Bent u slachtoffer van phishing? Bekijk hier of u of uw bank hiervoor verzekerd is

Bent u slachtoffer van phishing? Bekijk hier of u of uw bank hiervoor verzekerd is

Het is ontzettend vervelend als u slachtoffer bent geworden van phishing. Deze vorm van malware kan u veel geld kosten en uw documenten kunnen geblokkeerd worden als de cybercrimineel van plan is om ransomware op uw systeem te zetten. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maar zelfs een voorzichtig persoon kan de dupe worden van phishing. In deze blog leest u of u recht heeft op schadevergoeding.

Geen phishing verzekering afgesloten?

Zodra u doorheeft dat er een ongewenst persoon in uw systeem op zoek is naar bankgegevens dient u dit te melden bij uw bank en verzekeraar. Soms zit er een clausule in uw aansprakelijkheidsverzekering met een vergoeding bij phishing. Vraag dit dus meteen even na als u de verzekeraar aan de telefoon heeft. Als blijkt dat er geen verzekering is afgesloten voor phishing bent u niet verzekerd en krijgt u niets terug. U doet er goed aan dit met uw verzekeraar te bespreken en dit alsnog aan uw pakket toe te voegen. Vervolgens vraagt u aan uw bank of zij iets kunnen vergoeden, mits het bedrag buiten uw schuld om is afgeschreven.

Heeft u het geld zelf overgemaakt?

Als u het geld zelf overgemaakt heeft naar aanleiding van een dreigmail waarin stond dat u geld moest overmaken ‘want anders’? Dan krijgt u de schade waarschijnlijk niet vergoed. Wel of niet verzekerd, welwillende bank of niet. Er is wel een kans dat uw bank zijn uiterste best doet het geld terug te halen. Is uw pas gestolen of nagemaakt? Dan maakt u meer kans op terugstorting.

Pinpas gestolen?

Het digitaal namaken van uw pinpas heet skimming en is een vorm van phishing. Net als het stelen van uw pinpas. Is dit gebeurt zonder dat u dit doorhad dan ziet uw bankrekening er opeens een stuk leger uit dan de dag ervoor. Meld dit dan direct bij uw bank en de politie, zelfs als u vermoedt dat er een kans op vals alarm is. Doet u dit niet direct maar blijkt u wel de dupe te zijn van phishing, dan zal de bank er alles aan doen om het geld aan u terug te betalen.

Leefregels bankpas gebruik

U dient te voldoen aan bepaalde leefregels om het gestolen geld via bankpasfraude terug te krijgen. Deze regels hebben alle banken gezamenlijk opgesteld. Want als klanten zich aan deze regels houden zal pinpasfraude niet snel voorkomen.

  1. Bankcodes zijn geheim
  2. Leen de pas nooit uit
  3. Beveilig uw apparaten die u gebruikt bij het doen van internetbankieren
  4. Controleer uw bankrekening
  5. Meld vreemde afschrijvingen direct bij uw bank en volg de instructies

Bankrekening geplunderd

Als u toch beroofd bent, meld u dit bij uw bank en controleer hun voorwaarden. U dient de bank nauwkeurig te informeren over uw situatie. Doet u dit niet dan zal het op ‘nalatigheid’ gegooid worden en kunt u fluiten naar uw geld. Als u aan kunt tonen dat u de veiligheidsregels heeft nageleefd, als u standvastig bent in het feit dat u slachtoffer bent dan zal de verzekering van de bank u in veel gevallen terug betalen.

Wil de verzekering van de bank niets uitkeren?

Wilt uw bank niets vergoeden? Dan volgt u de IKP (interne klachtenprocedure) van uw bank. Daarna komt u bij de Financiële ombudsman, waarna u bij de geschillencommissie van het Kifid (Financieel klachteninstituut) terecht komt. Zij helpen u om de situatie haarfijn uit te zoeken en met een uitspraak of uw schade wel of niet vergoed krijgt. Er is niet een rechtlijnige conclusie omdat er zoveel verschillende situaties zijn. Deze instanties zoeken per persoon en situatie naar een passende oplossing.

Verzekering

Sluit u sowieso een verzekering af tegen cybercriminaliteit? Uw verzekeraar zal u dan stap voor stap meenemen in het gebruik van de juiste software en met u bekijken hoeveel risico u loopt. Bent u namelijk ondernemer in het MKB, zzp-er of particulier? Een verzekeraar biedt hulp als u gehackt bent en stuurt een expert voor het verwijderen van kwaadaardige software. Verder schieten ze te hulp bij identiteitsfraude en diefstal en zullen ze schade, indien u voldoet aan de voorwaarden, vergoeden.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.