Waar uw wifi-versterker plaatsen?

TIP: plaats hier uw wifi-versterker voor maximaal resultaat

Als je last hebt van een slechte WiFi-verbinding op bepaalde plekken in je huis of kantoor, kan een WiFi versterker een oplossing bieden. Een WiFi versterker, ook wel een WiFi extender genoemd, is een apparaat dat het WiFi-signaal van je router versterkt en zo het bereik vergroot. Het kan lastig zijn om te bepalen waar je de WiFi versterker het beste kunt plaatsen. In dit artikel zullen we bespreken waar de WiFi versterker het beste geplaatst kan worden om de beste verbinding te krijgen.

Wat doet een wifi-versterker?

Simpelweg versterkt deze versterker de afgezwakte wifi. Dat is handig als u bijvoorbeeld boven op zolder of beneden in de kelder wilt internetten. Een veelvoorkomende vergissing van een wifi-versterker is dat deze traag internet versnelt. Maar dat klopt niet. De versterker versterkt enkel de wifi die uit de router komt. Als u merkt dat uw verbinding traag blijft ook als u naast de router zit. Doe dan de speedtest en neem de metingen onder de loep om tot een oplossing te komen.

Heeft u een slechte verbinding op zolder, maar een goede als u vlakbij de router zit? Dan kunt u met een wifi-versterker rekenen op dezelfde kwaliteit verbinding. Maar wat is de juiste plek voor de wifi-versterker?

Wifi-versterker versterkt de router

Maar moet u dan direct een wifi-versterker aanschaffen? Niet direct, want niet alleen de plek van de wifi-versterker is van belang. De plek van de router komt op de eerste plaats. De router is namelijk de eerste schakel in een goed bereik voor snelle, betrouwbare en veilige wifi. Om het beste signaal te verkrijgen dient het modem zo vrij mogelijk te staan.

Waar moet de wifi-versterker staan?

Er zijn een aantal locaties die ideaal zijn voor uw WiFi-versterker.

Halverwege tussen je router en je apparaat

Een ideale locatie voor uw WiFi-versterker is halverwege tussen uw router en het apparaat waar u de verbinding wilt verbeteren. Dit zorgt voor een optimale dekking.

Dichtbij de uiterste rand van het bereik van je router

Een andere ideale locatie voor je WiFi-versterker is dichtbij de uiterste rand van het bereik van uw router (zie stappenplan hieronder).

Stappenplan om de plaats te bepalen van de wifi-versterker

Om te weten waar u de versterker in het stopcontact steekt zoekt u uit waar de verbinding tussen de router en uw werkplek op zolder afzwakt. Daar komt u achter door een simpel trucje toe te passen. Namelijk met uw smartphone. Dit doet u als volgt:

  • Zet uw 4G uit en verbindt het met uw thuisnetwerk.
  • Wandel rustig richting de plek waar u beter signaal wilt hebben.
  • Sta af en toe stil om te kijken waar de boogjes, die de verbinding weergeven, afnemen.
  • Plaats de wifi-versterker op het punt waar u nog volledige verbinding heeft (bijvoorbeeld in de gang).
  • De sterkte van het signaal dat uw smartphone aangeeft wordt vervolgens versterkt naar zolder.

Of download de FRITZ!App WLAN voor een duidelijke instructie.

Router op centrale plek

Controleer dus eerst of u de router op de juiste plek heeft staan. Om te beginnen kunt u de router op een centrale plek in uw huis zetten om de algehele wifi in huis te versterken. Dus het liefste niet in een afgesloten kast of ruimte. Plaats het modem bij voorkeur ook niet te dichtbij metalen objecten, zoals een verwarming of elektronische apparaten. In de meeste gevallen wordt het modem in de meterkast geplaatst. Ons advies hierbij is om het modem zo hoog mogelijk op te hangen. Met dit handige stappenplan weet u zeker dat u de router op de juiste plek in huis plaatst.

Staat uw router goed, maar is de wifi niet sterker geworden? Dan is er geen man overboord. Een wifi-versterker is vaak de oplossing.

Afstand tussen router en wifi-versterker

U plaatst de wifi-versterker op het punt waar u nog net een goed signaal heeft. Er moet wel minimaal 6 meter afstand zitten tussen de router en versterker. Dat komt omdat een router binnenshuis in principe tussen de 5 en 8 meter wifi-signaal kan sturen. Dit zal bij een ouder huis met houten vloeren eerder 8 meter zijn en bij nieuwbouw met veel beton 5 meter.

Als uw router dit niet redt, dan is er iets anders aan de hand. Kijk nogmaals of uw router op een goede plek staat en versterk uw wifi.

Alles geïnstalleerd? Controleer dan uw verbinding. Wanneer de verbinding goed is zal het lampje op de wifi-versterker constant geel branden.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon krijgt u snel en betrouwbaar internet via bijvoorbeel glasvezel of DSL. Toch kan uw wifi-signaal niet op alle plekken in uw huis even sterk zijn. Een wifi-versterker kan dan een oplossing zijn. U heeft dan snel en goed internet in de ruimte in huis waar u dit nodig heeft. Bent u al klant van Solcon? Bestel dan een wifi-versterker. Geen klant, maar wilt u meer weten over stabiel, veilig en snel internet ? Ga voor vragen naar onze website.