is wifi straling gevaarlijk voor uw gezondheid?

Uw (mentale) gezondheid is belangrijk. Lees hier of wifi-stralingen schadelijk zijn.

De wekker op je smartphone zetten, je peuter met de iPad op schoot een filmpje laten kijken, de laptop koppelen aan de hotspot van je telefoon. Allemaal normale zaken. Maar is dit wel veilig? Draadloos betekent immers straling, maar hoe schadelijk is deze straling eigenlijk? Je leest hier meer over wat wifi precies is.

Is wifi straling schadelijk?

In de meest betrouwbare onderzoeken, zoals Rijksoverheid komt naar voren dat wifi, bluetooth en radiogolven niet schadelijk zijn. Dat komt omdat deze straling een niet-ioniserende straling is. Denk bij niet-ioniserende straling aan: laser-, ultraviolet (UV)-, infraroodstraling en elektromagnetische velden zoals radiofrequente of microgolf velden. En dat is positief, want een niet-ioniserende straling kan bij normaal/gemiddeld gebruik niet doordringen tot de weefsels. Ioniserende straling wel. Deze kan cellen en DNA veranderen en zelfs kanker veroorzaken.

Surfen op elektromagnetische golven

Wat wifi en mobiele telefoons (antennes en zendmasten) wel veroorzaken zijn elektromagnetische velden met een hoge frequentie. Indien deze velden erg sterk zijn kan dat invloed hebben op een lichaam van mens of dier. Het wordt namelijk te warm. Daarom zijn de sterktes van deze velden aan banden gelegd door de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP). Zij hebben een maximale sterkte opgesteld waar fabrikanten zich aan moeten houden. De veiligheid van uw draadloze apparaat moet dus voldoen aan bepaalde richtlijnen. Deze richtlijn heet: “Europese Richtlijn voor radio- en telecommunicatie randapparatuur”. Als de fabrikant van de draadloze apparaten deze naleeft, krijgt het product een CE-merk.

Richtlijnen voor wifi-straling

Indien deze richtlijn niet nageleefd wordt, wordt dit gehandhaafd. Niet alleen de productie van apparaten die deze stralingen produceren wordt gecontroleerd, ook het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid informeert werkgevers van bedrijven waar werknemers te maken krijgen met een bepaalde vorm van elektromagnetische velden.

Verwarrende stralingen

Vaak wordt wifi-straling verward met radioactieve straling. De wifi-straling in uw woon- of werkomgeving is niet hetzelfde als radioactieve straling (oftewel ioniserende straling). Ioniserende straling is een chemische. Denk aan de industrie, kernenergie of het maken van een röntgenfoto. Wees nu niet meteen bang voor een röntgenfoto. Deze straling is echter zo mild dat er geen gevaren aan zitten. Om de schadelijke gevolgen te vergelijken: dertig sigaretten zijn gelijk aan driehonderd röntgenfoto’s per dag. Artsen gaan wel altijd achter dik glas staan, omdat ze de gehele dag door foto’s maken. Ben je met een kind of sta je iemand anders bij tijdens het maken van dit diepgaande kiekje? Dan krijg je een loden schort.

Overal elektromagnetische velden

Dus voor zover bekend zijn wifi-stralingen niet gevaarlijk voor onze gezondheid. Maar zoals bij alles wat relatief nieuw is, wordt er nog wel onderzoek gedaan naar de effecten van wifi-straling op de lange termijn. Deze elektromagnetische stralingen zijn eigenlijk overal om ons heen en je weet nu dat je je geen zorgen hoeft te maken over je gezondheid. Wat ook verwarrend kan zijn is de gedachte dat een wifi-versterker ervoor zorgt dat het elektromagnetische veld in je huis wordt vergroot. Die gedachte is gelukkig onjuist. De wifi-versterker, versterkt enkel het bestaande signaal dat je router uitzendt.

Maak je je toch zorgen?

Omdat deze straling onzichtbaar is, is het persoonlijk hoe men erin staat. Dus als je je, na het lezen van deze blog, achter de oren krabt over de effecten op je gezondheid. Of als je twijfelt over de gevaren van wifi, maar je het draadloos leven niet helemaal wilt opgeven. Volg dan deze tips voor een gulden middenweg:

1. Zet je smartphone vaker uit

2. Neem een huistelefoon

3. Zet je smartphone op vliegtuigstand als je de wekker nodig hebt

4. Draag je smartphone niet op je lichaam

5. Leg je laptop aan een snoer naar je router

6. Bel niet met de telefoon tegen je oor, maar koop “airtube-oortjes” (anti-straling oortjes door holle buizen) Wist je trouwens dat het in Oostenrijk heel erg normaal is dat de wifi s’nachts uit wordt gezet?

Veilig internet

Bij Solcon staan we bekend om onze persoonlijke benadering. Wij gaan voor het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online. Word je liever persoonlijk te woord gestaan over onze diensten en services? Wees welkom bij een van onze servicepunten. Kijk dus snel op je postcode of er een Servicepunt bij jou in de buurt zit!