Alles wat u moet weten over wifi thuis

Een sterke en betrouwbare thuis verbinding van Solcon: alles over wifi thuis

We kunnen niet meer zonder goede wifi. Juist nu we steeds meer apparaten bedienen met behulp van wifi is het belangrijk dat dit thuis altijd goed werkt. In deze blog vertellen we wat u moet weten over wifi en hoe u het gemakkelijk bij u thuis kunt installeren. 

Wat is wifi?

Wifi, afgeleid van ‘Wireless Fidelity’, is een draadloze technologie die het mogelijk maakt om apparaten draadloos met elkaar te verbinden en toegang te krijgen tot het internet. Het maakt gebruik van radiogolven om gegevens tussen apparaten, zoals smartphones, laptops en routers, te verzenden en te ontvangen. 

Wifi zorgt ervoor dat fysieke kabels niet meer altijd nodig zijn en biedt daardoor flexibiliteit en gemak in het verbinden van apparaten binnen een bepaald bereik. Dit maakt het mogelijk om in diverse omgevingen, zoals thuis, op kantoor of in openbare ruimtes, draadloos te surfen op het internet, bestanden te delen en verbonden te blijven met het digitale ecosysteem.

Hoe krijg je wifi in je huis?

Om wifi thuis te krijgen moet u een internetabonnement afsluiten bij een provider naar keuze. De provider zal dan een internetmodem leveren en monteren bij u in huis. Een modem is het apparaat dat het internet in uw huis brengt. 

Hoe moet ik wifi installeren?

Of u nu een nieuw modem heeft of net bent verhuisd, het instellen van uw wifi is een taak waar u de nodige tijd voor wilt nemen. Gelukkig is het een eenvoudig proces als u onderstaande stappen volgt. Heeft u wifi afgesloten bij Solcon? Dan ontvangt u een compleet pakket met alle benodigdheden

Stap 1: Kies een geschikte locatie

De plaats waar u uw wifi-kastje plaatst, is van essentieel belang. Wifi-signalen ondervinden namelijk hinder van dikke muren en eikenhouten kasten. Plaats uw router daarom bij voorkeur op een plek waar de wifi-straling gemakkelijk al uw online apparaten kan bereiken. De meterkast in uw woning is vaak een goede keuze. Als u toch problemen ondervindt, kunt u tips lezen om uw wifi te verbeteren.

Stap 2: Sluit de kabels aan

Uw modem moet worden aangesloten op de plek waar de glasvezel- of telefoonlijn uw huis binnenkomt, meestal in de buurt van de muur bij de voordeur. Verbind deze aansluiting via de UTP-internetkabel met het modem.

Stap 3: Zet de wifimodem aan

Controleer eerst of u glasvezel of DSL heeft, aangezien de locatie van de kabels in het modem in beide gevallen verschilt. Wat wel hetzelfde is, is het gebruik van de stroomadapter. Steek deze in het aansluitpunt (Power) en vervolgens in het stopcontact.

Stap 4: Let op de lampjes

Het Power/DSL-lampje op het modem begint te knipperen. Zodra alle lampjes continu branden, bent u gereed om in te loggen.

Stap 5: Zoek uw netwerk

Start uw computer op en ga naar de website die is aangegeven in uw handleiding. Bij de FRITZ!Box is dit bijvoorbeeld http://fritz.box. Als dat niet werkt, probeer dan http://192.168.178.1. Kies de instructies die passen bij uw aansluiting, of het nu glasvezel of DSL is.

Na het volgen van deze stappen bent u klaar om uw apparaten te verbinden met uw wifiverbinding.

Hoe verbind ik mijn apparaten met wifi?

Wilt u ook wifi op uw laptop, smartphone en tablet? Volg deze stappen voor uw apparaten.

Tablet en smartphone

  1. Noteer de netwerknaam en netwerksleutel.
  2. Ga naar instellingen en selecteer wifi.
  3. Kies uw netwerk. De naam van het netwerk (SSID) staat vaak onder op uw wifi modem.
  4. Voer de netwerksleutel in (te vinden onder op het modem, WLAN Network Key (WPA2)).

Laptop

  1. Selecteer op uw computer het icoontje voor draadloos internet rechtsonder of rechtsboven in uw scherm.
  2. Kies uw netwerk. De naam van het netwerk (SSID) staat vaak onder op uw wifi modem
  3. Klik op verbinding maken.
  4. Wij adviseren om voor een privé netwerk te kiezen.

U bent nu klaar om op al uw apparaten gebruik te maken van de wifi.

Kan u wifi gebruiken zonder internet?

Om gelijk maar antwoord te geven op de vraag: Nee, u kunt niet gebruikmaken van de wifi zonder een internetverbinding. Als u geen actieve internetverbinding heeft, betekent dit dat er geen gegevens kunnen worden verstuurd naar uw wifi router. 

Het kan voorkomen dat, hoewel u succesvol verbonden bent met uw wifi-netwerk, het lijkt alsof het internet niet lijkt te werken. Uw wifi-netwerk wordt correct weergegeven in het wifi-menu, en u heeft het juiste wachtwoord ingevoerd. Maar, zodra u de browser opent, lijkt er helemaal niets te gebeuren. Wilt u weten hoe dit kan en 10 tips wat u eraan kunt doen? Lees dan deze blog over wifi zonder internet.

Verbeter uw bereik met Mesh wifi

Merkt u dat de internetverbinding altijd optimaal is wanneer u zich dicht bij de wifirouter bevindt, maar zwakker wordt zodra u zich verplaatst naar een ruimte verder weg? Mesh wifi biedt een uitstekende oplossing. Met een Mesh-netwerk worden meerdere intelligente wifi-punten naadloos met elkaar verbonden, waardoor een consistente dekking en maximale snelheid in uw gehele woning worden gegarandeerd. Hierdoor kunt u moeiteloos genieten van een krachtige internetverbinding, ongeacht in welke ruimte u zich bevindt. Met de wifi Mesh-set kunt u moeiteloos uw eigen Mesh-netwerk thuis creëren. U sluit de repeaters draadloos aan door ze eenvoudig in het stopcontact te steken.

Krachtig bereik in uw hele woning met Wifi Mesh

Wat is de beste wifi voor thuis?

Het is niet zo makkelijk te zeggen wat de beste wifi is. De beste wifi voor bij u thuis hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van uw huis, het aantal apparaten dat verbonden is en uw internetgebruik. Een Mesh-wifi-systeem wordt vaak beschouwd als een uitstekende keuze voor thuisgebruik. Hierdoor kunt u genieten van een sterke en stabiele wifi-verbinding in elke kamer. Het is ook belangrijk om te overwegen welke snelheid en bandbreedte uw internetprovider biedt, zodat u ervoor kunt zorgen dat uw wifi-systeem voldoende capaciteit heeft om aan uw behoeften te voldoen. Het beste wifi-systeem voor thuis is dus degene die aansluit bij uw specifieke eisen en de lay-out van uw huis.

Ontdek wifi van Solcon