Waar ligt glasvezel in Nederland en kunt u er gebruik van maken?

Waar ligt glasvezel in Nederland en kunt u er gebruik van maken?

In 2005 werd de eerste glasvezelkabel in Brabant gelegd en inmiddels maakt meer dan de helft van alle Nederlandse huishoudens er gebruik van. Glasvezel is de toekomst van internetverbindingen en heeft de potentie om de snelheid en betrouwbaarheid van internet aanzienlijk te verbeteren. Maar waar ligt glasvezel in Nederland en kunnen gebruikers er al gebruik van maken? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en u alles vertellen wat u moet weten over glasvezel in Nederland. Kijk op de glaskaart.

Waar ligt glasvezel in Nederland?

Glasvezel is al geruime tijd beschikbaar in Nederland en wordt steeds meer geïnstalleerd in verschillende regio’s. Momenteel is glasvezel beschikbaar in meer dan 3,5 miljoen huishoudens in Nederland, wat ongeveer 44% van het totale aantal huishoudens in Nederland is. Dit aantal blijft groeien naarmate meer en meer gebieden worden aangesloten op glasvezelnetwerken. Glasvezelkabels worden aangelegd door onder andere Delta Fiber, KPN, Glaspoort en T-Mobile. Deze netwerkbedrijven kunt u niet zelf uitkiezen. Welk netwerkbedrijf er straks bij u glasvezel aanlegt hangt af van uw provider. Het is een vrije markt waarbinnen providers zelf kunnen kiezen van welk netwerkbedrijf ze gebruikmaken. Solcon werkt bijvoorbeeld samen met maar liefst 12 verschillende netwerken, zoals het KPN netwerk en Glaspoort. Als u wilt weten of er bij u glasvezel onder de straat ligt? Doe dan de glasvezel check.

Gemeenten investeren in glasvezel

Wilt u graag glasvezel bij u thuis? Wanneer hier plannen voor de korte termijn voor zijn ontvangt u een brief. Benieuwd of er in uw gemeente al plannen zijn? Neem dan contact op met uw gemeente. Veel gemeenten investeren namelijk in de aanleg van glasvezelkabels. Wellicht staat uw straat al wel op de planning.

Wie legt glasvezel in mijn gemeente aan?

Mits de kabels er al liggen, kunt u gemakkelijk een glasvezelabonnement afsluiten. Mocht uw provider geen contract hebben afgesloten met het netwerkbedrijf dat in uw straat glasvezel uitgerold heeft, dan kunt ervoor kiezen om over te stappen naar een andere provider, omdat deze wél glasvezel levert op uw adres.

Heeft u wel glasvezel nodig?

Glasvezel is snel en stabiel. Dit komt omdat de data die door glasvezelkabels schiet, de snelheid van het licht kan bereiken. Daarnaast is glasvezel met gemak in staat om meerdere online apparaten tegelijkertijd te bedienen. Dat is handig gezien de groeiende voorraad online apparaten in uw huishouden.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van glasvezel. Een van de grootste voordelen is de snelheid waarmee data kan worden verzonden en ontvangen. Met glasvezel kan data namelijk veel sneller worden verstuurd dan met een koperen kabel. Dit resulteert in een snellere en betrouwbaardere internetverbinding. Daarnaast is glasvezel ook minder gevoelig voor storingen en biedt het de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te versturen.

Hoe kan ik zien of glasvezel beschikbaar is op mijn adres?

Om te zien of glasvezel beschikbaar is op uw adres, kunt u gebruik maken van de glasvezel check. Als glasvezel beschikbaar is op uw adres, dan ziet u dit terug in de zoekresultaten. Klik hieronder op de knop en ontdek of glasvezel mogelijk is op uw adres!

Doe de glasvezel check