Welke aanbieders leggen er glasvezel aan op mijn adres? Check het hier!

Welke aanbieders leggen er glasvezel aan op mijn adres? Check het hier!

Bent u een grootverbruiker van data? Dan kiest u voor glasvezel. Maar ja, dan moeten deze flinterdunne draden wel onder uw stoep of straat liggen. Als dat het geval is, hoeft het alleen maar aangesloten te worden door een glasvezelmonteur en dient u uw abonnement te wijzigen. Binnen de kortste keren kunt u genieten van razendsnel internet. Ligt er bij u nog geen glasvezel? Wie legt dit dan aan? En waar sluit u vervolgens een glasvezel abonnement af?

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel internet is de meest snelle en betrouwbare vorm van internet. Met behulp van dunne, flexibele glasvezelkabels kunnen gegevens over grote afstanden verzonden worden. En dit gebeurt met de snelheid van het licht. Glasvezel zorgt ervoor dat u bestanden even snel kan uploaden als downloaden. Daarnaast is deze vorm van internet minder gevoelig voor inteferenties en storingen, waardoor het een stuk betrouwbaarder is dan kabel internet. Toch kan het voorkomen dat je een storing meemaakt. Vaak ligt dit aan de kabel.

Aanleg glasvezel gaat via de gemeente

Glasvezel wordt aangelegd door verschillende partijen. Dat gaat in opdracht van uw gemeente naar aanleiding van de vraag naar glasvezel. Het is vervolgens aan u om een internetprovider te kiezen die bij u past. Let wel op want de eigenaar van het netwerk beslist wie er gebruik mag maken van dit glasvezelnetwerk, de keuze is dus beperkt. Lees verder als u wilt weten of uw favoriete provider aangesloten zit op uw glasvezelnetwerk.

Wie legt er glasvezel aan?

Providers leggen dus in veel gevallen geen glasvezel aan. Zij maken enkel gebruik van de kabels. Eigenlijk net zoals uw gas, elektriciteit en waterleverancier gebruik maakt van de leidingen en buizen onder de grond. Al deze kabels en buizen worden dan ook onderhouden door de partij die deze aangelegd heeft. Dat geldt dus ook voor de glasvezelkabels.

Eigenaar glasvezel beslist

Zoals we net schreven: de partij die de kabels aanlegt beslist dus welke providers er gebruik van mogen maken. Sommige partijen bieden daarom beide diensten aan: aanleggen én leveren. Dit zijn bijvoorbeeld: KPN Netwerk NL, Delta Fiber, E-Fiber en SKV in Veendam.

Van koper naar glasvezel

Nu zijn er ook partijen die hun netwerk een glasvezel upgrade hebben gegeven. Dat is mooi en gelukkig heeft Solcon ook toegang tot deze netwerken, waardoor overstappen geen probleem is. De grootste glasvezelkabelbeheerder waar Solcon gebruik van maakt is KPN netwerk. Zij beheren 80% van de glasvezelkabels in de Nederlandse bodem.

Welke glasvezels aanbieders op mijn adres?

Hieronder hebben we alle kabelbeheerders die samenwerken met Solcon onder elkaar gezet. Zo kunt u zien of u aan de slag kunt met glasvezel van Solcon of doe de glasvezel check en ontdek de mogelijkheden.

  • KPN Netwerk
  • Deltafiber
  • CAI Harderwijk
  • Kabelnoord
  • KT Waalre
  • Glaspoort
  • Fiberflevo
  • Glasdraad

Woont u in een buitengebied?

Glasvezel is dus niet alleen weggelegd voor (middel) grote gemeenten maar ook in het buitengebied en dorpen wordt flink aan, of eigenlijk onder, de weg getimmerd. Woont u dus buitenaf in Brabant of elders in het groen? Kijk hier of u gebruik kunt maken van vliegensvlug internet!

Solcon en Glaspoort

Glaspoort is ook een partij die glasvezelkabels in de kleinere gemeenten en landelijke gebieden aanleggen. Heeft u al een glasvezelaansluiting van Glaspoort of interesse hierin? Doe de glasvezel check en ontdek of glasvezel al mogelijk is op uw adres!

Doe de glasvezel check