TIP: hieraan kun je phishing mails herkennen

TIP: hieraan kun je phishing mails herkennen

Voorkom dat criminelen u naar een valse website lokken en daar uw gegevens of geld stelen. Phishing mails worden steeds professioneler. In 2021 waren maar liefst 2.5 miljoen Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit (CBS). Maar met onderstaande tips leren we u phishing mails te herkennen.

Controleer de afzender op deze punten

Uit de afzender kunt u vaak al veel dingen herleiden om te controleren of het om phishing gaat. We zetten het voor u op een rijtje:

– Stap 1: controleer het adres van de afzender. De naam komt vaak overeen met het bedrijf of de instantie, maar het gebruikte e-mailadres is in veel gevallen vreemd.
– Stap 2: kijk goed naar de domeinnaam. De domeinnaam herkent u aan de tekst die achter het @-teken in het e-mailadres staat.
– Stap 3: check of het e-mailadres overeenkomt met het websiteadres. In veel gevallen zijn bepaalde letters uit de domeinnaam vervangen door cijfers. Dit kan slechts gaan om 1 cijfer. Of 1 cijfer is vervangen door een l (letter).
Voorbeeld: phishing@4100mail.nl / phishing@4l00mail.nl
Ziet u het verschil?

Wat is de aanhef?

Bij bedrijven en/of instanties waar u klant bent, is uw achternaam bekend. Vaak weten zij ook of u man of vrouw bent. Wordt er in de e-mail gebruik gemaakt van algemene termen als: ‘Beste klant’ of ‘Beste meneer/mevrouw’, wees alert.

Vragen naar persoonsgegevens is niet oké

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Banken, overheidsinstanties, verzekeringsmaatschappijen, etc. vragen u nooit om uw persoonsgegevens te controleren, bij te werken of aan te vullen via een link. Doe dit dus nooit zomaar. Neem contact op met het bedrijf of de instantie om te controleren of de e-mail vanuit hen afkomstig is. Let op! Gebruik hiervoor nooit de contactgegevens uit de e-mail, maar zoek zelf de gegevens op.

Let op de vormgeving en het taalgebruik

Waar jaren geleden veel nepmails volstonden met taal- en spelfouten worden de e-mails vandaag de dag steeds professioneler. Ook zijn logo’s en afbeeldingen steeds echter. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen in phishing e-mails trappen. Als tip willen wij u meegeven: bekijk een eerdere e-mail die u heeft ontvangen van het bedrijf en leg deze naast de e-mail die u niet vertrouwt als vergelijkingsmateriaal.

Let op de links

Bij het openen van links in valse e-mails kan er schadelijke software op uw apparaat geïnstalleerd worden. Of de link leidt u door naar een valse website. Klik dus nooit zomaar op een link wanneer u twijfels heeft over de betrouwbaarheid van de e-mail. Door zonder erop te klikken, maar enkel de cursor van uw muis op de link te zetten bekijkt u welk adres er verschijnt. In neppe mails wordt er vaak gebruik gemaakt van link-verkorters, zoals bit.ly en Goo.gl. Wees hier dus waakzaam op. Deze links worden gebruikt, omdat het voor u als ontvanger zo lastiger te achterhalen is waar u precies op klikt.

Open nooit zomaar bijlages

Net zoals bij links kan er bij het openen van een bijlage in een valse mail schadelijke software worden geïnstalleerd op uw apparaat. Open dus nooit zomaar bijlagen wanneer u de e-mail niet vertrouwt. Vooral met zip- of rar-bestanden moet u oppassen. Facturen, aanmaningen of overeenkomsten worden namelijk nooit op deze wijze verstuurd. Neem bij twijfel contact op met de afzender waarvan u een bijlage verwacht.

Is er sprake van spoed of waarschuwingen?

Bij veel valse mailtjes is de toon dwingend. “Laatste waarschuwing. Reageert u vandaag niet? Dan blokkeren we uw account. Als u vandaag het geld niet overmaakt, heeft u morgen geen toegang meer.” Is dit het geval? Wees dan direct alert en ga hier niet op in.

Bij Solcon, dé internetprovider voor veilig & betrouwbaar internet, geven we om uw online veiligheid. We willen dat u zorgeloos online kunt zijn. Ontvangt u e-mails die u niet helemaal vertrouwt? Als klant van Solcon kunt u dit gewoon bij ons melden. Zo voorkomen we samen phishing. Lees meer over het melden van phishing.

Nog geen klant van Solcon? Bekijk wat u kunt doen wanneer u heeft gereageerd op een phishing e-mail.

post-facebook-online-criminaliteit


Reacties

f.verbeek

1 april 2021

Laatst een mail van een ons bekende zakenrelatie, maar die was niet door hem verstuurd. Er leek een pdf bij te zitten, maar het was een link naar een download site, met ongetwijfeld een schadelijk document. Ergens heeft een crimineel toch toegang gehad tot gegevens.