Is tv kijken via een internet browser safe?

6 tips om veilig gebruik te maken van internet via de TV

Heerlijk een avondje genieten van de beste beeldkwaliteit. U kunt opnemen, pauzeren, uitzending gemist terugzien en genieten van de enorme diversiteit aan spannende sportwedstrijden, grappige films en series op bijvoorbeeld Netflix en Disney. Dat is allemaal mogelijk dankzij uw internetverbinding. En hoe fijn dat ook is, browsen op het internet kan ook gevaren met zich meebrengen en dat geldt ook voor uw online smart- televisie. Het apparaat is immers aangesloten op uw wifi en dit is ook nodig om digitale tv te kunnen kijken. Dat moet veilig zijn. Uw televisie heeft ook een browser, maar welke browser heeft u dan, is deze wel veilig? En wat kunt u doen om kwaadwillende software buiten de deur te houden?

Wilt u weten welke browser u op uw televisie heeft?

● HOME of MENU (op uw afstandsbediening)

● Kies toepassingen/ (alle) apps of (alle) applicaties

● Kies Internetbrowser en u heeft uw antwoord

Nu hoeft u niet bang te zijn dat de browser an sich kwaad kan. U doet er wel verstandig aan om niet klakkeloos binnenkomende linkjes te openen. Een crimineel probeert namelijk via uw router zich een weg naar binnen te wurmen en een ‘verdacht’ linkje kan zomaar de sleutel zijn. Dus komt de crimineel niet direct binnen via Google, Firefox, Safari of een andere browser. Dat is mooi, alleen wilt u nu vast weten hoe u ervoor kunt zorgen dat er geen malware op uw smart-tv komt? Wij vinden voorkomen beter dan genezen. Ga dus vooral aan de slag met deze 5 tips.

Tip 1: beveilig uw netwerk

Bij vrijwel ieder modern huishouden zijn er meerdere apparaten aangesloten op het ‘thuisnetwerk’. Denk aan uw laptop, telefoon, tablet of wellicht wordt er volop online gegamed? Deze apparaten kunnen niets zonder de wifi, welke afkomstig is van uw router. Daarom is het verstandig om deze router goed te beveiligen. Dat doet u met een niet voor de hand liggende gebruikersnaam en een goed wachtwoord. Denk bij een wachtwoord eerder aan 2#%?{]””V!aya|/&  in plaats van uw naam en geboortedatum. Sla deze wachtwoorden op in een ‘wachtwoordkluis’.

Dit is belangrijk want u maakt het de hacker moeilijk om via de router ‘binnen te komen’.

Tip 2: update!

De meeste smart-tv’s kunnen zelf heel goed updates uitvoeren. Maar controleren kan geen kwaad. Hoe komt u erachter of uw televisie de updates uitvoert of dat u een handje moet helpen? Dit doet u door op de website van de fabrikant het typenummer van uw smart-tv in te tikken. Zoek op ‘firmware update’ of ‘update’. Volg de eventuele stappen die er op beeldscherm verschijnen.

Tip 3: welke apparaten heeft u in huis

Een andere manier van controle is om een lijstje te maken met alle apparaten op uw netwerk. Omdat u de namen van de apparaten kent, ziet u snel wanneer er plotseling een vreemde eend in de bijt zit. Dit is mogelijk een hacker of iemand die gratis mee wilt liften op uw internetaansluiting. Meer tips over hoe u kunt zien of er een ongenode gast op uw netwerk zit? Lees hier alle ins-en outs.

Tip 4: meerdere netwerken

U kunt, indien u een groot huishouden heeft, meerdere netwerken aanmaken. Bijvoorbeeld een apart netwerk voor uw werk en administratie en een ander netwerk voor de kinderen, denk ook aan een wifi-netwerk voor gasten. Doordat u deze netwerken uit elkaar haalt, spreidt u het risico op kwaadwillende software.

Tip 5: privacy en configureren

Uw smart-tv configureren is van belang om veilig en prettig tv te kijken. Dit kunt u zelf doen. U doet er tevens verstandig aan uw privacy-instellingen aan te passen. Er zijn namelijk providers die deze gegevens opslaan en gebruiken. Zet dus vooral alle mogelijkheden die u niet nodig heeft, uit. Heeft uw smart-tv een ingebouwde camera? Schakel deze dan uit als u deze niet gebruikt of dek het ‘oogje’ af.

Tip 6: extra beveiliging

Gebruik een goede en betrouwbare malware scanner. Welke het beste uit de test komt leest u hier. U kunt daarbij ook nog nadenken over het aanschaffen van een VPN. Kortom, aan uw internetbrowser zal het niet liggen, wellicht wel aan de instellingen van uw smart-tv en router.

Vragen over digitale televisie en uw aansluiting?

Bel gerust met: 088 003 2222. Bij Solcon staan we bekend om onze persoonlijke benadering. Wij gaan voor het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online. Wordt u liever persoonlijk te woord gestaan over onze diensten en services? Wees welkom bij één van onze servicepunten. Kijk dus snel op uw postcode of er een servicepunt bij u in de buurt zit!