Internet zonder kabel. Is draadloos internet een optie voor jou?

Internet zonder kabel: kom alles te weten over draadloos internet

Heb je een ethernetkabel van de router naar je computer lopen en ben je benieuwd hoe internet zonder kabel werkt oftewel draadloos internet? Wat het verschil is? En of draadloos internetten wel veilig is? Lees verder en kom het allemaal te weten.

Het grootste voordeel van draadloos internetten merk je als je meerdere apparaten in huis heeft die wifi nodig hebben om te kunnen functioneren. Denk aan WhatsApp of Facebook op je telefoon. Maar ook een tablet en smart-tv hebben wifi nodig om te kunnen functioneren. Het voordeel van bekabeld internet is dat dit in de basis stabieler is.

Internet zonder kabel (draadloos)

Draadloos internet is overal om ons heen. Je hebt enkel de gebruikersnaam en het wachtwoord nodig om in te kunnen loggen. Dat geldt niet alleen voor de meeste huishoudens, maar ook voor openbare gelegenheden zoals een cafeetje, buurthuis en zelfs in de bus of trein kan je middels inloggegevens gebruik maken van draadloos internet.

Tip: de snelste vorm van draadloos internet is glasvezel internet.

Aansluiten op wifi

Je kan een draadloze aansluiting realiseren op je netwerk. Dat is handig want het is dan ook mogelijk om alle andere apparaten op dit netwerk aan te sluiten. En dus zonder het doortrekken van een kabel.

Is draadloos internetten wel veilig?

Is dat wel veilig, draadloos internet? Dat antwoord is niet eenduidig te geven. Draadloos internet is wat gevoeliger voor virussen dan bedraad. Dat komt omdat wifi niet alleen door jou, maar ook door cybercriminelen opgepikt kan worden. Dit risico is nog hoger bij open netwerken. Zij kunnen, nadat ze je computer binnengedrongen zijn door middel van phishing of een andere vorm van malware gevoelige informatie, zoals bankgegevens, stelen en daar misbruik van maken. Daarmee is niet gezegd dat je met bedraad internet helemaal geen gevaar loopt. De cybercrimineel kan, als deze het wil, ook op een andere manier binnen komen.

Moeilijk wifi wachtwoord

Let er dus sowieso op dat je een ingewikkeld wachtwoord aanmaakt om je netwerk en dus al je apparaten te beschermen. Bedenk eerder een wachtwoord in de trant van: 3#&0_+|TR!*^?G87 dan bijvoorbeeld de naam en geboortedatum van je partner/ hond of kind. Hiermee maak je het voor cybercriminelen moeilijk om ‘in te breken’.

Voordelen van draadloos internet

Nu weet je dat je met wifi iets makkelijker blootgesteld kan worden aan hackers. Dus doe je er verstandig aan om je bij het abonnement van je provider extra bescherming aan te vragen. Bij Solcon zit er kosteloos extra bescherming bij je internet abonnement in. Daarbij kan het nooit kwaad om na te denken over een extra of een ander goed antivirusprogramma. Dan beschermt je je gegevens beter. Verder is het belangrijk om even een moment te nemen voordat je online persoonlijke gegevens deelt. Maar ook een download of een link die erom schreeuwen geopend te worden zijn vaak geen goed nieuws, hoe aantrekkelijk de tekst en het plaatje er ook uitzien.

Bedraad internet is snel

Het grootste voordeel van bedraad internetten is bijna altijd dat je een hogere snelheid bereikt ten opzichte van draadloos, uiteraard afhankelijk van het aanbod van je provider. Dat komt simpelweg omdat er een kabel van en naar de router loopt. Bij draadloos internet moet de wifi-straling soms enkele meters ‘afleggen’ alvorens de wifi je computer bereikt. En als het erg druk is met meerdere wifi-verbindingen in de buurt, dan kan het internet langzamer worden. Lees hier welke andere redenen je wifi-verbinding vertraagt.

Geen gat in het plafond

Het grootste nadeel van bedraad internet is dat je, indien je meerdere computers hebt, de bedrading door het gehele huis moet laten lopen. Bij sommige huishouden geschiedt dit via het raam, bij de ander wordt er een gaatje in het plafond, respectievelijk, de vloer geboord om de kabel er doorheen te halen. Daarnaast kan je zonder draadloos internet niet op je thuisnetwerk met je smartphone, tablet en/of bijvoorbeeld smartwatch.

Welk soort draadloos internet heb ik nodig thuis?

In de huidige samenleving zijn er verschillende technologieën beschikbaar om thuis draadloos internet te leveren. Twee veelvoorkomende opties zijn glasvezel en DSL. Hoewel beide technologieën internettoegang bieden, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen glasvezel en DSL. Hieronder zullen we de basis van elk type internetverbinding bespreken, de verschillen benadrukken en enkele belangrijke tips geven bij het kiezen tussen glasvezel en DSL dat het beste past bij jou.

Glasvezel of DSL internet