WhatsApp-fraude, hoe komen ze aan je nummer?

Hoe komen WhatsApp fraudeurs aan uw nummer?

WhatsApp-fraude begint bij uw telefoonnummer. Deze tien cijfers achterhalen is een fluitje van een cent. Ze vinden uw nummer op uw social media of Marktplaats. Dan verandert de cybercrimineel zijn telefoonnummer in zijn WhatsApp-profiel naar uw nummer. Vervolgens registreert de crimineel zich als u. Want zodra ze uw nummer hebben gaan ze proberen om uw contacten geld afhandig te maken en/ of uw account te kapen. Feitelijk is het een vorm van identiteitsfraude. Zijn ze uw account binnengedrongen? Dan hebben ze goud in handen. Tenzij u weet hoe fraudeurs te werk gaan.

Inspelen op uw gevoel

Vaak maken cybercriminelen mensen geld afhandig door in te spelen op hun gevoel. Bijvoorbeeld op uw vertrouwen door gebruik te maken van uw contactenlijst. Want wat u dan niet ziet, is dat er onder die leuke profielfoto van uw kind of bekende een crimineel schuilgaat. Het is niet voor niets dat er jaarlijks honderden mensen slachtoffer worden van WhatsApp-fraude en de schade tot in de duizenden euro’s oploopt.

Hoe zorgt u ervoor dat u geen slachtoffer van fraude wordt via uw WhatsApp-account? Hoe gaan de fraudeurs te werk en hoe herkent u het?

Vriend of familie in nood

Stel u krijgt een appje van uw kind, familielid of vriend, dat hij of zij in de problemen zit en direct geld nodig heeft. U schrikt hiervan en wil misschien meteen uw bankapp openen. Niet doen. Wacht even en wees alert. Dit is hoogstwaarschijnlijk fraude. Want als deze persoon echt in de problemen zou zitten, dan kunt u op zijn minst een telefoontje verwachten. Toch?

Alhoewel… Wat als uw contact of bekende zegt dat hij of zij niet kan bellen. Dat de telefoon stuk is en er straks mee naar de winkel gaat. Dat klinkt geloofwaardig, toch? U heeft zelf ook vaak genoeg problemen (gehad) met uw smartphone.

Mocht u uiteindelijk slachtoffer zijn geworden van deze misdaden, kunt u bij de fraudehelpdesk van de overheid terecht. Zij zullen u bijstaan en begeleiden in de stappen die gemaakt moeten worden om fraude tegen te gaan.

Gestolen stem van social media

Misschien denkt u nu: via WhatsApp om geld vragen, dat is zeker fraude. Daar trap ik niet in. Maar stel dat opeens uw telefoon overgaat en op uw scherm weer die leuke profielfoto verschijnt. U neemt bezorgd op, dan hoort u zijn of haar stem, waarna de verbinding verbroken wordt. Vreemd toch? Dit was een fragment van de stem van uw contact, gestolen door de fraudeur uit LinkedIn of Instagram. Gewiekst als ze zijn; kort na het verbreken van de verbinding komt er een appje binnen waarin staat dat de verbinding slecht is of dat de telefoon sinds het aanschaffen ervan al raar doet.

Kinderen klikken sneller op linkjes

Een andere manier om uw persoonlijke gegevens te stelen is door middel van een kwaadwillende link. Nu bent u hier misschien al van op de hoogte. Maar is uw kind dit ook? Gebruikt hij of zij weleens WhatsApp op uw telefoon? Dan is het verstandig hen te informeren over hoe zij WhatsApp veilig kunnen gebruiken. Kinderen zijn online vaak heel snel en voor u het weet reageren ze op een appje met de vraag om een bepaalde link terug te sturen naar de afzender. En dan laten ze, zich van geen kwaad bewust, de malware of ransomware binnen. Deze gevaren gelden niet alleen voor WhatsApp, maar voor iedere vorm van social media gebruik door kinderen.

Even op een rijtje: bij wat voor WhatsApp berichten gaan er alarmbellen rinkelen?

Waar herkent u WhatsApp fraude aan?

 • als uw contact opeens een nieuw telefoonnummer heeft
 • als de telefoon zogenaamd kuren heeft
 • als er geld wordt gevraagd via WhatsApp
 • als uw bekende kort opbelt, iets zegt en de verbinding verbreekt

Hoe herkent u het kapen van uw WhatsApp account?

Er is ook een risico dat de crimineel uw telefoon overneemt oftewel kaapt. Dat doen ze door uw WhatsApp-account op hun eigen apparaat te zetten. Daar is alleen wel een verificatiecode voor nodig. Deze code probeert hij te achterhalen door te appen dat er een verificatiecode per ongeluk naar uw sms-berichten gestuurd is. Een crimineel kan zich voordoen als een geïnteresseerde in die antieke kast op Marktplaats.

Kapen door afluisteren

Er is nog een andere manier waarop uw telefoon gekaapt kan worden. Namelijk door deze verificatiecode te laten sturen naar uw voicemail. Deze berichten zijn gemakkelijker te achterhalen dan sms-berichten. Dat komt omdat voicemails niet beveiligd zijn. Zijn ze binnen? Dan heeft de crimineel toegang tot al uw contacten en worden u en uw contacten de dupe van WhatsApp fraude. En dat is wel het laatste dat u wilt.

Account beschermen tegen kapers?

Dit kunt u voorkomen door een tweestapsverificatie in te stellen op uw smartphone.

 • open WhatsApp
 • open settings
 • tik account
 • tik verificatie in twee stappen
 • voer een pincode in
 • voer nogmaals de pincode in
 • voer e-mailadres in
 • e-mailadres bevestigen

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige onlineomgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen via ons glasvezel internet. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online.