Hoe voorkomt u ransomware? Lees de 7 tips!

Hoe voorkomt u ransomware? Lees de 7 tips

Als u een bedrijf heeft, moet u waken voor de gevaren van ransomware. Dat weet u waarschijnlijk als geen ander. Maar wist u ook dat, zelfs nadat u het losgeld betaald heeft, uw bestanden beschadigd zijn? Vaak zelfs zo ernstig dat deze onbruikbaar zijn geworden. Daarnaast kan het losgeld oplopen tot 1 miljoen euro en hoger.

Voorkomen is beter dan genezen

In veel gevallen betalen ondernemers het losgeld. Dit geeft geen garantie dat u met rust gelaten wordt. Want als u het systeem niet opnieuw laat installeren door een vakspecialist, dan blijft er een stukje software achter op uw systeem. En daarmee kan de cybercrimineel na het verstrijken van tijd deze pijnlijke actie herhalen. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Lees daarom hier de 7 tips om ransomware te voorkomen.

Tip 1: malware scanner

Geeft uw systeem met enige regelmaat meldingen waar u mee akkoord gaat? Dat is mooi, want dan heeft u een ingebouwde malware scanner. Dat is, naast een veilige internetverbinding prima voor de gebruiker, die de pc of laptop af en toe voor wat huishoudelijke en kleine werkgerelateerde zaken gebruikt. Maar bent u ondernemer, of gaan er meerdere personen binnen uw huishouden regelmatig online? Dan doet u er goed aan om bovenop de ingebouwde bescherming ook nog een goede malware scanner aan te schaffen.

Tip 2: werken in de cloud

Werken in de cloud is de veiligste manier van werken maar niet feilloos. Helaas weten de cybercriminelen steeds beter hun weg te vinden in de cloud. Uiteraard blijft werken in de cloud veel veiliger dan alle bestanden op uw pc of laptop op te slaan. Maar het gevaar schuilt in de cloud, net zoals op uw computer, dat de bestanden versleuteld zijn met één of meerdere wachtwoorden. En een wachtwoord achterhalen is voor een cybercrimineel net zo leuk als voor u op een tropisch strand vakantie vieren is. Bedenk daarom moeilijke wachtwoorden die lastig te achterhalen zijn en verander deze regelmatig.

Tip 3: wachtwoord regelmatig wijzigen

Om even in het wachtwoord thema te blijven: vaak wordt het wachtwoord veranderen vergeten. Dat is niet zo raar gezien de honderden andere zaken die nog geregeld moeten worden. Zet deze to-do toch standaard in uw agenda. En om paniek op de werkvloer te voorkomen, vergeet dit nieuwe wachtwoord niet te communiceren naar de collega’s indien die dit nodig hebben om aan het werk te kunnen.

Tip 4: veilig wachtwoord dat u onthoudt

Gelukkig hoeven wachtwoorden niet altijd zo ingewikkeld te zijn als: #%6)-++=dE!@]**#wTRcv9. Dat gaat namelijk (uitzonderingen daargelaten) niemand onthouden. Gelukkig kunt u als wachtwoord ook denken aan een vergezochte vraag zoals: waarom is de botervloot vanmorgen stuk gevallen? Een zin als deze voorkomt een hoop ergernis als iemand per ongeluk de tweede * vergeet en het wachtwoord weer helemaal overnieuw in moet voeren. Als u het nog een tandje veiliger wilt, kunt u bepaalde letters voor cijfers of tekens vervangen. De 0 wordt dan bijvoorbeeld het cijfer nul, een i wordt een 1 en de letter a een @. Dit maakt het wachtwoord wél ingewikkeld maar makkelijker te onthouden.

Tip 5: speciale app aanschaffen

Zoals u in tip 2 las is de cloud op dit moment dus één van de veiligere wijzen van online werken en opslaan om ransomware en andere malware te voorkomen. Maar 100% veilig is dit niet. Daarom kunt u overwegen om een speciale app aan te schaffen welke gespecialiseerd is in het opsporen en verwijderen van ransomware en andere kwaadwillende software. Bijvoorbeeld de Microsoft Cloud Security App of Storro. Deze apps draaien in de cloud. Een groot voordeel daarvan is dat uw internet niet trager wordt omdat de grote beveiligingssystemen niet op uw systeem staan, maar dus even verderop, in de cloud.

Tip 6: updaten

De criminelen wurmen zich, als muizen, door de kleinste opening van een systeem. Maar als u het systeem regelmatig verblijdt met een update van uw beveiligingen, dan zet u een enorme metalen poort neer. En dat is goed nieuws, want dan maken de criminelen minder kans. Dat is een kunstje van niets: u klikt de ‘update’ meldingen niet weg, maar aanvaard deze tevreden. Kunt u even genieten van een welverdiende pauze. Ga koffie halen, neem er wat lekkers bij en leun achterover terwijl de software zijn werk doet.

Tip 7: wees alert

Helemaal leunen op beveiliging moet u ook niet doen, wees alert en hoor bij de volgende zaken denkbeeldige alarmbellen rinkelen:

  • Open geen zip-, exe-, js-, lnk- en wsf-bestanden. Deze zijn onbetrouwbaar.
  • Als een Word-bestand ‘vraagt’ om macro’s in te schakelen.
  • Een medewerker van Microsoft die op afstand in wil loggen om een probleem te verhelpen.
  • Bij een onbekende USB-stick met een aanlokkelijk label als “vertrouwelijke informatie”. Niet in uw computer steken dus!

Voorkom ransomware

Kortom: ransomware moet aangepakt worden. Wees dus alert op de cybergevaren binnen uw bedrijf en denk na over zakelijk internet zodat u veilig online kunt werken. Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en werken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen over zakelijke veilig online naar onze website of lees meer blogs over veilig internet.