Wifi 6 komt eraan: wat is het en heeft u het nodig?

Wifi 6 komt eraan: wat is het en heeft u het nodig?

Techniek ontwikkelt zich voortdurend en daardoor komen er steeds meer draadloze apparaten met bijbehorende apps in ons leven. Deze apparaten hebben maar één ding nodig om te functioneren: wifi. Geen nieuwe wasmachine of verwarmingssysteem zonder smartfunctie. De wifi komt onder druk te staan want al deze apparaten zijn verbonden met de router, welke de wifi verzendt naar uw apparaten. Op piektijden kan er zelfs een rij ontstaan bij de router waardoor de wifi vertraagd. Kan dit apparaatje al deze nieuwe apparaten wel aan? Het antwoord is ja de router kan het wel aan, maar de wifi vertraagd wel als u meer dan 4 online apparaten tegelijkertijd aan heeft staan. Wilt u geen vertraging? Dan is wifi 6 de oplossing!

Wat is wifi 6?

Wifi 6 is net als (zijn voorganger) wifi 5 de infrastructuur waarover u al uw opdrachten (Google, film streamen, wasmachine) laat lopen. U kunt wifi 6 zien als een gloednieuwe gladde snelweg met vrachtwagens volgeladen met online opdrachten. Deze infrastructuur zorgt ervoor dat het verkeer heen en weer kan rijden, tussen u en uw online opdrachten. Binnen deze infrastructuur zit ook de zogenaamde OFDMA (orthogonal frequency division multiple access). Deze regelt dat er alleen nog maar volgeladen vrachtwagens af en aan rijden met bijvoorbeeld online shoppen, gamen, Netflixen, streamen én online bellen. Ter vergelijking: over de infrastructuur van wifi 5 rijden personenauto’s en daar passen natuurlijk veel minder online opdrachten in. De nieuwste generatie FRITZ!Box routers, zoals de 7530 AX, zijn voorzien van wifi 6 en kunnen 8 zendingen tegelijk aan. de voordelen van wifi 6

Voor wie is wifi 6 een uitkomst?

Dus, u kunt zich voorstellen: hoe meer apparaten er aangesloten zitten op wifi hoe drukker de wifi 5 snelweg wordt en er filevorming kan ontstaan. Dat betekent tragere apps. Dus heeft u wifi 6 nodig? Soms wel, soms niet. In een groot modern gezin is het een aanrader door de hoge snelheden en betere dekking. Reken maar uit: bij een gezin met 4 personen boven de 15 jaar zullen er regelmatig 8 draadloze apparaten actief zijn. Als de leden van dit gezin online werken, gamen, shoppen, Netflixen, YouTube kijken en Instagrammen, dan zal de router iemand in de wacht moeten zetten. Maar bent u alleen of samen online dan zal u niet veel of helemaal geen verschil merken ten opzichte van wifi 5.

Wifi 6: meerdere apparaten tegelijkertijd bedienen en veiliger

De wifi 6 router kan dus meerdere apparaten tegelijkertijd bedienen. Deze router geeft namelijk een krachtiger signaal. Dit signaal zendt data uit naar bijvoorbeeld uw laptop, maar ook naar de iPad van uw tiener, de slimme wasmachine, het computerspel van uw puber en Spotify speelt in die tussentijd de ‘Koffiehuis” speellijst af.

Betere bescherming tegen malware

Als klap op de vuurpijl is wifi 6 ook veiliger. Dat komt omdat de WPA2 binnen wifi 6 wordt opgevolgd door WPA3. Deze techniek staat weer een treetje hoger op de ladder voor een betere bescherming tegen malware.

Wees voorbereid

De meeste Nederlandse providers leveren nog geen wifi 6. Maar zijn hier achter de schermen wel mee bezig. Dit betekent dat u alvast kunt nadenken over een nieuwe wifi-repeater, de 1200 AX bijvoorbeeld zal wifi 6 ondersteunen. De eerste FRITZ!Box modellen die wifi 6 ondersteunen zijn beschikbaar. Op de agenda staat dat wij in de loop van 2023 de 7530AX introduceren bij een Solcon abonnement. Dit is een wifi-modem dat wifi 6 ondersteunt. Doe de postcodecheck om te kijken of wij bij u leveren!

Veilig internet

Heeft u vragen? Bel gerust met: 088 003 2222. Bij Solcon staan we bekend om onze persoonlijke benadering. Wij gaan voor het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online. Wordt u liever persoonlijk te woord gestaan over onze diensten en services? Wees welkom bij een van onze Servicepunten. Kijk dus snel op uw postcode of er een Servicepunt bij u in de buurt zit!