Waar plaats ik mijn internet modem voor het beste bereik?

Waar plaats ik mijn internet modem voor het beste bereik?

Bent u thuis veel aan het internetten? Dan is het belangrijk dat er in iedere kamer betrouwbare en stabiele wifi is. Als u de juiste plek voor het internet modem kiest vergroot u de kans dat dit ook het geval is. In veel moderne huishoudens staat het modem in de meterkast naast de voordeur. Dat is een logische plek aangezien het glasvezelkabel kastje daar in de meeste gevallen gemonteerd is.

Wat doet een modem?

Om te begrijpen waar u het modem het beste kunt plaatsen is het goed om te weten wat een modem precies doet en ‘kan’. Een modem is simpelweg de verspreider van het internet. Dit internet komt via een ondergronds netwerk van koper (dsl) en/of glasvezelkabels uw huis in. Een modem sluit u aan op het glasvezel of dsl netwerk. Wifi instellen en gaan!

Router en modem in één

Heeft u het modem in huis en glasvezel internet, dan sluit u het modem aan op het glasvezelkabel kastje. Als u een dsl verbinding heeft sluit u de modem aan de kabelverbinding aan. Dit is de plek waar de huistelefoon staat of vroeger stond. In principe maakt de locatie van een modem niet uit omdat er types op de markt zijn met een bereik van 35 meter! Dat is wel afhankelijk van welk type modem u heeft. De Fritz!Box staat bekend als een van de betere modems op de markt en dat is ideaal voor een gemiddeld huishouden.

Ook wifi op zolder

Want een woonhuis is meestal geen uitgestrekte hal. Een huis heeft muren, plafonds, kasten en vloeren. Daarnaast hebben meeste klimaatneutrale nieuwbouw huizen als eigenschap dat ze ontzettend goed geïsoleerd zijn. Dat betekent niet dat wifi nergens doorheen komt. Het kan wel zo zijn dat de wifi op zolder minder krachtig is. Dit in vergelijking tot een oudere woning waar de vloeren van hout en de muren van baksteen zijn. Daar zult u minder snel problemen ondervinden met slechtere verbinding op zolder of de hierdoor ontstane vertragingen op uw wifi netwerk.

Modem op een centrale plek

Om het beste resultaat te halen uit uw wifi kijk eens of u het modem kunt verplaatsen naar een centrale plek. Denk aan een locatie op een kast of plank. Kies voor een locatie waar het modem de meeste ruimte heeft om de wifi te verspreiden. Daar doet u nu al goed aan want binnenkort wordt wifi 5 vervangen door wifi 6. Dat is nog snellere wifi en kan door deze snelheid meer apparaten tegelijkertijd bedienen.

Leuk feitje

Vroeger, in het begin van ons draadloze tijdperk, hadden we in plaats van één handzaam apparaatje twee relatief grote apparaten: een router én een modem.

Glasvezel sterkere wifi dan dsl?

Bent u de trotse bezitter van glasvezel internet of geniet u van een betrouwbare dsl verbinding? Om te weten waar u uw modem kunt plaatsen maakt het niet uit wat u voor een verbinding heeft. Ja, de snelste glasvezelverbinding kan zeker 8 apparaten moeiteloos tegelijkertijd bedienen en dsl op zijn best 4. Maar zoals eerder verteld is het internet modem de verzender van de wifi. Uiteraard geldt: hoe sneller het internet hoe stabieler de wifi. Maar als u het modem in de oude eikenhouten kast op zolder zet zult u beneden aan de keukentafel minder sterke of zelfs geen draadloos internet hebben.

Tip: Laat het glasvezelkabel kastje op een centrale plek zoals de woonkamer installeren.

Wifi-versterkers

Een wifi-versterker verbetert het wifi-signaal van je router. In technische termen ontvangt de wifi-versterker het signaal van de router en brengt het vervolgens verder. Het resultaat? Je kunt comfortabel internetten in bijvoorbeeld je tuinhuis of op zolder. Dat klinkt goed, maar welke versterker is eigenlijk de beste? Lees hieronder welke wifi-versterker het beste bij u past!

Wifi-versterkers