Vergroot het bereik van uw netwerk

Wanneer heeft u een wifi-versterker nodig?

In onze moderne wereld is een sterk wifi-signaal essentieel voor het dagelijks leven. Of het nu gaat om het streamen van films, het versturen van e-mails, het online winkelen of het spelen van games. Vrijwel alles wat we tegenwoordig doen is afhankelijk van het hebben van een betrouwbare internetverbinding. Bij Solcon vinden we het belangrijk dat u veilig gebruik kunt maken van een goede wifi-verbinding.

Een zwak of instabiel wifi-signaal kan leiden tot frustratie en vertraging. Hierdoor wordt het moeilijker om taken uit te voeren en onze verbonden levensstijl te behouden. Hieronder bespreken we waarom een sterk wifi-signaal zo belangrijk is en wanneer een wifi-versterker de oplossing is voor u. 

Wat is een wifi-versterker?

Een wifi-versterker is een apparaat dat het bestaande wifi-signaal opvangt en opnieuw uitzendt om een tweede netwerk te creëren. Dit apparaat kan worden gebruikt om het bereik van het draadloze netwerk uit te breiden. Vooral in ruimtes en gebieden waar het signaal zwak of helemaal afwezig is. Het plaatsen van versterkers kan voorkomen dat u van kamer naar kamer moet verhuizen tijdens bijvoorbeeld een Zoom-meeting. Het zorgt ervoor dat u overal in huis een stabiele wifi-verbinding heeft.

Hoe werken wifi-versterkers?

Is uw wifi-signaal te zwak om een bepaald gebied te bereiken? Dan kan een wifi-versterker worden gebruikt om het signaal te versterken en het bereik uit te breiden. 

Hoe wifi-signalen worden verzonden en ontvangen is best een technisch verhaal, maar we gaan proberen het zo gemakkelijk mogelijk uit te leggen. Wifi-signalen worden verzonden via radiogolven, die worden opgewekt door de antennes van een draadloos toegangspunt of router. Wanneer een apparaat verbinding maakt met een wifi-netwerk, gebruikt het apparaat zijn eigen antenne om de radiogolven op te vangen die door de router worden uitgezonden. Deze radiogolven dragen gegevens in de vorm van bits en bytes, die worden omgezet in informatie die het apparaat kan begrijpen. Op dezelfde manier stuurt het apparaat via zijn eigen antenne gegevens terug naar de router, die de informatie vervolgens doorstuurt naar het internet of andere apparaten in het netwerk. Het verzenden en ontvangen van wifi-signalen is dus een proces waarbij radiogolven worden uitgewisseld tussen een router en een apparaat om gegevens over te brengen.

Wanneer heb ik wifi-versterkers nodig?

U heeft mogelijk een wifi-versterker nodig als u merkt dat het signaal van uw draadloze netwerk niet sterk genoeg is. Dit kan zich voordoen als uw router op een plek staat waar het signaal wordt belemmerd door muren, obstakels of andere storingsbronnen. Een andere oorzaak kan komen doordat uw woning of kantoor erg groot is. Woont u in een drukke buurt of heeft u veel apparaten in huis die verbinding maken met wifi? Ook dit kan het signaal minder goed laten presteren. 

Een zwak signaal zorgt voor traag internet. Het kan zijn dat uw video’s of muziek gaan haperen bij het streamen. En misschien kunnen sommige apparaten geen verbinding maken met het netwerk. Ervaart u regelmatig dat uw wifi-verbinding onstabiel is of dat bepaalde delen van uw huis of kantoor helemaal geen signaal ontvangen? Dan kan een wifi-versterker een goede oplossing zijn om de dekking van uw draadloze netwerk uit te breiden.

Hoeveel wifi-versterkers heeft u nodig?

Hoeveel wifi-versterkers u nodig heeft, is afhankelijk van de grootte en bouw van uw huis of kantoor. Wilt u weten hoe uw huidige signaal presteert? Doe dan de speedtest. In sommige gevallen kan één wifi-versterker voldoende zijn om de dekking van uw draadloze netwerk uit te breiden. In andere gevallen kan het nodig zijn om meerdere versterkers te plaatsen.

Het is dus niet echt te zeggen hoeveel wifi-versterkers u nodig heeft. Een tip die we u wel kunnen meegeven is dat de afstand tussen de router en de versterker bij een nieuwbouwhuis maximaal 5 meter mag zijn en tot 8 meter bij een oudere woning. Lees hier nog meer tips over waar u uw versterker het beste kunt plaatsen.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een wifi-versterker

Bij het kiezen van een wifi-versterker zijn er verschillende factoren waar u rekening mee moet houden, zoals:

  • Compatibiliteit: Kan de versterker wel samengaan met uw bestaande router of toegangspunt en is deze geschikt voor uw type netwerk? Dit kunt u checken door de specificaties van uw router te controleren.  Deze kunnen vaak worden gevonden op de onderkant of achterkant van de router zelf of in de documentatie van de router.
  • Snelheid: Let op de snelheid van de versterker en zorg ervoor dat deze voldoet aan uw eisen voor up- en downloadsnelheid.
  • Bereik: Controleer het bereik van de versterker en zorg ervoor dat deze voldoende dekking biedt voor uw huis of kantoor. Als uw huis of kantoor bijvoorbeeld meerdere verdiepingen heeft, heeft u mogelijk meerdere versterkers nodig om een volledige dekking te bieden.
  • Installatiegemak: Kies een versterker die eenvoudig te installeren en te configureren is.


Veelvoorkomende problemen bij het gebruik van wifi-versterkers

Wifi-versterkers kunnen zeer nuttig zijn bij het verbeteren van de dekking en signaalsterkte van uw draadloze netwerk. Echter zijn er enkele veelvoorkomende problemen die kunnen optreden bij het gebruik ervan. Een ding dat kan gebeuren, is dat uw wifi-netwerk te zwaar belast wordt. Dus als u meerdere versterkers gebruikt om uw wifi-bereik te vergroten, kan het netwerk overbelast raken met verkeer van de verschillende versterkers. Dit kan leiden tot lagere snelheden en haperingen op het netwerk. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u niet te veel versterkers gebruikt en dat u de versterkers strategisch plaatst om overlap te voorkomen.

Welke wifi-versterker kan ik het beste kopen?

Een wifi-versterker kan een oplossing bieden wanneer het bestaande wifi-signaal zwak of instabiel is. Het vergroot het bereik van het draadloze netwerk door het opvangen en opnieuw uitzenden van het signaal, waardoor een tweede netwerk wordt gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat u in alle delen van uw huis of kantoor verbinding kunt maken met wifi. 

Hoeveel wifi-versterkers u nodig heeft, hangt af van de grootte en de bouw van uw huis of kantoor en de sterkte van het bestaande wifi-signaal. Ervaart u regelmatig dat uw wifi-verbinding onstabiel is? Gebruik dan een wifi-versterker. Het breidt namelijk de dekking van uw draadloze netwerk uit. 

Ontdek alles over de wifi versterkers van Solcon en welke het beste bij u en uw situatie past.

Ontdek meer