Wat is ping test als u een speedtest doet?

Wat is een ping test en waarom is het belangrijk voor uw internetverbinding?

Denkt u meteen aan uw magnetron bij het horen van ping? Dat is helemaal niet zo gek gedacht, want de ping zorgt ervoor dat iets opent en dat het ‘klaar’ is. Net als die soep in de magnetron. Ping is namelijk een hulpprogramma dat de tijd meet dat het kost om vanaf uw locatie een server te bereiken. Ping regelt dus dat u, in het geval van een snelle ping, online snel kunt handelen.

Speedtest

Want online snelheid, we willen het allemaal. De speedtest is dan ook niet voor niets een populaire tool. Immers, meten is weten. Maar wat weet u na het doen van deze speedtest? In de eerste plaats staan er vier uitkomsten:

  • Ping
  • Jitter
  • Downloadsnelheid
  • Uploadsnelheid

Deze metingen samen geven een duidelijk beeld van hoe snel uw algehele internetgebruik is. Maar wat is die ping dan toch? Wat doet het en waarom heeft u het nodig?

Wat is ping?

De ping heeft betrekking tot de wachttijd voordat een webpagina opent. Daarnaast is de ping van invloed op de reactiesnelheid tijdens het spelen van een online game. Maar ook online shoppende (groot) ouders en iedere andere surfer heeft profijt van een snelle ping.

Voor gamen is een snelle ping een pré

Heeft u toevallig gamers in huis? En hoort u wel eens boze geluiden over een traag reactievermogen? Als dat het geval is, dan is de ping te hoog. Het duurt dan namelijk net te lang duren voordat de gamer een handeling uit kan voeren. Dat is ongunstig voor het op afstand gamen met vrienden en vriendinnen. En u weet, onvoorspelbaar internet voor onvoorspelbaar gamende tieners is als olie op het vuur. Daarom is een snelle ping voor gamers een pré.

Tip: wat kan helpen bij online gamen is bedraad gamen. Dus een snoer naar de router trekken. Kleine moeite, groot game plezier.

Ping tijdens vakantie

Nu gaat u er misschien tussenuit voor een welverdiende vakantie en moet de laptop mee. Maar in het vakantiehuisje is geen wifi. Dus wat doet u? U maakt een hotspot aan op uw telefoon. Wat blijkt, de ping is toch wel erg langzaam. Dat is niet zo vreemd. De reden hiervan is waarschijnlijk dat de server 800 kilometer (of meer) verderop overuren staat te draaien. Het duurt dan dus langer voordat de hotspot de server bereikt heeft en is de ping, in het hutje op de hei, hoger dan als u thuis verbinding maakt.

Wifi signaal

Sommige mensen denken dat als de ping traag is dat ze de router moeten verplaatsen, resetten of zelfs vervangen. Logische gedachte. In veel gevallen heeft traag internet dan ook te maken met de router en obstakels in uw huis. Maar in dit geval heeft ping er niets mee van doen. Het gaat erom hoe snel uw router contact maakt met de server en visa versa. Vergelijk het met pingpongen. Het verzenden en ontvangen van data gaat over en weer. Dus is uw ping te hoog (langzaam) dan hoeft u niet aan de slag met tips om uw wifi signaal te versterken.

Wat is een goede ping?

Ping meet in milliseconden. Hoe lager de ping hoe sneller. Sowieso is de ping met glasvezel internet sneller dan Coax. Inmiddels liggen er vele glasvezelkabels onder onze stoepen en straten en zijn de coax kabels veelal vervangen. Glasvezel kan een ping-snelheid lager dan 30 milliseconden bereiken en is dus een ideale ping voor online gamers. Tussen de 30 en 50 milliseconden is een gemiddelde ping en prima, ook voor gaming. Maar vanaf 50 milliseconden kan het van invloed zijn op de reactiesnelheid van de handeling van de gamer.

Ping is niet algehele snelheid

De snelheid aflezen uit alleen de ping in de speedtest zegt niets over hoe snel uw algehele verbinding is. Het geeft wel een indicatie. Benieuwd naar uw Ping, Jitter download en upload snelheid? Doe hier de speedtest.

TIP: gebruik altijd één apparaat online bij het uitvoeren van de speedtest. De uitkomst hangt af van de hoeveelheid gebruikers die op dat moment in huis zijn. Daarom kunt u de speedtest het beste doen als u alleen thuis bent en er verder niemand online is.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.

wat-is-ping-bij-een-speedtest