Handig: de YouTube kids-app

Handig: de YouTube kids-app

De kinderen zijn thuis en u wilt de net gedweilde vloer laten drogen, in rust koken of uw werk afronden. Dat zijn bij uitstek de momenten om zoon- of dochterlief de tablet of telefoon in handen te geven voor een filmpje. YouTube is dan een goede optie. Het is namelijk niet voor niets een populair medium, ook bij kinderen. Maar omdat het een openbaar videoplatform is kunnen ook kinderen alles uploaden en bekijken. Mag uw kind wel alles zomaar zien? Nee? Dan is de YouTube kids-app een uitkomst!

Nieuwsgierigheid is leerzaam

De nieuwsgierige aard van kinderen zorgt dat ze nieuwe dingen leren. Dat geldt ook voor die keer toen uw kindje zichzelf (in plaats van het papier) met viltstift onderkliederde. Maar ook online wordt die nieuwsgierigheid voortdurend geprikkeld. Ze worden op het scherm in de verleiding gebracht om verder te klikken. Het aanbod is onuitputtelijk. Deze content wordt ook dagelijks aangevuld met grappige, bijzondere maar ook heftige beelden. En voor uw kind kunnen deze beelden schokkend zijn.

Peuterhorror

Het gevaar schuilt niet alleen in de ongewenste filmpjes die u direct herkent, er bestaat helaas ook zoiets als ‘peuterhorror’. Dit zijn animaties die in de eerste instantie lijken op ‘Peppa Big’ of ‘Mickey Mouse’. Uw kind klikt nietsvermoedend op de vrolijke felle kleuren van een bekend tekenfilmfiguur, maar wordt geconfronteerd met beelden waarin Mickey Mouse bijvoorbeeld onder een auto komt. YouTube is uiteraard hard aan het werk om deze akelige content te verwijderen. Mede daarom is YouTube kids een goede en handige oplossing. Want de YouTube kids-app filtert enkel op kindvriendelijke films.

YouTube kids-app heeft een filter

Het filter is voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar en werkt automatisch. Alleen de kanalen en video’s die als ‘gezinsvriendelijk’ gezien worden komen in de YouTube Kids-app. Deze filters filteren onder andere naar aanleiding van de titel en de thumbnail (afbeelding van de video in het klein). Maar omdat YouTube de toestroom niet allemaal handmatig onder de loep kan nemen is de community van groot belang. In de community delen ouders welke filmpjes een geweldig succes zijn, of juist wat minder.

Ongewenste content markeren

Mocht er toch een ongewenst filmpje tussendoor glippen dan kunt u dit als ouder markeren voor ‘snelle beoordeling’. Youtube gaat dan direct aan de slag. Deze markeringen worden namelijk 24/7 gecontroleerd. Blijkt dat dit filmpje inderdaad ongeschikt is dan wordt deze direct voor alle YouTube kids gebruikers verwijderd.

Hoe installeert u YouTube Kids?

Heeft u er zin in? Dan kunt u een account aanmaken. Download als eerst de app in de Google Play of App Store. U logt in met een ouder account, dat is uw emailadres. Vervolgens bedenkt u een wachtwoord zodat uw kind niet ongevraagd op YouTube kids kan. Om het account te activeren vult u de naam, leeftijd en geboortemaand van het kind in. YouTube selecteert automatisch een passend leeftijdsniveau.

Aangepast op leeftijden

Wilt u het zekere voor het onzekere nemen en uw (klein) kinderen beschermen tegen video’s die ze beter niet kunnen zien? Maak het account dan persoonlijk door een leeftijdscategorie te kiezen. YouTube deelt ze op in Peuters, Jonger en Ouder. Voor de groep Peuters (tot en met 4 jaar) is de content afgestemd op spelen, leren en ontdekken. De groep die ‘Jonger’ genoemd wordt is voor kinderen van 5 tot en met 8 jaar. Deze content bestaat voornamelijk uit muziek, knutselen en tekenfilms. En de prepubers noemt YouTube ‘Ouder’ en is voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Zij kunnen vanaf die leeftijd kennismaken met popmuziek en gaming video’s.

Heeft u alles goed ingesteld? Fijn! uw kind heeft dan toegang tot de content die YouTube geselecteerd heeft. Wilt u toch iets meer controle? Dat kan!

Controle over wat ze zien

Dus wilt u bijvoorbeeld niet dat uw kind in contact komt met online gamen dan kunt u deze kanalen blokkeren. In totaal kunt u acht profielen aanmaken voor verschillende leeftijden. U kunt kiezen voor meerdere kanalen of films waar uw kind toegang tot heeft en welke u wilt blokkeren.

Ouderlijk toezicht en schermtijd

Daarnaast kunt u de schermtijd instellen. Dat is wel een groot voordeel, mocht u de tijd vergeten. Met YouTube kids leert uw kind veilig omgaan met het internet. Op die manier controleert u wat en hoe lang er gekeken wordt. Het enige dat u nodig heeft is een telefoon of tablet en een goede internetverbinding.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.

handig-youtube-kids-app-afbeelding