Uw (mentale) gezondheid is belangrijk. Lees hier of wifi-stralingen schadelijk zijn.

Uw (mentale) gezondheid is belangrijk. Lees hier of wifi-stralingen schadelijk zijn.

De wekker op uw smartphone zetten, uw peuter met de iPad op schoot een filmpje laten kijken, de laptop koppelen aan de hotspot van uw telefoon. Allemaal normale zaken. Maar is dit wel veilig? Draadloos betekent immers straling, maar hoe schadelijk is deze straling eigenlijk? Wat wifi precies is, leest u in deze blog.

Dringt niet door tot in de huid

In de meest betrouwbare onderzoeken komt naar voren dat wifi, bluetooth en radiogolven niet schadelijk zijn. Dat komt omdat deze straling een niet-ioniserende straling is. Denk bij niet-ioniserende straling aan: laser-, ultraviolet (UV)-, infraroodstraling en elektromagnetische velden zoals radiofrequente of microgolf velden. En dat is positief want een niet-ioniserende straling kan bij normaal/gemiddeld gebruik niet doordringen tot de weefsels. Ioniserende straling wel. Deze kan cellen en DNA veranderen en zelfs kanker veroorzaken.

Surfen op elektromagnetische golven

Wat wifi en mobiele telefoons (antennes en zendmasten) wel veroorzaken zijn elektromagnetische velden met een hoge frequentie. Indien deze velden erg sterk zijn kan dat invloed hebben op een lichaam van mens of dier. Het wordt namelijk te warm. Daarom zijn de sterktes van deze velden aan banden gelegd door de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP). Zij hebben een maximale sterkte opgesteld waar fabrikanten zich aan moeten houden. De veiligheid van uw draadloze apparaat moet dus voldoen aan bepaalde richtlijnen. Deze richtlijn heet: “Europese Richtlijn voor radio- en telecommunicatie randapparatuur”. Als de fabrikant van de draadloze apparaten deze naleeft krijgt het product een CE-merk.

Richtlijnen voor wifi-straling

Indien deze richtlijn niet nageleefd wordt, wordt dit gehandhaafd. Niet alleen de productie van apparaten die deze stralingen produceren wordt gecontroleerd, ook het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid informeert werkgevers van bedrijven waar werknemers te maken krijgen met een bepaalde vorm van elektromagnetische velden.

Verwarrende stralingen

Vaak wordt wifi-straling verward met radioactieve straling. De wifi-straling in uw woon- of werkomgeving is niet hetzelfde als radioactieve straling (oftewel ioniserende straling). Ioniserende straling is een chemische. Denk aan de industrie, kernenergie of het maken van een röntgenfoto. Wees nu niet meteen bang voor een röntgenfoto. Deze straling is echter zo mild dat er geen gevaren aan zitten. Om de schadelijke gevolgen te vergelijken: dertig sigaretten zijn gelijk aan driehonderd röntgenfoto’s per dag. Artsen gaan wel altijd achter dik glas staan omdat ze de gehele dag door foto’s maken. Bent u met een kind of staat u iemand anders bij tijdens het maken van dit diepgaande kiekje? Dan krijgt u een loden schort.

Overal elektromagnetische velden

Dus voor zover bekend zijn wifi-stralingen niet gevaarlijk voor onze gezondheid. Maar zoals bij alles wat relatief nieuw is, wordt er nog wel onderzoek gedaan naar de effecten van wifi-straling op de lange termijn. Deze elektromagnetische stralingen zijn eigenlijk overal om ons heen en u weet nu dat u zich geen zorgen hoeft te maken over uw gezondheid. Wat ook verwarrend kan zijn is de gedachte dat een wifi-versterker ervoor zorgt dat het elektromagnetische veld in uw huis wordt vergroot. Die gedachte is gelukkig onjuist. De wifi-versterker, versterkt enkel het bestaande signaal dat uw router uitzendt.

Maakt u zich toch zorgen?

Omdat deze straling onzichtbaar is, is het persoonlijk hoe men erin staat. Dus als u zich, na het lezen van deze blog, achter de oren krabt over de effecten op uw gezondheid. Of als u twijfelt over de gevaren van wifi maar u het draadloos leven niet helemaal wilt opgeven. Volg dan deze tips voor een gulden middenweg: 1. Zet uw smartphone vaker uit 2. Neem een huistelefoon 3. Zet uw smartphone op vliegtuigstand als u de wekker nodig heeft 4. Draag uw smartphone niet op uw lichaam 5. Leg uw laptop aan een snoer naar uw router 6. Bel niet met de telefoon tegen uw oor maar koop “airtube-oortjes” (anti-straling oortjes door holle buizen) Wist u trouwens dat het in Oostenrijk heel erg normaal is dat de wifi s’nachts uit wordt gezet?

Veilig internet

Bij Solcon staan we bekend om onze persoonlijke benadering. Wij gaan voor het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online. Wordt u liever persoonlijk te woord gestaan over onze diensten en services? Wees welkom bij een van onze servicepunten. Kijk dus snel op uw postcode of er een Servicepunt bij u in de buurt zit!