Mesh wifi installeren in 8 stappen, doe je zo

Hoe moet ik Mesh wifi installeren? Lees hier de stappen

Welkom in het tijdperk van het slimme huis, waarin een betrouwbare en snelle internetverbinding van essentieel belang is. We zijn allemaal bekend met de frustratie van zwakke wifi-signalen en dode zones in huis, waar de verbinding traag of zelfs onbestaand is. Gelukkig is er een innovatieve oplossing die ons verlost van deze problemen: Mesh wifi.

Mesh wifi betekent multi-room wifi. Kortom, in meerdere kamers tegelijkertijd wifi. Al je apparaten worden draadloos voorzien van wifi. Dit netwerk creëe je door in 2 kamers de zogenaamde Mesh wifi-repeater te plaatsen. Het systeem bestaat uit minimaal 2 wifi-repeaters en u kunt naar wens meer repeaters toevoegen. Lees verder om er achter te komen hoe je Mesh wifi aansluit en wat het verschil is met wifi-versterkers.

Mesh wifi installeren

Het aansluiten van een wifi-Meshsysteem kan variëren, afhankelijk van het merk en het model repeater dat je gebruikt. Bij Solcon maken we gebruik van Mesh wifi van FRITZ!box. Deze is snel en gemakkelijk aan te sluiten. Dit zijn de stappen die je kan volgen of Mesh wifi aan te sluiten:

 1. Steek de FRITZ!Repeater in het stopcontact in de buurt van je FRITZ!Box. 
 2. Wacht tot het lampje langzaam groen knippert. De Repeater is nu klaar om verbinding te maken.
 3. Druk op de toets ‘Connect’. Het lampje moet nu sneller (groen) gaan knipperen.
 4. Druk de ‘WPS’- of de ‘Connect/WPS’-toets op je FRITZ!Box kort in.
 5. Heb je een FRITZ!Box met de knop ‘WLAN’ of ‘WLAN/WPS’ : houd deze knop dan 6 seconden ingedrukt tot het lampje gaat knipperen. 
 6. Het lampje op de FRITZ!Repeater moet nu permanent groen branden. Wanneer dit niet het geval is, is het niet gelukt om verbinding te maken. Herhaal dan stap 3. 
 7. Kies de locatie van de FRITZ!Repeater. De beste plek hiervoor is een stopcontact die zich halverwege tussen de apparaten en de FRITZ!Box bevindt. Wanneer de Repeater in het stopcontact zit, zal deze opnieuw verbinding maken met de FRITZ!BOX. Wanneer de verbinding is gemaakt, blijft het lampje op de Repeater constant branden.
 8.  De FRITZ!Repeater is nu klaar voor gebruik.

Onthoud dat dit de stappen zijn voor het installeren van een repeater van Solcon. Het is altijd een goed idee om de handleiding of documentatie te raadplegen die bij uw systeem wordt geleverd voor gedetailleerde installatie-instructies.

Is Mesh wifi beter dan een wifi-versterker?

Ja. Voor het verbeteren van de wifi-dekking worden de prestaties van Mesh wifi beter beschouwd dan die van een wifi-versterker.

Een wifi-versterker is een apparaat dat het bestaande wifi-signaal oppikt en opnieuw uitzendt om de dekking uit te breiden. Het werkt door het ontvangen van het bestaande signaal van de router en het verzenden ervan naar een ander gebied, waardoor de dekking wordt vergroot. Dit kan echter resulteren in vertragingen en prestatieverlies, omdat de bandbreedte wordt verdeeld tussen de oorspronkelijke router en de repeater.

Aan de andere kant is een Mesh wifi-systeem ontworpen om het probleem van slechte wifi-dekking aan te pakken en biedt het meerdere draadloze toegangspunten die naadloos met elkaar samenwerken. Een Mesh wifi-netwerk bestaat uit een hoofdrouter die is verbonden met meerdere satelliet-toegangspunten, ook wel knooppunten genoemd, die op strategische locaties in het huis worden geplaatst. 

De voordelen van Mesh wifi

De voordelen van de Mesh wifi zijn enorm en het apparaat klaar voor de toekomst. Of je momenteel een lagere wifi-snelheid hebt of juist profiteert van de hoge snelheden die glasvezelinternet kan bieden: een Mesh wifi-netwerk kan zich aanpassen aan uw behoeften. Hier zijn enkele redenen waarom Mesh wifi de ideale keuze is:

 1. Toekomstbestendig: Met de opkomst van glasvezelinternet en de verwachte uitbreiding ervan overal in Nederland, ben je klaar voor hogere snelheden tot wel 1000 Mbps.
 2. Schaalbaarheid: Het aantal draadloze apparaten in huishoudens neemt toe. Een Mesh wifi-netwerk kan eenvoudig worden uitgebreid met extra knooppunten om een groter bereik te garanderen en de snelheid te handhaven, zelfs als het aantal apparaten groeit.
 3. Naadloze dekking: Dankzij de strategisch geplaatste knooppunten in het Mesh-netwerk geniet je in elke kamer van je huis van een sterke en betrouwbare wifi-verbinding, zonder dode zones of signaalverlies.
 4. Roaming zonder onderbreking: Met een Mesh wifi-netwerk kan je vrij bewegen door je huis zonder onderbrekingen in jouw wifi-verbinding. Je apparaten worden automatisch verbonden met het wifi-punt met de beste ontvangst en snelheid.

Door te kiezen voor een Mesh wifi-netwerk profiteert u van een flexibele, schaalbare en toekomstbestendige oplossing die zorgt voor een naadloze en betrouwbare wifi-ervaring in uw hele huis.

Ontdek Mesh Wifi