Wat doet u bij ransomware? Volg deze 4 stappen

Wat doet u bij ransomware? Volg deze 4 stappen

Krijgt u nadat u uw pc opgestart heeft opeens een scherm te zien van een instantie waarop staat dat u een boete moet betalen? En kunt u vervolgens niets meer op uw pc doen? Dan is de kans groot dat u de dupe bent geworden van ransomware. Dit levert behoorlijk wat stress op. Het is in het begin meestal onduidelijk wat de schade is en of niet alleen uw pc is getroffen maar alle computers binnen uw organisatie. Daarnaast kan het ook beangstigend zijn, want het eisen van losgeld is behoorlijk agressief. Soms zet deze malware zelfs uw camera aan en dat kan dan overkomen als: ‘we houden u in de gaten’.

In deze blog tips over wat u moet doen als u de dupe bent van ransomware. Volg dan deze vier stappen:

Stap 1: niet betalen

Het zijn criminelen die u dit aandoen en daarom moet u eigenlijk nooit betalen. Dat klinkt heel logisch, u wilt ze immers niet aanmoedigen en uiteraard gunt u ze geen cent. Maar het is inmiddels bekend dat, zelfs nadat u betaald heeft, uw pc niet altijd vrijgegeven wordt. Maar ja, als wel betalen de kans vergroot dat u weer toegang krijgt tot die belangrijke bestanden, dan kunt u gaan twijfelen tussen wel en niet betalen. Want uw hele bedrijf is afhankelijk van de gegijzelde bestanden. Dat brengt ons direct naar de volgende stap.

Stap 2: doe aangifte

U doet er goed aan om de gijzelneming in de eerste plaats te melden bij Helpdesk Fraude of bij No More Ransom. Zij kunnen u doorverwijzen naar de politie of een andere instantie. Vraag een expert in het verwijderen van malware om langs te komen. Hij of zij kan u helpen om deze nare software te verwijderen en ervoor te zorgen dat het niet meer terug komt.

Stap 3: vakexpert overnieuw laten installeren

Er zijn voor de doe-het-zelver anti-virus programma’s en rescue cd’s op markt, waarmee u zelf aan de slag kunt om de ransomware te verwijderen. Maar omdat er dan toch een (klein) risico bestaat dat er een klein stukje van dit virus op uw pc achterblijft adviseren wij om een vakexpert uit te nodigen om uw besturingssysteem helemaal opnieuw te laten installeren. Deze expert kan dan kijken of er nog iets aan bestanden te redden valt.

Stap 4: voorkomen van ransomware

Het voorkomen van ransomware is natuurlijk beter dan genezen. Denk aan goede antivirusscanner en het regelmatig updaten van deze software. Als u dit niet doet ontstaat er namelijk een gat in de beveiliging en daar zien de gijzelnemers hun kans schoon. Want één klik kan voldoende zijn om hen binnen te laten. Naast het updaten van uw systeem en een antivirusscanner zijn er ook speciale ransomware virusscanners op de markt. Onderzoek de mogelijkheden voor uw bedrijf.

Veilig en betrouwbaar internet

Veilig online zijn? Wij bieden het alles-in-een Solcon Veilig Online pakket aan. Daarmee kunt u veilig online zowel op uw telefoon, tablet, laptop of computer. Omdat we bij Solcon streven naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.