Feit of fabel? Malware komt het meeste voor bij Windows computers

Feit of fabel? Malware komt het meeste voor bij Windows computers

Quizvraag: malware komt het meest voor bij Windows computers. A: klopt niet B: klopt wel C: wat is malware? Het juiste antwoord is… B! Maar waarom is dat het juiste antwoord?

Windows meer malware

Simpelweg omdat Windows wereldwijd het meest gebruikte besturingssysteem is. Cybercriminelen schrijven computervirussen om zoveel mogelijk impact en/of (financieel) resultaat te behalen. Ze willen hun kwaadwillende software zo breed mogelijk verspreiden, daarom richten ze zich op de grootste groep: Windows gebruikers en dus in mindere mate op de kleinere groep: Mac gebruikers.

Populaire platforms

Wat ook meespeelt is dat de populaire applicaties zoals bijvoorbeeld Office/Word vrijwel allemaal op een Windows besturingssysteem worden gebruikt. Ook de meeste (semi) overheden en MKB’ers gebruiken Windows. Tja, helaas pindakaas, daar valt het meeste te halen, dan wel te duperen. Denk niet alleen aan een irritant virus die de hele boel platlegt, maar ook aan spyware of ransomware.

Windows versus MacOS

U hoeft niet meteen naar de winkel te hollen om uw Windows computer in te ruilen. Want nu Mac steeds beter verkoopt is het risico op virussen dus ook meteen groter. Kortom: Windows is niet onveiliger of slechter beveiligd, u heeft momenteel met een Mac minder kans om een virus op te lopen. Dat komt omdat een Windows virus is geschreven voor een Windows- apparaat en dit niet kan ‘draaien’ op een Apple-apparaat.

Malware scanner

Dat wil dus niet zeggen dat er geen malware voor Mac bestaan, deze zijn er zeker wel, maar in mindere mate. Het hangt er in beide gevallen vanaf of u de juiste malware scanner heeft geïnstalleerd. Of u een particulier bent of MKB’er. Beter voorkomen dan genezen zeggen wij altijd.

Veilig online 

Wij bieden het alles-in-een Solcon Veilig Online pakket aan. Daarmee bent u veilig online op uw telefoon, tablet, laptop of computer. Omdat we bij Solcon streven naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.

post-malware-windows