Internet zonder kabel. Is het een optie voor u? -Solcon

Internet zonder kabel: kom alles te weten over draadloos internet

Heeft u een ethernetkabel van uw router naar uw computer lopen en bent u benieuwd naar hoe draadloos internet werkt? Wat het verschil is? En of draadloos internetten wel veilig is? Lees verder en kom het allemaal te weten.

Het grootste voordeel van draadloos internetten merkt u als u meerdere apparaten in huis heeft die wifi nodig hebben om te kunnen functioneren. Denk aan WhatsApp of Facebook op uw telefoon. Maar ook een tablet en smart-tv hebben wifi nodig om te kunnen functioneren. Het voordeel van bekabeld internet is dat dit in de basis stabieler is.

Draadloos internet is zonder kabel

Draadloos internet is overal om ons heen. U heeft enkel de gebruikersnaam en het wachtwoord nodig om in te kunnen loggen. Dat geldt niet alleen voor de meeste huishoudens maar ook voor openbare gelegenheden zoals een cafeetje, buurthuis en zelfs in de bus of trein kunt u middels inloggegevens gebruik maken van draadloos internet.

Tip: de snelste vorm van draadloos internet is glasvezel internet.

Aansluiten op wifi

U kunt een draadloze aansluiting realiseren op uw netwerk. Dat is handig want het is dan ook mogelijk om alle andere apparaten op dit netwerk aan te sluiten. En dus zonder het doortrekken van een kabel.

Is draadloos internetten wel veilig?

Is dat wel veilig, draadloos internet? Dat antwoord is niet eenduidig te geven. Draadloos internet is wat gevoeliger voor virussen dan bedraad. Dat komt omdat wifi niet alleen door u maar ook door cybercriminelen opgepikt kan worden. Dit risico is nog hoger bij open netwerken. Zij kunnen, nadat ze uw computer binnengedrongen zijn door middel van phishing of een andere vorm van malware gevoelige informatie, zoals bankgegevens, stelen en daar misbruik van maken. Daarmee is niet gezegd dat u met bedraad internet helemaal geen gevaar loopt. De cybercrimineel kan, als deze het wil, ook op een andere manier binnen komen.

Moeilijk wifi wachtwoord

Let er dus sowieso op dat u een ingewikkeld wachtwoord aanmaakt om uw netwerk en dus uw apparaten te beschermen. Bedenk eerder een wachtwoord in de trant van: 3#&0_+|TR!*^?G87 dan bijvoorbeeld de naam en geboortedatum van uw partner/ hond of kind. Hiermee maakt u het cybercriminelen moeilijk om ‘in te breken’.

Voordelen van draadloos internet

Nu weet u dat u met wifi iets makkelijker blootgesteld kan worden aan hackers. Dus doet u er verstandig aan om u bij het abonnement van een uw provider extra bescherming aan te vragen. Bij Solcon zit er kosteloos extra bescherming bij uw internet abonnement in. Daarbij kan het nooit kwaad om na te denken over een extra of een ander goed antivirusprogramma . Dan beschermt u uw gegevens beter. Verder is het belangrijk om even een moment te nemen voordat u online persoonlijke gegevens deelt. Maar ook een download of een link die erom schreeuwen geopend te worden zijn vaak geen goed nieuws, hoe aantrekkelijk de tekst en het plaatje er ook uitzien.

Bedraad internet is snel

Het grootste voordeel van bedraad internetten is bijna altijd dat u een hogere snelheid bereikt ten opzichte van draadloos, uiteraard afhankelijk van het aanbod van uw provider. Dat komt simpelweg omdat er een kabel van en naar de router loopt. Bij draadloos internet moet de wifi-straling soms enkele meters ‘afleggen’ alvorens de wifi uw computer bereikt. En als het erg druk is met meerdere wifi-verbindingen in de buurt, dan kan het internet langzamer worden. Het kan ook iets anders zijn en dat leest u hier.

Geen gat in het plafond

Het grootste nadeel van bedraad internet is dat u, indien u meerdere computers heeft, de bedrading door het gehele huis moet laten lopen. Bij sommige huishouden geschiedt dit via het raam, bij de ander wordt er een gaatje in het plafond, respectievelijk, de vloer geboord om de kabel er doorheen te halen. Daarnaast kunt u zonder draadloos internet niet op uw thuisnetwerk met uw smartphone, tablet en/ of bijvoorbeeld smart-watch.

Welk soort draadloos internet heb ik nodig thuis?

In de huidige samenleving zijn er verschillende technologieën beschikbaar om thuis draadloos internet te leveren. Twee veelvoorkomende opties zijn glasvezel en DSL. Hoewel beide technologieën internettoegang bieden, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen glasvezel en DSL. Hieronder zullen we de basis van elk type internetverbinding bespreken, de verschillen benadrukken en enkele belangrijke tips geven bij het kiezen tussen glasvezel en DSL dat het beste past bij u.

Soorten draadloos internet