Wat is wifi en hoe ontstaat een storing op uw netwerk?

Wat is wifi en hoe ontstaat een storing op uw netwerk?

Wifi: bijna iedereen maakt er gebruik van, maar hoe is deze onzichtbare hulp die het leven makkelijker maakt ontstaan? Het gemak zoals we vandaag de dag kennen is voor particulieren nog jong, maar heeft zich in een razend tempo doorontwikkeld. Dat ging zo snel omdat iedereen het wilde… nee moést hebben. Zo is de draadloze laptop die we inmiddels overal mee naartoe slepen pas in 1999 voor het eerst geïntroduceerd door Steve Jobs.

Geschiedenis van wifi

Dat ging natuurlijk niet over één nacht ijs: in de jaren 70 bestond er al een draadloos netwerk om Hawaï met het vaste land te laten communiceren: het ALOHA- netwerk. De huidige manier van draadloos werken, boodschappen doen of Google vragen om een mop te vertellen, is op deze technologie gebaseerd.

Nederlanders aan de wieg van wifi

In de jaren tachtig bedacht ondernemer Cees Links het concept om alle computers draadloos met elkaar te verbinden.. Al snel probeerde hij zijn idee te verkopen aan Apple en in 1991 deed hij een poging. Helaas durfden ze het niet aan en zeiden: ‘kom later maar eens terug’. Cees gaf niet op en richtte een werkgroep op. De Nederlandse ingenieur Victor Hayes werd in 1997 vader van Wifi zoals we deze vandaag de dag kennen. Eind jaren 90 ging de telefoon: Steve Jobs had interesse. En in 1999 presenteerde deze reus de allereerste draadloze laptop en werd dit apparaat een must-have. De doorontwikkeling is niet te stoppen en de mogelijkheden die een draadloos netwerk biedt lijkt oneindig.

Hoe werkt wifi?

Maar hoe werkt dit? Nou, zonder te technisch te worden heb je voor een draadloos netwerk een laptop en een modem nodig. In dit modem zitten een router en een accesspoint gebouwd.

Koper coax of glasvezel kabels

Dit modem is verbonden met de kabel die onder uw stoep of straat ligt en uw huis binnenkomt. Deze kan van koper, Coax of glasvezel zijn. In veel gevallen in Nederland komt het internet binnen via de nieuwste glasvezeltechnologie. Met onder andere Glaspoort is het doel om straks heel Nederland te voorzien van supersnel glasvezel internet.

Alles in één modem

In dat modem dat u van uw provider thuisgestuurd heeft gekregen zit een zogenoemde accesspoint ingebouwd. Deze zorgt dat de wifi bij uw apparaten terecht komt en niet bij de buren (tenzij u ze het wifi-wachtwoord geeft). Daarnaast is uw netwerk beveiligd door middel van Wifi Protected Access (WPA) deze beveiliging stelt u niet zelf in maar zit (als het goed is) al op uw apparaat. De WPA codeert al uw internetverkeer waardoor het voor hackers moeilijk is om binnen te dringen en u minder snel de dupe wordt van malware.

Golven en chips

Dat uw laptop of andere draadloze apparaten wifi ontvangen komt door een ingebouwde chip. Deze ontvangt en verstuurt de radiogolven. Denk aan het verzenden van bijvoorbeeld een zoekopdracht en het antwoord dat uw zoekmachine geeft. Dat antwoord heeft u snel en met de doorontwikkeling van glasvezel moet de snelheid van het licht de standaard worden.

Hoe ontstaat een wifi-storing? 3 redenen

Nu u weet hoe wifi werkt is het makkelijker om uit te leggen hoe het kan dat uw wifi niet werkt. Er zijn drie redenen waarom u offline bent of trager internet ervaart dan u gewend bent. Hieronder de redenen op een rijtje:

1. Helemaal geen wifi?

Opeens offline zijn? Knap vervelend. Kijk eens of uw huisdier, kleuter of huishoudelijke hulp de modem per ongeluk heeft verschoven. Wellicht is er een snoertje losgekomen? Is dat niet het geval? Pak uw smartphone en kijk hier om te controleren of er een storing of onderhoudswerkzaamheden zijn in uw omgeving.

2. Valt de wifi af en toe weg?

Als u bij het surfen een melding krijgt met ‘Oeps u bent offline’ maar na een tijdje ziet u dat u weer bereik heeft dan is uw netwerk niet stabiel. Heeft u onlangs uw modem verplaatst of bent u verhuisd naar een huis met dikkere muren? Dan kan het zijn dat uw modem uw draadloze apparaat niet kan vinden. Hoe komt u daar achter? Pak uw apparaat op en ga dichter bij het modem staan. Is het signaal nu wel sterk en stabiel. Kijk dan of u de router op een centrale plek kunt zetten of schaf een wifi-versterker aan. Lees hier de tips waar u het modem en eventueel de wifi-versterker moet neerzetten voor het beste resultaat. Of ontdek goede tips om uw wifi te verbeteren.

3. Ervaart u langzame wifi?

Trage wifi kan behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig is er meestal wel een oplossing. Helemaal als u iets anders gewend bent. Het kan sowieso geen kwaad om een speedtest te doen. Volg de instructies en binnen een paar minuten weet u waar u aan toe bent.

Hulp nodig?

Daar zijn wij voor, we helpen u graag! Neem contact op met onze Klantenservice via 088 – 003 22 22. We zijn bereikbaar op:

  • werkdagen tussen 08:00 uur – 20:00 uur
  • zaterdag van 09:00 uur – 17:30 uur

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online.