Van welk type malware kunt u slachtoffer worden en wat zijn de verschillen?

Van welk type malware kunt u slachtoffer worden en wat zijn de verschillen?

Malware is de overkoepelende naam voor de software die uw online apparaten (laptop, pc, smartphone of tablet) kwaad kan doen. Maar wat zijn de verschillen? Er zijn meerdere types malware. Denk aan een virus, worm, bot of Trojaans paard. De wolf in schaapskleren komt vermomd als iets nuttigs of leuks uw computer binnen. Herken de verschillende malware en voorkom problemen.

Wat is het verschil tussen een virus en een worm?

Het type malware in de vorm van een worm verspreidt zich slinkser dan een virus. Zowel een virus als een worm kan zichzelf kopiëren. Het grootste verschil is dat een worm geen gastheer nodig heeft. Een virus wel. Eigenlijk net als bij een virus dat onder mensen voorkomt. Een gastheer heet in dit geval een hosts bestand. Het computervirus hecht zich in dit geval aan de ‘gezonde’ bestanden en maakt uw computer ziek.

Hoe komt een worm binnen?

Een worm bestaat uit zelfstandige software deeltjes die geen hostprogramma of uw hulp nodig hebben om zich te verspreiden. Een worm komt bijvoorbeeld binnen via een document of een uitvoerbaar bestand. Dit kunt u herkennen aan een programma dat eindigt op exe. Ter vergelijking: een Word-document eindigt vaak op doc of docx.

Bots en worm zijn hetzelfde type malware

Worms en bots lijken op elkaar. Beide type malware verspreiden zich op eenzelfde manier. Alleen gaan de bots een stapje verder. Als ze ‘binnen’ zijn verbinden ze met een server en kunnen ze een heel netwerk van computers infecteren. Dit heet een botnet. Om een voorbeeld te geven: botnets worden onder andere gebruikt voor DDoS-aanvallen.

Virus komt te (Trojaans) paard

In tegenstelling tot de worm zit een virus vaak verstopt in een Trojaans paard. U kent het verhaal over het paard van Troje vast wel. Het houten paard werd feestelijk onthaald in Troje maar bleek vol met soldaten te zitten. Waardoor Troje viel.

Zoiets kan uw computer ook overkomen. U laat het Trojaanse paard uw computer binnen galopperen omdat u denkt dat het iets leuks, moois of nuttigs is. Vaak zit het in de e-mail of verborgen in, op het eerste oog, goede software. Een hacker die dit verstuurd heeft kan, als hij binnen is, uw gegevens bewerken, dupliceren of verwijderen. Maar ook creditcard- of bankgegevens verzamelen.

Ransomware

Ook ransomware komt ook via een Trojaans paard binnen of via een onveilige link, bijlage of advertentie. Het is een online chantagemiddel. De software blokkeert uw computer en de hacker vraagt om losgeld (ransom) om uw computer te ‘bevrijden’. Onze overheid adviseert om dit niet te betalen. Vaak blijft de software namelijk gewoon op uw computer staan en krijgt u na een tijdje weer een bericht waarin om meer geld gevraagd wordt.

Spyware

Dit is van de types malware een échte stiekemerd, het duurt namelijk even voordat u het doorheeft. Deze spion kan uw creditcard- of bankgegevens, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie achterhalen en eventueel verkopen aan derden.

Adware

U kent het misschien wel, persoonlijke advertenties die opeens verschijnen tijdens het Googelen. Klik er maar niet op, want deze software infecteert uw computer doordat u op deze pop-up advertenties klikt. Dit brengt geen directe schade toe maar kan uw systeem vertragen en daarmee de veiligheid aantasten.

Malware scanner

Kortom: malware kan op allerlei manieren uw systeem binnendringen. Gelukkig kunt u er iets aan doen om ellende te voorkomen door een (gratis) malware scanner te installeren.

Veilig en betrouwbaar internet

Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen naar onze website.