Wanneer moet u WhatsApp fraude melden?

Wanneer moet u WhatsApp fraude melden?

Met WhatsApp fraude komen criminelen aan uw telefoonnummer. Hun doel is om u geld afhandig te maken. De vriend-in-nood methode komt het vaakst voor. Dit betekent dat het WhatsApp-account van een familielid of vriend gehackt is. In een handomdraai neemt de crimineel diens identiteit over. Dit leidt tot zowel financiële als emotionele schade bij het slachtoffer. Hoe herkent u WhatsApp fraude en wanneer meldt u het?

Bel meteen op

Wees alert als er via WhatsApp om geld gevraagd wordt. Maar ook als u een berichtje krijgt waarin staat dat u een linkje terug moet sturen. Dit zijn signalen van fraude. Bel de afzender op. Grote kans dat uw vriend, ouder of (klein)kind verbaast reageert. En dan? Wat doet u dan? Melden of zo snel mogelijk vergeten?

Wanneer melden?

Wij zeggen altijd: als u anderen ook wilt behoeden voor WhatsApp fraude meld dit dan. Waarschijnlijk bent u behoorlijk geschrokken en wilt u dit zo snel mogelijk vergeten. Begrijpelijk. Onderneem toch actie, zelfs als u geen geld heeft overgemaakt . Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Geld overgemaakt

Veel mensen schrikken zo erg van de noodkreet dat ze het bedrag meteen overmaken. Dit zegt enkel iets over uw bezorgdheid en niets over naïviteit of nadenkendheid. Het kan werkelijk iedereen overkomen.

Inspelen op gevoel

De crimineel is namelijk meester in het misleiden, daarom worden er ook zo ontzettend veel mensen geraakt. Het is dus ook niet meer dan logisch als u denkt dat u het vriend-in-nood appje van een bekende komt. De profielfoto, het telefoonnummer en meestal ook de manier van ‘praten’ komt exact overeen.

Inspelen op uw gevoelens

Het akelige is dat er wordt ingespeelt op uw gevoelens. De crimineel zal u op uw gemak stellen en proberen uw vertrouwen te winnen. Na een paar berichtjes heen en weer zal u een appje krijgen met de tekst dat hij of zij in de problemen zit en geld nodig heeft. Gaan er in de verte alarmbelletjes rinkelen? Stel dan vooral vragen. Wedden dat u getrakteerd wordt op een scala aan smoesjes: “internetbankieren heeft een storing”, “geen bereik” of “ nieuwe telefoon” en ” je krijgt het morgen terug”. Alles om u te overtuigen en dus geld afhandig te maken. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen. In sommige gevallen kunt u zich tegen online fraude verzekeren.

Cijfers

Schaamt u zich nadat u geld heeft overgemaakt? Nergens voor nodig het kan iedereen overkomen. Uit een recent onderzoek onder 20.000 Nederlanders bleek dat in 2020 circa 15% een poging tot WhatsApp fraude meemaakte. 5% maakte het gevraagde bedrag over. En meer dan de helft van hen betaalde bedragen tussen de € 750,- en € 2.500,-. Nadat deze mensen de fraude doorhadden nam 81% contact op met hun bank, 71% met de politie en 37% met de Fraudehelpdesk.

Fraude vanuit uw naam

Bent u de dupe geworden van WhatsApp fraude? Doe dan aangifte bij de politie, Fraudehelpdesk en bel uw bank. Het is ook zaak om WhatsApp fraude te melden bij al uw contacten. Want is een cybercrimineel eenmaal tot uw account doorgedrongen? Dan zal het niet lang duren voor uw contacten getrakteerd worden op een vriend-in-nood oproep. Maar dan vanuit uw naam.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online.