10 tips voor het herstellen van uw internetverbinding

Heeft u wel wifi maar zit u zonder internet? Gebruik deze 10 tips

Het kan behoorlijk vervelend zijn wanneer u verbonden bent met uw wifi-netwerk, maar het internet lijkt niet te werken. U ziet het netwerk keurig vermeld in uw wifi-menu en u heeft het correcte wachtwoord ingevoerd. Maar dan opent u de browser en er gebeurt gewoon helemaal niets. Lees verder om erachter te komen hoe dit kan en wat u kunt doen als er geen internet is.

Wat is wifi zonder internet?

Bovenstaande situatie kan zich voordoen als gevolg van meerdere factoren. Een mogelijke oorzaak is een probleem met de router zelf, waarbij het wifi-signaal van uw glasvezel– of DSL internet wel wordt uitgezonden, maar er geen goede internetverbinding tot stand kan komen. Daarnaast kunnen DNS-problemen een rol spelen, waarbij de vertaling van webadressen naar IP-adressen verstoord is. Ook IP-conflicten kunnen leiden tot een gebrek aan internettoegang. Dit kan ontstaan doordat meerdere apparaten met hetzelfde IP-adres gebruik proberen te maken van het netwerk. Daarom is het belangrijk om bij dergelijke situaties stapsgewijs te onderzoeken waar het precieze knelpunt zich bevindt en gerichte oplossingen toe te passen om de verbinding te herstellen.

Wat te doen als u wel wifi heeft maar geen internet?

We hebben allemaal weleens meegemaakt dat onze vertrouwde wifi-verbinding het laat afweten. Hoewel het misschien frustrerend kan zijn, zijn er gelukkig enkele stappen die u kunt nemen om deze situatie aan te pakken. Of u nu midden in belangrijk werk zit, een film wilt streamen of gewoon uw sociale media wilt bijwerken. De volgende 10 tips vertellen wat u kunt doen om toch weer online te komen.

Controleer uw apparaat

Begin met het controleren van uw apparaat. Zorg ervoor dat wifi is ingeschakeld en dat u verbinding heeft met het juiste netwerk. Soms kan een kleine instelling de oorzaak zijn van het ontbreken van een internetverbinding.

Controleer de router

Neem een kijkje bij de router. Zijn alle kabels goed aangesloten? Soms kan een losse kabel de oorzaak zijn van een storing in uw internetverbinding.

Herstart de router

Vaak helpt het om de router even uit te schakelen en na een paar minuten weer in te schakelen. Hierdoor krijgt de router de kans om zichzelf te resetten en eventuele problemen op te lossen.

Reset de router

Als andere stappen niet werken, kunt u overwegen om de router terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Houd er rekening mee dat u na deze stap de router opnieuw moet instellen.

Gebruik mobiele data

Heeft u een mobiele data-abonnement op uw smartphone en wilt u ook internet op een ander apparaat? Dan kunt u uw smartphone gebruiken als een mobiele hotspot. Schakel simpelweg de hotspot-functie in en verbind het andere apparaat met het mobiele netwerk van uw smartphone.

Probeer een ander netwerk

Als u in de buurt bent van andere wifi-netwerken, zoals die van vrienden, familieleden of openbare plaatsen, probeer dan (met hun toestemming) met hun netwerk te verbinden. Zo kunt u erachter komen of het aan uw toestel ligt of aan uw eigen verbinding.

Schakel vliegtuigmodus in en uit

Soms kan het inschakelen en vervolgens weer uitschakelen van de vliegtuigmodus op uw apparaat helpen om een vastgelopen verbinding te herstellen. Veeg naar beneden op uw toestel en klik op het vliegtuigje. Wacht een aantal seconden en druk er nogmaals op.

Vergeet het wifi-netwerk

Als uw apparaat het netwerk niet lijkt te herkennen, vergeet dan het netwerk en verbind opnieuw. Dit kan vaak helpen om verbindingsproblemen op te lossen. Om dit te doen moet u wel weer het wifi-wachtwoord invoeren dus zorg dat u deze bij de hand heeft.

Gebruik een ethernetkabel

Als uw apparaat een ethernetpoort heeft, kunt u een ethernetkabel gebruiken om direct op de modem aan te sluiten. Dit biedt een stabiele internetverbinding zonder wifi. Houd er rekening mee dat dit niet de oplossing is voor uw smartphone. Ethernet Kabels kunnen meestal alleen in computers, televisies en gameconsoles.

Neem contact op met uw provider

Als niets lijkt te werken, kan er mogelijk een bredere storing zijn bij uw internetprovider. Neem contact op met de klantenservice om te controleren of er een bekend probleem is. Bij Solcon kunt u hieronder via de knop checken of er momenteel een storing gaande is in uw gebied.

Het ontbreken van een wifi-verbinding hoeft niet het einde van de wereld te betekenen. Met deze 10 tips kunt u snel weer online zijn, zelfs als uw wifi even niet meewerkt. Onthoud dat het soms wat geduld en probleemoplossing vergt, maar met de juiste stappen kunt u snel weer verbonden zijn met het internet en al uw online activiteiten voortzetten.

Doe de storingcheck