Het perfecte vaderdagrecept
Zondag 20 juni is het weer Vaderdag. En welke vader wordt er nou niet blij van een heerlijke barbecue? Onze collega, ook wel bekend als bbq_grillmeister deelt daarom hét perfecte vaderdagrecept.
Reverse seared Tomahawk steak met frisse chimichurri en rozemarijn/zeezout krieltjes
Wilt u uw vader dit jaar eens goed verrassen? ROOKmetSMAAK geeft een BBQ-pakket cadeau. Winnen? Doe mee via Instagram: www.instagram.com/solcon_internet/. En bestel nu de beste rook- en buitenkook accessoires met 10% korting met de code: rookmetsolcon10 (geldig van 2 juni t/m 18 juni).
Voor we beginnen een kort lesje
U wilt natuurlijk wel een mooie speech geven wanneer u dit vaderdagrecept voorschotelt. Daarom kort wat feitjes. Voor dit recept gebruikt u twee zijdes van de barbecue: de hete én de koele kant. De kolen doen we dus maar aan één zijde van de barbecue. U start op de koele kant om de juiste garing te krijgen en eindigt op de hete kant voor een mooie korst. Deze techniek noemen we reverse sear. Chimichurri is een Zuid-Amerikaanse kruidenolie met veel verse kruiden, heerlijk fris en een beetje pittig. De ideale combinatie bij een mooi stuk rundvlees.
Oké, eerst nog een paar handige tips
Kies voor kwaliteitNiets zo frustrerend als uw uiterste best te doen op een mooi stuk vlees en er bij het moment van aansnijden achter komen dat het zo taai is als een schoenzool. Geen zorgen. Dit ligt meestal niet aan uw kookkunsten, maar aan de kwaliteit van het vlees. Ga eens naar de plaatselijke slager en vraag naar de runderrassen. Een mooie én betaalbare kwaliteit is Black Angus. Kies bij voorkeur voor een steak van 3 à 4 cm dik. Hiermee heeft u de meeste kans op een goede garing omdat het wat tijd nodig heeft om te bereiden. |
Gebruik 2 zones & de dekselVeel mensen gooien hun bbq vol met gloeiende kolen. Zonde want de temperatuur is vaak te heet. Met als resultaat een aangebrande buitenkant, maar nog rauw vlees. Oplossing? Richt uw bbq in met een hete en koelere zone. Leg voor de helft kolen in de bbq en start met het garen op de koelere kant. Dan nog even af grillen op de hetere kant voor een mooie korst. Heeft u een bbq met deksel? Gebruik deze en schuif de ventilatiegaten wat open. U controleert hiermee de temperatuur en luchtstroom in de bbq. Hoe verder de gaten open, hoe meer zuurstof dus hoe heter het wordt. |
Varieer met rookhoutDit klinkt een heel stuk spannender dan het is. Maar het komt neer op een stukje hout van bijvoorbeeld een appelboom tussen de kolen leggen. Dit gaat smeulen waardoor er een zoete rook vrijkomt. Doordat de deksel gesloten is, gaat de rook door de bbq, langs het vlees naar buiten. Een nieuwe smaak wordt daardoor toegevoegd aan uw vlees. Genieten. |
Meten = wetenU heeft een mooi stuk vlees of vis in huis. Hoe zonde om het dan te lang of te kort te garen. Een kernthermometer is uw beste vriend voor de perfecte bereiding. U heeft ze van een paar euro tot varianten op wifi en bluetooth voor honderden euro’s. Kies er een die bij uw budget en wensen past. Met een kernthermometer heeft u altijd het perfect bereide stuk vlees of vis. |
Aan de slag…
Goed, na het praatje is het tijd voor het echte werk. Maar niet voordat u de juiste benodigdheden in huis heeft. Tip: vergeet hiervoor de kortingscode van ROOKmetSMAAK niet.
Nodig voor 4 personen
|
Zo maakt u chimichurri
|
Stappenplan van bbq_grillmeister
- Steek de bbq aan en probeer de temperatuur naar 180 graden te krijgen. Leg de kolen aan één kant van de bbq. We starten namelijk rustig op de koelere kant.
- Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Was de krieltjes en snijd in partjes. Doe ze in een vuurvaste ovenschaal. Bestrooi royaal met olijfolie, peper en zout.
- Verwijder de velletjes van de knoflook, druk ze plat en voeg ze ook toe aan de schaal met krieltjes.
- Haal de blaadjes tijm en rozemarijn van de steeltjes en snijd de kruiden fijn. Voeg dit ook toe aan de schaal met krieltjes en roer alles goed door elkaar.
- Deze schaal mag alvast de bbq op. De krieltjes hebben ongeveer 45 minuten nodig om te garen. Zet de schaal op de koele kant van de bbq en schep af en toe alles eens om.
- Door naar de steak. Smeer de steak in met olijfolie en bestrooi het vervolgens royaal met vers gemalen peper en grof zeezout. Als de krieltjes 15 minuten op de bbq liggen kunt u de steak toevoegen. Ook aan de koelere kant van de bbq. Doe wel eerst een kernthermometer in de steak. Meten is weten, weet u nog.
- U kunt er nu voor kiezen om een blokje rookhout tussen de kolen te plaatsen. Heeft u dat niet in huis? Geen probleem, het wordt nog steeds heerlijk.
- Terwijl het vlees en de krieltjes garen, maakt u de chimichurri. Snijd alle ingrediënten fijn en roer alles door elkaar in een schaaltje. That’s it, easy toch?
- Gaar de steak tot een kerntemperatuur van ongeveer 48 graden. Nu gaan we de steak afgrillen. Doe alle schuifjes van de bbq volledig open. De temperatuur zal dus omhoog gaan.
- Verplaats de steak naar het hete gedeelte van de bbq. Dus direct boven de kolen. Grill aan beide zijden enkele minuten tot de korst mooi bruin is. Houd wel de kerntemperatuur in de gaten.
- De steak is mooi medium bij een kerntemperatuur van 55 graden. Haal de steak er van af, leg op een bord en dek af met aluminiumfolie. Laat het 10 minuutjes rusten.
- De krieltjes laat u gewoon liggen en zullen inmiddels ook mooi gaar zijn. Haal ze eraf en leg op een mooie grote plank.
- Snijd het vlees los van het bot en vervolgens in dunne plakjes. Leg zowel het bot als de plakjes vlees ook op de grote plank en bestrooi zowel het vlees als de krieltjes nogmaals met grof zeezout.
- Doe vast een schepje chimichurri over het vlees en zet ook het schaaltje op de plank.
En nu, genieten maar. Eetsmakelijk!