Je hoort er veel over: Malware. Maar wat is dat eigenlijk?

Je hoort er veel over: Malware. Maar wat is dat eigenlijk?

Malware, ook wel ‘malicious software’ is een schadelijke/kwaadaardige software. Het is een computerprogramma dat speciaal is ontworpen om computers te infecteren en schade toe te brengen. Malware kan computers, maar ook andere apparaten infecteren en het bestaat in verschillende vormen. Het is belangrijk te weten hoe u malware herkent en wat het precies is om uw apparaten en online veiligheid te beschermen. Daarom leggen we u in deze blog alles uit over malware.

Wat is malware eigenlijk?

Malware bestaat in talloze vormen. Het bekendste type malware is een computervirus. We noemen het virussen, omdat ze zich verspreiden door kopieën van zichzelf door te sturen. Er bestaan ook andere vormen, zoals computerwormen en spyware. Ook deze vormen zijn vernoemd naar wat ze doen. Bij spyware verzamelt de malware bijvoorbeeld persoonlijk informatie, zoals creditcardnummers of bankgegevens.

Welke soorten malware zijn er?

We lichten nog wat meer verschillende vormen van malware voor u toe.

  • Spyware – verzamelt waardevolle informatie en stuurt deze informatie (bijvoorbeeld wachtwoorden of bankgegevens) door naar derden. Vaak gaat dit tegen betaling.
  • Ransomware – gegevens of apparaten worden hierbij geblokkeerd. Er wordt geld geëist om deze blokkade weer op te heffen.
  • Adware – installeert een software met reclame op uw apparaat. Vaak in de vorm van pop-ups of ongewenste reclames op websites.
  • Scareware – werkt vrijwel hetzelfde als ransomware. Verschil is dat hier alleen niet iets geblokkeerd wordt. Het is puur een dreigement.
  • Backdoor – zorgt dat het achterdeurtje opengaat. Cybercriminelen plaatsen vervolgens een exploit om nog meer schade toe te brengen.
  • Virus – een van de bekendste vormen. Een virus infecteert een software of bestand, waardoor het niet langer te gebruiken is.
  • Bootsector – beschadigt bestanden die noodzakelijk zijn bij het opstarten van een computersysteem. Hierdoor is opstarten niet langer mogelijk.
  • Keylogger – deze vorm registreert welke toetsen u indrukt of bewegingen u maakt met de muis. Met deze waardevolle informatie kunnen gegevens achterhaald worden (zoals inloggegevens).
  • Worm – werkt hetzelfde als een virus. Maar heeft daarbij de extra mogelijkheid om zich te verspreiden over het hele netwerk.
  • Trojaans paard – doet zich voor als een goede software, maar is dat zeker niet. Heeft kwade bedoelingen, bijvoorbeeld in de vorm van spyware.
  • IRC bot – geeft een cybercrimineel van afstand toegang tot een computer en kan zo op afstand besturen.
  • Rootkit – geeft een cybercrimineel volledige toegang over een computer.
  • Dialer – verbindt een modem met een duur telefoonnummer. Vaak gaat dit om een nummer uit het buitenland.

Wie maakt er gebruik van malware én waarom?

Malware wordt ontwikkeld door en voor professionele criminelen, ook wel cybercriminelen. Ze gebruiken geraffineerde tactieken. In sommige gevallen hebben ze zelfs computergegevens vergrendeld en voor gebruikers dus ontoegankelijk gemaakt. Ze eisen losgeld van de gebruikers om weer toegang te krijgen tot hun gegevens. Het grootste risico van malware is dat cybercriminelen online bankgegevens stelen. Denk hierbij aan rekening- en creditcardgegevens, maar ook wachtwoorden. Met deze informatie kunnen ze vervolgens uw rekening leeghalen of vanuit uw naam aankopen verrichten. De doelen van malware lopen dus uiteen, maar hebben eigenlijk altijd hetzelfde doel en dat is schade aanbrengen. Kort de doelen van malware op een rijtje:

  • Veroorzaken van directe schade door bijvoorbeeld het laten verdwijnen van data;
  • Verzamelen van persoonlijke en gevoelige informatie;
  • Verkrijgen van toegang tot uw netwerken of systemen met als doel schade aanbrengen;
  • Verrichten van onderbrekingen (storingen) aan netwerken of systemen, bijvoorbeeld door het offline halen van een website.

Bescherm u tegen malware

Nu we weten wat malware is, wie het gebruikt en waarom het wordt gebruikt, is natuurlijk de vraag hoe beschermen wij onszelf hier tegen. Hierbij zeggen we altijd: let zelf goed op & schaf beveiligingssoftware aan. Een van de meest gebruikte manieren om malware te verspreiden is door middel van phishing mails (valse e-mails). Bekijk deze tips om phishing e-mails te herkennen.

Bij Solcon geven we om uw online veiligheid. We vertellen u dan ook graag meer over goede beveiligingssoftware voor het voorkomen van malware. Samen voorkomen we malware!

afbeelding-blog-wat-is-malware