer de lijst met programma’s op iets verdachts of onbekends. Verwijder dit dan direct. Heeft u een Mac? Dan kunt u dit vinden onder ‘Finder’.

Tip 2: Reclame verwijderen

Als er de hele tijd reclame verschijnt is er een grote kans dat u de dupe bent geworden van adware. Dit kan in principe geen kwaad maar het is natuurlijk wel heel vervelend. Selecteer ‘Programma’s en onderdelen’. In de lijst die verschijnt staat de ongewenste software. Klik op de knop verwijderen. Heeft u een Mac? Kies ‘voorkeuren’. Soms probeert adware op de valreep, dus tijdens het verwijderen andere vervelende softwares te installeren. Let dus goed op waar u opklikt.

Tip 3: Pop-ups

Let op het gevaar van reclame pop-ups. Klik nooit zomaar op een ‘OK’ button, hoe verleidelijk dit er ook uit kan zien. Doordat u dit niet doet, houdt u deze ongewenste zaken buiten de digitale deur. Het nadeel van grote hoeveelheden reclame is dat uw internet trager wordt. U verwijdert deze reclame pop-ups op dezelfde manier als in tip 2.

Tip 4: Malware scanner

Vermoedt u een virus? Scan dan eerst uw computer om te weten waar deze zit. Als dat is gelukt gaat u aan de slag om uw privacy en bestanden beter te beschermen. Hiervoor is een malware scanner van belang. De meeste apparaten hebben een virusscanner ingebouwd of uw provider biedt het aan. Maar daarbovenop kunt u altijd kijken naar een gratis of betaalde variant.

Tip 5: Update uw apparaten regelmatig

Werkt u uw apparaat bij met de meest recente besturingsprogramma’s? De meeste apparaten zijn voorzien van beveiligingsupdates. In de meeste gevallen ‘updaten’ apparaten vanzelf, zodra er nieuwe software beschikbaar is. Voor de zekerheid kunt u dit controleren bij ‘software-updates’. Want soms staat er nog een belangrijke update in de wacht.

Tip 6: Wachtwoorden wijzigen en back-up

Bent u een virus de baas geworden en is het laatste stukje data verwijderd? Wijzig dan uw wachtwoorden. De mogelijkheid bestaat namelijk dat de malware uw wachtwoorden doorgestuurd heeft naar cybercriminelen. Daarom is het belangrijk dat u sowieso een back-up in de cloud maakt van uw privé bestanden.

Veilig en betrouwbaar internet?

Denkt u dat u de dupe bent geworden van malware? Als klant van Solcon kunt u dit gewoon bij ons melden. Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website of lees meer blogs over veilig internet.

malware-verwijderen-voorkomen