Wanneer en hoeveel wifi versterkers heb je nodig?

Wifi-versterker nodig?

Wanneer en hoeveel wifi versterkers heb je nodig? In onze moderne wereld is een sterk wifi-signaal essentieel voor het dagelijks leven. Of het nu gaat om het streamen van films, het versturen van e-mails, het online winkelen of het spelen van games. Vrijwel alles wat we tegenwoordig doen is afhankelijk van het hebben van een betrouwbare internetverbinding. Bij Solcon vinden we het belangrijk dat je veilig gebruik kunt maken van een goede wifi-verbinding.

Een zwak of instabiel wifi-signaal kan leiden tot frustratie en vertraging. Hierdoor wordt het moeilijker om taken uit te voeren en onze verbonden levensstijl te behouden. Hieronder bespreken we waarom een sterk wifi-signaal zo belangrijk is en wanneer een wifi-versterker de oplossing is voor jou. 

Wat is een wifi-versterker?

Een wifi-versterker is een apparaat dat het bestaande wifi-signaal opvangt en opnieuw uitzendt om een tweede netwerk te creëren. Dit apparaat kan worden gebruikt om het bereik van het draadloze netwerk uit te breiden. Vooral in ruimtes en gebieden waar het signaal zwak of helemaal afwezig is. Het plaatsen van versterkers kan voorkomen dat je van kamer naar kamer moet verhuizen tijdens bijvoorbeeld een Zoom-meeting. Het zorgt ervoor dat je overal in huis een stabiele wifi-verbinding heeft.

Hoe werken wifi-versterkers?

Is uw wifi-signaal te zwak om een bepaald gebied te bereiken? Dan kan een wifi-versterker worden gebruikt om het signaal te versterken en het bereik uit te breiden. 

Hoe wifi-signalen worden verzonden en ontvangen is best een technisch verhaal, maar we gaan proberen het zo gemakkelijk mogelijk uit te leggen. Wifi-signalen worden verzonden via radiogolven, die worden opgewekt door de antennes van een draadloos toegangspunt of router. Wanneer een apparaat verbinding maakt met een wifi-netwerk, gebruikt het apparaat zijn eigen antenne om de radiogolven op te vangen die door de router worden uitgezonden. Deze radiogolven dragen gegevens in de vorm van bits en bytes, die worden omgezet in informatie die het apparaat kan begrijpen. Op dezelfde manier stuurt het apparaat via zijn eigen antenne gegevens terug naar de router, die de informatie vervolgens doorstuurt naar het internet of andere apparaten in het netwerk. Het verzenden en ontvangen van wifi-signalen is dus een proces waarbij radiogolven worden uitgewisseld tussen een router en een apparaat om gegevens over te brengen.

Wanneer heb ik wifi-versterkers nodig?

Je hebt mogelijk een wifi-versterker nodig als je merkt dat het signaal van je draadloze netwerk niet sterk genoeg is. Dit kan zich voordoen als je router op een plek staat waar het signaal wordt belemmerd door muren, obstakels of andere storingsbronnen. Een andere oorzaak kan komen doordat je woning of kantoor erg groot is. Woon je in een drukke buurt of heb je veel apparaten in huis die verbinding maken met wifi? Ook dit kan het signaal minder goed laten presteren. 

Een zwak signaal zorgt voor traag internet. Het kan zijn dat je video’s of muziek gaan haperen bij het streamen. En misschien kunnen sommige apparaten geen verbinding maken met het netwerk. Ervaar je regelmatig dat je wifi-verbinding instabiel is of dat bepaalde delen van je huis of kantoor helemaal geen signaal ontvangen? Dan kan een wifi-versterker een goede oplossing zijn om de dekking van je draadloze netwerk uit te breiden.

Hoeveel wifi-versterkers heb je nodig?

Hoeveel wifi-versterkers je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte en bouw van je huis of kantoor. Wil je weten hoe je huidige signaal presteert? Doe dan de speedtest. In sommige gevallen kan één wifi-versterker voldoende zijn om de dekking van je draadloze netwerk uit te breiden. In andere gevallen kan het nodig zijn om meerdere versterkers te plaatsen.

Het is dus niet echt te zeggen hoeveel wifi-versterkers je nodig hebt. Een tip die we je wel kunnen meegeven is dat de afstand tussen de router en de versterker bij een nieuwbouwhuis maximaal 5 meter mag zijn en tot 8 meter bij een oudere woning. Lees hier nog meer tips over waar je jouw versterker het beste kan plaatsen.

Heeft een wifi-versterker zin? Alle factoren waar je rekening mee moet houden

Bij het kiezen van een wifi-versterker zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, zoals:

  • Compatibiliteit: Kan de versterker wel samengaan met jou bestaande router of toegangspunt en is deze geschikt voor jouw type netwerk? Dit kan je checken door de specificaties van je router te controleren.  Deze kunnen vaak worden gevonden op de onderkant of achterkant van de router zelf of in de documentatie van de router.
  • Snelheid: Let op de snelheid van de versterker en zorg ervoor dat deze voldoet aan je eisen voor up- en downloadsnelheid.
  • Bereik: Controleer het bereik van de versterker en zorg ervoor dat deze voldoende dekking biedt voor uw huis of kantoor. Als je huis of kantoor bijvoorbeeld meerdere verdiepingen heeft, heb je mogelijk meerdere versterkers nodig om een volledige dekking te bieden.
  • Installatiegemak: Kies een versterker die eenvoudig te installeren en te configureren is.


Veelvoorkomende problemen bij het gebruik van wifi-versterkers

Wifi-versterkers kunnen zeer nuttig zijn bij het verbeteren van de dekking en signaalsterkte van je draadloze netwerk. Echter zijn er enkele veelvoorkomende problemen die kunnen optreden bij het gebruik ervan. Een ding dat kan gebeuren, is dat je wifi-netwerk te zwaar belast wordt. Dus als je meerdere versterkers gebruikt om je wifi-bereik te vergroten, kan het netwerk overbelast raken met verkeer van de verschillende versterkers. Dit kan leiden tot lagere snelheden en haperingen op het netwerk. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te veel versterkers gebruikt en dat je de versterkers strategisch plaatst om overlap te voorkomen.

Welke wifi-versterker kan ik het beste kopen?

Een wifi-versterker kan een oplossing bieden wanneer het bestaande wifi-signaal zwak of instabiel is. Het vergroot het bereik van het draadloze netwerk door het opvangen en opnieuw uitzenden van het signaal, waardoor een tweede netwerk wordt gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat je in alle delen van je huis of kantoor verbinding kunt maken met wifi. 

Hoeveel wifi-versterkers je nodig hebt, hangt af van de grootte en de bouw van je huis of kantoor en de sterkte van het bestaande wifi-signaal. Ervaar je regelmatig dat de wifi-verbinding instabiel is? Gebruik dan een wifi-versterker. Het breidt namelijk de dekking van je draadloze netwerk uit. 

Ontdek alles over de wifi versterkers van Solcon en welke het beste bij jou en je situatie past.

Welke kan ik het beste kopen?