De verschillen tussen wifi routers en access points

De verschillen tussen een wifi-router en access point

In de wereld van draadloze netwerken zijn zowel wifi-routers als access points essentiële apparaten, maar ze hebben verschillende functies en mogelijkheden. Of u nu op zoek bent naar een betere wifi dekking in uw huis, een groter bereik voor uw draadloze netwerk, of geavanceerde netwerkbeveiliging opties: het begrijpen van de verschillen tussen deze twee apparaten is belangrijk om de juiste keuze te maken voor uw specifieke behoeften. Lees snel verder.

Wat is een wifi router?

Een wifi-router is het apparaat dat de internetverbinding ontvangt van uw internetprovider en het draadloos netwerk beschikbaar stelt aan de apparaten in uw huis of kantoor. Het fungeert als een centrale hub waarmee verschillende apparaten, zoals laptops, smartphones en tablets, draadloos verbinding kunnen maken met het internet. 

Met een wifi-router kunt u zonder gedoe van draden en kabels surfen op het web, video’s streamen, online winkelen, e-mails verzenden en ontvangen en nog veel meer. Het stelt u in staat om uw internetverbinding te delen met meerdere apparaten in huis, zodat iedereen tegelijkertijd van het internet kan genieten.

Hoe werkt een wifi router?

Om te beginnen ontvangt de wifi-router het internet via een modem. Het modem maakt verbinding met de internetprovider via een breedbandverbinding, zoals een kabel, DSL of glasvezel. De modem converteert het signaal van de internetprovider naar een vorm die de router kan begrijpen.

De router verdeelt vervolgens het internetsignaal via een draadloos (wifi) en/of bekabeld netwerk. Voor het draadloze netwerk maakt de router gebruik van interne antennes om een draadloos signaal uit te zenden. Dit signaal kan worden opgepikt door draadloze apparaten zoals smartphones, laptops, tablets, smart-tv’s en andere apparaten met wifi.

Wat is een access point?

In de volksmond noemen we een access point ook wel een wifi-versterker. Een access point is een handig apparaat dat uw wifi-netwerk uitbreidt en zorgt voor een betere draadloze dekking in uw huis. Als u meerdere kamers of verdiepingen in uw huis heeft, is de kans groot dat u merkt dat de wifi-verbinding zwakker wordt naarmate u verder weg bent van de router. Een access point biedt hiervoor een oplossing. Het fungeert als een verlengstuk van uw wifi-netwerk en creëert een nieuw draadloos signaal dat de dekking vergroot. Door strategisch geplaatste access points kunt u in elke hoek van uw huis genieten van een sterke en betrouwbare wifi-verbinding. Dit betekent dat u zonder onderbrekingen kunt internetten, e-mails kunt checken, video’s kunt streamen en zelfs kunt videobellen. Met een access point kunt u dus optimaal profiteren van uw wifi-netwerk, zelfs in de verste uithoeken van uw woning.

Wat doet een access point?

Een access point heeft als belangrijkste functie het versterken en uitbreiden van uw wifi-netwerk. Het apparaat ontvangt het draadloze signaal van uw hoofd-wifi-router en creëert een nieuw draadloos signaal op een andere locatie. Hierdoor vergroot het de dekking van uw wifi-netwerk, zodat u in meer delen van uw huis of kantoor een sterke en betrouwbare verbinding kunt hebben. 

Met behulp van een access point kunt u ook het aantal apparaten dat verbinding maakt met uw netwerk vergroten. Het apparaat biedt extra draadloze toegang tot het netwerk, waardoor u meer laptops, smartphones, tablets of andere apparaten kunt verbinden zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid en prestaties van uw netwerk.

Daarnaast kan een access point ook dienen als een draadloze brug of repeater. Het kan een bekabelde internetverbinding ontvangen en omzetten in een draadloos signaal, zodat apparaten zonder bekabelde aansluiting ook kunnen profiteren van internettoegang.

Wat is het verschil tussen een access point en een wifi router?

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een wifi-router en een access point, omdat ze verschillende functies hebben binnen een netwerk. Een wifi-router is een apparaat dat de internetverbinding ontvangt van uw internetprovider en het draadloos beschikbaar stelt aan meerdere apparaten in uw huis. Aan de andere kant is een access point een apparaat dat de draadloze dekking van uw netwerk vergroot. Het ontvangt het draadloze signaal van de router en creëert een nieuw draadloos signaal op een andere locatie, waardoor de dekking wordt uitgebreid. 

Een access point is handig als u een groter huis heeft of als u problemen ondervindt met een zwak signaal op bepaalde plaatsen. Het kan ook dienen als een draadloze brug om bekabelde apparaten draadloos met het netwerk te verbinden. Dus terwijl een wifi-router de internetverbinding distribueert en extra functionaliteiten biedt, zorgt een access point voor het vergroten van de draadloze dekking en het verbinden van bekabelde apparaten met het netwerk.

Voor- en nadelen van een wifi router en access point

Een wifi-router en een access point hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Voordelen van een wifi router zijn:

  • Biedt de mogelijkheid om een draadloos netwerk creëren en genieten van de vrijheid om overal in uw huis of kantoor verbinding te maken met het internet
  • Het stelt ook meerdere gebruikers in staat om gelijktijdig verbinding te maken met het internet.
  • Ze bieden vaak extra functies zoals beveiligingsopties en beheermogelijkheden.

Echter, wifi-routers hebben ook enkele nadelen. Een daarvan is de beperkte dekking, vooral in grotere huizen of gebouwen met veel obstakels. Het signaal kan zwakker worden naarmate u zich verder van de router bevindt, wat resulteert in een lagere signaalsterkte en mogelijk verminderde prestaties. Bovendien kan de draadloze verbinding gevoelig zijn voor interferentie van andere elektronische apparaten, zoals magnetrons of draadloze telefoons.

Voordelen van een access point zijn:

  • De draadloze dekking van uw netwerk wordt vergroot.
  • Het breidt uw bestaande wifi-netwerk uit en creëert een nieuw draadloos signaal op een andere locatie.
  • Het verbeteren van de signaalsterkte en een groter bereik genereren, waardoor u de zwakke punten in uw netwerkdekking kunt aanpakken. 

Een nadeel van access points is dat ze meestal geen extra functies bieden zoals beveiligingsinstellingen of geavanceerd netwerkbeheer. Bovendien vereisen access points vaak bekabelde Ethernet-aansluitingen, wat betekent dat ze niet altijd de meest handige optie zijn als u geen bekabelde infrastructuur heeft.

Wifi-routers van Solcon

Een draadloos wifi netwerk in uw huis is tegenwoordig onmisbaar. Gelukkig bieden wij wifi-routers aan die uw signaal kunnen verbeteren op de plekken waar u wifi nodig heeft. Om het makkelijk te maken voor u, hebben wij alle wifi-routers op een rij gezet om te vergelijken. Druk op de knop en vergelijk de beste optie voor u!

Bekijk alle wifi-routers