Hoeveel mbps is normaal voor wifi? Doe de speedtest

Wat is een normale uitkomst bij een speedtest en waar kunt u op letten?

Een speedtest laat zien hoe snel jouw internet is. Maar wat is voor uw persoonlijke situatie een normale uitkomst bij het doen van een speedtest? En waar moet je op letten? Dat is handig om te weten, want eerlijk is eerlijk: we kunnen eigenlijk niets meer zonder een snelle en betrouwbare verbinding.

Snelheid, snelheid, snelheid

Het is daarom ook belangrijk om af en toe te meten, zodat je weet waar je aan toe bent. Het is natuurlijk vervelend wanneer je tijdens een videocall constant vastloopt of de game van je zoon onderbroken wordt.

Hoeveel mbps is normaal voor wifi?

Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kan je in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die je met jouw internetprovider gemaakt heeft. Daarnaast kan je de uitkomst naast jouw persoonlijke situatie neerleggen. Maar wat is een speedtest ook alweer?

Hoe ziet een normale speedtest eruit?

Voer een speedtest uit. De speedtest is een online cirkelvormige meter met een wijzertje erin. Vervolgens klik je op ‘Ga’. De meter gaat direct aan de slag en het wijzertje gaat bewegen. Na een minuutje of twee verschijnt aan de zijkant de uitkomst van de speedtest. De uitkomsten zijn onderverdeeld in 4 meetmethoden.

Meetmethoden bij speedtest

De Ping en Jitter zijn meetmethoden die betrekking hebben op de wachttijd voordat een webpagina opent. Als je wilt achterhalen welke snelheid voor jouw situatie normaal is, dan let je vooral op de download- en uploadsnelheid.

Downloadsnelheid

Deze snelheid geeft weer hoe snel je informatie van het internet haalt. Dus hoe snel het op jouw scherm verschijnt of hoe snel een filmpje op het online apparaat staat. De downloadsnelheid wordt in Megabits per seconde (Mbit/s) weergegeven in de speedtest.

Uploadsnelheid

Daarnaast wordt er bij het afnemen van de speedtest de uploadsnelheid weergegeven. Dit wordt ook in megabits per seconde weergegeven. Feitelijk is uploaden het tegenovergestelde van downloaden. Met uploaden verstuur je bestanden van je apparaat naar iemand anders. Uploaden gaat vaak wat langzamer dan downloaden. Geen zorgen, dit is vaak een kwestie van (milli) seconden.

Speedtest meet megabits en megabytes

We hebben het binnen de speedtest telkens over megabits per seconde. Maar hetgeen dat je download en upload bestaat vrijwel altijd uit megabytes (MB). Simpel gezegd is een megabyte een stuk groter dan een megabit. Om aan te geven hoe klein een megabit is: je computer kan helemaal niets met 1 megabit. Maar vanaf 8 megabit is het een ander verhaal: er zitten namelijk 8 megabits in 1 megabyte.

Denk aan een filmpje dat je wilt downloaden, dit filmpje bestaat uit 100 megabytes. Als vervolgens uit de speedtest blijkt dat je downloadsnelheid 100 megabits is, dan duurt het 8 seconde voordat je het bestand geopend en wel op je scherm ziet.

Is de speedtest ook voor glasvezel internet?

Jouw internet kan ook gemeten worden met het gebruik van glasvezel internet. Je kan de speedtest op dezelfde manier uitvoeren. Je ziet gelijk na het doen van de speedtest de resultaten. Het gebruik van glasvezel internet heeft sowieso veel voordelen. Zoals supersnel en stabiel internet, de upload- en downloadsnelheid zijn gelijk en een netwerk dat het minst gevoelig is voor storingen.

Wat is een goede internet snelheid?

De uitkomst van de speedtest is dus een handig middel om te weten wat je kan verwachten. Maar het draait natuurlijk om je wensen en internetgebruik. Want welke snelheid heb je daadwerkelijk nodig? Bestaat je huishouden bijvoorbeeld uit vier personen of meer? Dan heb je een hogere snelheid nodig. Dat komt omdat er waarschijnlijk veel mensen binnen het gezin tegelijkertijd online zijn. En hoe meer mensen tegelijkertijd Netflixen, downloaden en gamen hoe trager de verbinding wordt. In dit geval zou de uitkomst van de speedtest tussen de 80 en 100 megabits normaal voor jouw situatie moeten zijn. Woon je alleen of gebruikt je nooit tegelijkertijd online apparaten? In dat geval zal een snelheid tussen de 40 en 50 megabits je al tevreden stellen.

TIP: gebruik altijd één apparaat online bij het uitvoeren van de speedtest
Voor de juiste uitkomst van een speedtest zet je dus de andere online apparaten in jouw huishouden uit.

TIP 2: sluit je computer aan met een internetkabel
Voor een betrouwbaar resultaat is het belangrijk dat je jouw computer aansluit met een internetkabel en de speedtest dus niet uitvoert met behulp van wifi.

Doe de speedtest bij Solcon

Klik hieronder op de knop om een speedtest uit te voeren en ontdek hoe snel je wifi/internet is.

Doe speedtest