Hoe sluit je glasvezel aan van de straat naar het huis

Glasvezel in de straat, maar niet in huis: Wat te doen?

Je hebt net de sleutels ontvangen van je nieuwe woning—misschien is het al helemaal instapklaar, of misschien heeft het nog een beetje liefde nodig. Ongeacht de staat van je huis, één van de dingen waar je waarschijnlijk op hoopt, is een supersnelle internetverbinding via glasvezel. Maar wat als je ontdekt dat, hoewel glasvezel binnen handbereik is aan het einde van je straat, het jouw huis nog niet bereikt heeft? Dit kan frustrerend zijn, vooral als je je verheugd had op streaming van je favoriete series en films of vlekkeloos thuiswerken. In deze blog leggen we uit hoe dit kan gebeuren en wat de vervolgstappen voor je zijn om zo snel mogelijk gebruik te maken van glasvezelinternet.

Waarom is er geen glasvezel in mijn huis?

Glasvezelnetwerken worden meestal tot aan de straat aangelegd als onderdeel van uitgebreide infrastructuurprojecten. Vroeger begon de aanleg pas wanneer ten minste 30% van de bewoners in een straat zich had ingeschreven voor de dienst. Dit was een manier om de investering te rechtvaardigen voordat de aanleg daadwerkelijk plaatsvond. Tegenwoordig hanteren aanbieders vaak een flexibelere benadering door te investeren in gebieden waar toekomstige groei wordt verwacht, zonder een strikt minimum aan voorinschrijvingen.

Deze strategie, vaak ondersteund door overheidsinitiatieven en subsidies, helpt de uitrol van glasvezel te versnellen, zelfs in gebieden waar de vraag aanvankelijk onzeker kan zijn. Dit maakt het mogelijk om supersnelle internetverbindingen sneller en op meer plaatsen beschikbaar te maken, waardoor meer mensen toegang krijgen tot deze essentiële dienst.

Toch kan het gebeuren dat de laatste aansluiting naar individuele huizen vertraging oploopt. Verschillende factoren kunnen hier mee te maken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de huiseigenaren, destijds geen interesse hadden voor een glasvezelaansluiting en besloten om het niet in huis te plaatsen. Ook kunnen er misverstanden tussen de aannemers en de bewoners zijn geweest, of wijzigingen in de plannen van bewoners. 

Als jij als nieuwe bewoner wel graag gebruik wilt maken van glasvezelinternet is het zeker vervelend wanneer de glasvezelaansluiting nu ontbreekt. Gelukkig kan dit opgelost worden!  

Wat kan ik doen om glasvezel in mijn huis te krijgen?

Geen glasvezelverbinding beschikbaar op je adres, maar wel behoefte aan supersnel internet? Geen zorgen! Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt ondernemen om snel van glasvezelinternet te genieten:

Check de beschikbaarheid

Begin met het uitvoeren van een glasvezelcheckop onze website. Dit is de snelste manier om te bepalen of glasvezel al bij jou in de straat beschikbaar is en of je woning kan worden aangesloten.  Als glasvezel nog niet beschikbaar is op jouw adres, geen zorgen. Er worden miljarden geïnvesteerd om in rap tempo de rest van Nederland te verglazen. Vergunningen, graven en afspraken maken met aannemers en gemeentes, maakt dat de uitrol een enorme operatie is.

Je kunt je interesse kenbaar maken en vragen om updates wanneer de service beschikbaar komt in jouw gebied. Het tonen van interesse kan soms zelfs de uitrol van glasvezel in jouw wijk versnellen, aangezien aanbieders prioriteit kunnen geven aan gebieden met veel potentiële klanten. Laat bijvoorbeeld via je gemeente of de provincie weten dat er in jouw buurt interesse is in glasvezel. Vaak hebben lokale overheden contact met telecomproviders en kunnen zij aangeven dat er een groeiende vraag is naar snelle internetverbindingen. Dit kan de prioriteit voor de uitrol in jouw gebied verhogen.

Persoonlijke ondersteuning

Is glasvezel beschikbaar? Fantastisch! Ons deskundige team staat klaar om je te begeleiden bij elke stap van het aanvraagproces tot aan de daadwerkelijke installatie. We zorgen voor een naadloze overgang naar supersnel internet. Wil je vooraf weten of er kosten verbonden zijn aan de installatie? Lees dan onze informatieve blog over de kosten van een glasvezelaansluiting, zodat je goed voorbereid bent.

Verhuisplannen? Check de aansluiting vooraf!

Sta je op het punt om te verhuizen? Het is verstandig om tijdens de koop- of huuronderhandelingen al te controleren of de woning een glasvezelaansluiting heeft. Dit voorkomt niet alleen toekomstige verrassingen, maar verzekert je ook van een snelle en stabiele internetverbinding vanaf het moment dat je intrekt. Een vooraf geïnstalleerde glasvezelaansluiting kan een grote meerwaarde zijn voor je nieuwe woning.

Meer weten over glasvezel?

Wil je diepgaande informatie over glasvezel en de voordelen ervan ontdekken? Lees dan onze uitgebreide blog ‘Wat is glasvezel? Alle informatie en voordelen’ of neem direct contact op met onze salesdesk. We helpen je graag verder met al je vragen en zorgen ervoor dat je optimaal kunt profiteren van de snelste internetverbinding.

Lees meer over glasvezel