Speedtest, wat is normaal?

Wat is een normale uitkomst bij een speedtest en waar kunt u op letten?

Een speedtest laat zien hoe snel uw internet is. Maar wat is voor uw persoonlijke situatie een normale uitkomst bij het doen van een speedtest? En waar moet u op letten? Dat is handig om te weten want eerlijk is eerlijk: we kunnen eigenlijk niets meer zonder een snelle en betrouwbare verbinding.

Snelheid, snelheid, snelheid

Het is daarom ook belangrijk om af en toe te meten, zodat u weet waar u aan toe bent. Het is natuurlijk vervelend wanneer u tijdens een videocall constant vastloopt of de game van uw zoon onderbroken wordt.

Hoeveel mbps is normaal?

Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft. Daarnaast kunt u de uitkomst naast uw persoonlijke situatie neerleggen. Maar wat is een speedtest ook alweer?

Hoe ziet een normale speedtest eruit?

Voer een speedtest uit. De speedtest is een online cirkelvormige meter met een wijzertje erin. Vervolgens klikt u op ‘Ga’. De meter gaat direct aan de slag en het wijzertje gaat bewegen. Na een minuutje of twee verschijnt aan de zijkant de uitkomst van de speedtest. De uitkomsten zijn onderverdeeld in 4 meetmethoden.

Meetmethoden bij speedtest

De Ping en Jitter zijn meetmethoden die betrekking hebben op de wachttijd voordat een webpagina opent. Als u wilt achterhalen welke snelheid voor uw situatie normaal is, dan let u vooral op de download- en uploadsnelheid.

Downloadsnelheid

Deze snelheid geeft weer hoe snel u informatie van het internet haalt. Dus hoe snel het op uw scherm verschijnt of hoe snel een filmpje op het online apparaat staat. De downloadsnelheid wordt in Megabits per seconde (Mbit/s) weergegeven in de speedtest.

Uploadsnelheid

Daarnaast wordt er bij het afnemen van de speedtest de uploadsnelheid weergegeven. Dit wordt ook in megabits per seconde weergegeven. Feitelijk is uploaden het tegenovergestelde van downloaden. Met uploaden verstuurt u bestanden van uw apparaat naar iemand anders. Uploaden gaat vaak wat langzamer dan downloaden. Geen zorgen, dit is vaak een kwestie van (milli) seconden.

Speedtest meet megabits en megabytes

We hebben het binnen de speedtest telkens over megabits per seconde. Maar hetgeen dat u download en upload bestaat vrijwel altijd uit megabytes (MB). Simpel gezegd is een megabyte een stuk groter dan een megabit. Om aan te geven hoe klein een megabit is: uw computer kan helemaal niets met 1 megabit. Maar vanaf 8 megabit is het een ander verhaal: er zitten namelijk 8 megabits in 1 megabyte.

Denk aan een filmpje dat u wilt downloaden, dit filmpje bestaat uit 100 megabytes. Als vervolgens uit de speedtest blijkt dat uw downloadsnelheid 100 megabits is, dan duurt het 8 seconde voordat u het bestand geopend en wel op uw scherm ziet.

Is de speedtest ook voor glasvezel internet?

Uw internet kan ook gemeten worden met het gebruik van glasvezel internet. U kunt de speedtest op dezelfde manier uitvoeren. U ziet gelijk na het doen van de speedtest de resultaten. Het gebruik van glasvezel internet heeft sowieso veel voordelen. Zoals supersnel en stabiel internet, de upload- en downloadsnelheid zijn gelijk en een netwerk dat het minst gevoelig is voor storingen.

Wat is voor uw situatie een normale speedtest uitslag

De uitkomst van de speedtest is dus een handig middel om te weten wat u kunt verwachten. Maar het draait natuurlijk om uw wensen en internetgebruik. Want welke snelheid heeft u daadwerkelijk nodig? Bestaat uw huishouden bijvoorbeeld uit vier personen of meer? Dan heeft u een hogere snelheid nodig. Dat komt omdat er waarschijnlijk veel mensen binnen het gezin tegelijkertijd online zijn. En hoe meer mensen tegelijkertijd Netflixen, downloaden en gamen hoe trager uw verbinding wordt. In dit geval zou de uitkomst van de speedtest tussen de 80 en 100 megabits normaal voor uw situatie moeten zijn. Woont u alleen of gebruikt u nooit tegelijkertijd online apparaten? In dat geval zal een snelheid tussen de 40 en 50 megabits u al tevreden stellen.

TIP: gebruik altijd één apparaat online bij het uitvoeren van de speedtest
Voor de juiste uitkomst van een speedtest zet u dus de andere online apparaten in uw huishouden uit.

TIP 2: sluit uw computer aan met een internetkabel
Voor een betrouwbaar resultaat is het belangrijk dat u uw computer aansluit met een internetkabel en de speedtest dus niet uitvoert met behulp van wifi.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.