Wat is een glasvezelaansluiting? Lees het hier!
Bij een glasvezelaansluiting ligt de kabel al onder de grond nabij uw woning. Vele netwerkaanbieders zijn druk bezig om heel Nederland aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Heeft u al een glasvezelaansluiting onder de stoeptegels? Doe de postcodecheck om antwoord te krijgen op deze vraag.
En? Heeft u deze kabels onder de grond liggen? Lees dan verder wat glasvezelkabels zijn en wat een glasvezelaansluiting is…
We gaan terug in de tijd
Even een stukje geschiedenis over het ontstaan van internet en glasvezel. Op 29 oktober 1969 werd de eerste boodschap via het internet verstuurd. Dit heette het ARPANET. De Nederlandse internet geschiedenis begon in 1982. Het zou vanaf dat moment nog 11 jaar duren voordat particulieren met de dikke beigekleurige zware computers door middel van een meterslange kabel contact maakten met het World Wide Web. Deze kabel was aangesloten op de telefoonkabel, XS4ALL was een feit. En daarna ging het vliegensvlug…
Platte computers en niet meer struikelen over snoeren
Niet alleen het World Wide Web werd steeds geavanceerder, zoekopdrachten werden breder en het ging er steeds knapper uitzien. De apparaten maakten ook sprongen: de computers slankten af, smsen werd appen, de telefoon werd smart en de kabel waar je over kon struikelen verdween. Draadloos internet was een feit. Want vanaf 2005 werd er gestart met het (gedeeltelijk) vervangen van de koperen telefoonkabel voor een glasvezelkabel. Waarom werd dit zo populair? Simpelweg omdat de glasvezelkabel sneller internet biedt dan koperen kabels.
Wat wordt er bedoeld met een glasvezelaansluiting?
Als we praten over een glasvezelaansluiting hebben we het over de glasvezelverbinding tot de voordeur of erfgrens. Vaak ziet u dan een oranje staafje uit de grond steken. Het voorwerk is dan al gedaan, meestal in opdracht van uw gemeente. Dit ging niet ongevraagd. U krijgt ruim van te voren een brief dat deze kabels onder uw stoep of straat komen te liggen.
Niet verplicht om glasvezel af te nemen
Op het moment dat u glasvezel op uw erfgrens heeft liggen kunt u ervoor kiezen om deze kabel door te laten trekken naar uw meterkast. Dit wordt altijd gedaan door een monteur werkzaam voor uw provider. Daar zijn in de meeste gevallen kosten aan verbonden. Heeft u geen behoefte aan glasvezel internet, dan bent u tot niets verplicht.
Wanneer kunt u gebruikmaken van uw glasvezelaansluiting?
Uw huishouden is pas aangesloten nadat u de monteur van uw internetprovider heeft laten komen. Deze persoon zal de kabel doortrekken, een kastje plaatsen en u eventueel helpen met het installeren van uw gloednieuwe, vliegensvlugge verbinding.
Koper vervangen door glas
Op veel plekken in Nederland zijn de koperen internetkabels vervangen door de glasvezelkabel. Misschien niet van uw wijkcentrale naar uw woning maar misschien wel van de hoofdcentrale naar uw wijkcentrale. Dat betekent dat in veel gevallen alleen het laatste stukje data door een koperen bedrading gaat. Als u in een stad woont is dit meestal maar een paar honderd meter. Niks aan de hand toch? Kunt u denken. Klopt, zolang u geen problemen als trage verbinding of reactiesnelheid tijdens gamen ervaart kunt u gewoon doorgaan op deze voet. Woont u in een buitengebied en ligt er nog geen glasvezel in de buurt? Kijk dan hier voor meer informatie. U kunt ook contact opnemen met uw gemeente, bij voldoende aanvragen zullen zij de glasvezel uitrol verwezenlijken.
Wat is een glasvezelkabel eigenlijk?
Maar wat is een glasvezelkabel precies? Nou, het zijn heel dunne vezels gemaakt van lichtdoorlatend glas waar een versterkende kunststof aan is toegevoegd. Voor internetkabels worden er meerdere van deze vezels bij elkaar gebracht en omhuld door een dikke jas van kunststofcoatings om beschadiging te voorkomen. De glasvezelkabels moeten aan zeer strenge eisen voldoen. Dit internet is zo snel omdat de data door middel van lichtsignalen heen en weer gestuurd wordt. Dat heeft voordelen want het gaat vliegensvlug: met de snelheid van het licht. De ‘ouderwetse’ telefoonkabel heeft als nadeel dat deze langzamer is. De manier waarop data gestuurd en ontvangen wordt geschiedt door middel van stroomimpulsen. En stroom is minder vlot dan het licht.
Vragen over uw glasvezelaansluiting?
Als u vragen heeft, bel dan gerust met onze Klantenservice via 088 003 22 22. Bij Solcon staan we bekend om onze persoonlijke benadering. Wij gaan voor het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online. Wordt u liever persoonlijk te woord gestaan over onze diensten en services? Wees welkom bij een van onze Servicepunten. Kijk dus snel op uw postcode of er een Servicepunt bij u in de buurt zit!