Is internet gratis te verkrijgen? Lees het hier!

Een leven zonder internet is ondenkbaar, is het dan ook gratis te krijgen?

‘Niets in het leven is gratis’ is een gevleugelde uitspraak. Of toch wel? Als u in een cafeetje uw e-mail bijwerkt of ander online werk verricht dan maakt u (waarschijnlijk) gebruik van het wifi-netwerk van het café. Dat is gratis. Aan de andere kant betaalt u wel voor uw koffie en mocht u lekker op dreef zijn, nuttigt u ook nog een lunch. Dat het niet helemaal gratis is, geldt voor (bijna) alle openbare gelegenheden met draadloos internet.

Is er echt, echt nergens 100% gratis internet?

Jawel, als u meelift op de wifi van uw buurman (leidt wel tot vertragingen), in de bibliotheek gaat zitten of in de wachtkamer van uw huisarts praktijk plaatsneemt. Of als u naar Amerika emigreert en een laag inkomen heeft. President Biden wil dat de mensen met lage inkomens gratis online kunnen. Er komen 48 miljoen huishoudens (!) voor in aanmerking. In de Nederlandse politiek gaan deze geluiden ook op. Maar dit plan is nog niet van de grond gekomen. Dus nee, helemaal gratis is het in Nederland niet. Gratis wifi is vooralsnog een service van het bedrijf of organisatie waar u bent. Daar krijgt u geen rekening van, maar er staat vaak wel iets tegenover.

Gratis wifi buitenland

Als u gaat reizen is internet ook niet gratis. Maar wat wel meevalt is dat internetten op uw mobiele netwerk binnen de EU even duur is als in Nederland. Let er wel op dat u uw mobiele netwerk alle updates laat uitvoeren. Deze zorgen voor veiliger internetverkeer en zullen bij onveilige websites een melding geven dan wel blokkeren. Afhankelijk van uw malware scanner en apparaat.

Niet internetten via openbaar netwerk

De gevaren van internetbankieren of versturen van gevoelige informatie via een openbaar wifi-punt kan zijn dat het onveilig is. Dat heeft niets te maken met de internetbankier app. Uw bank schakelt namelijk automatisch over naar een veilige omgeving. Dit geldt trouwens voor alle apps waar u een wachtwoord voor nodig heeft. Staat er https in de url balk voor de naam van uw bank of andere app? Dan zit u redelijk veilig. De ‘s’ staat voor safe (veilig). Is de S afwezig? Maak dan niet gebruik van internetbankieren, want er is iets niet in de haak. Daarnaast raden we aan om wanneer u gebruik maakt van een openbaar netwerk een VPN in te schakelen voor nog meer veiligheid.

Veilig en kosteloos internetten

Wees u bewust van het feit dat hackers steeds gewiekster worden en via een openbare (gratis) verbinding door middel van malware over uw schouder mee kunnen kijken naar wat u online doet. En achterhalen zo uw (bank) gegevens. Daarom luidt ons advies: doe geen bank-, belasting- of andere gevoelige zaken buiten uw eigen veilige thuisnetwerk om. Daarbij doet u er goed aan om een malware scanner aan te schaffen voor al uw apparaten. Mocht u op reis willen internetbankieren dan kan dat prima, maar doe dit liever in het hotel met eigen inloggegevens of via het privé-netwerk bij een ander logeeradres.

Tip: Met Solcon Veilig Online is er een speciale Banking Protection functie voor veilig internetbankieren.

Gratis wifi zonder wachtwoord

Maak in ieder geval geen gebruik van een netwerk zonder wachtwoord. Want dan heeft u te maken met een onveilig netwerk. Dit betekent ‘pottenkijkers’. De uitwisseling van data tussen de hotspot en uw apparaat is in dit geval ook openbaar voor cybercriminelen. Is er wel een wachtwoord, maar is deze voor iedereen hetzelfde? Zoals bijvoorbeeld in een café, hotel of kroeg het geval is. Ook dan kan de cybercrimineel aan de slag met malafide software.

Gratis wifi-hotspot middenin de stad

Er is wel een veiligere manier om te internetten op een bankje in het park of op het station. En dan wel zonder uw internetbundel op uw telefoon aan te spreken of er een hotspot van te maken. Dit kan met een wifi-hotspot: een beveiligd netwerk dat bestaat uit vele wifi-punten overal in het land. En dat betekent ‘gratis’ internet op dat bankje in het park of in het café, maar wel via uw eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Deze kunt u vinden bij uw internetprovider in uw persoonlijke omgeving. ‘Fon’ is een grote speler op het gebied van hotspot netwerken en heeft partnerschappen afgesloten met telecommunicatiebedrijven en internetproviders. Inmiddels zijn er 23 miljoen hotspots wereldwijd. Er is een app te downloaden om te zoeken naar de dichtstbijzijnde hotspot.

Vragen over ons internet?

Bel gerust met 088 003 22 22. Bij Solcon staan we bekend om onze persoonlijke benadering. Wij gaan voor het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en thuiswerken zonder beperkingen. Meer weten? Ontdek Solcon Veilig Online. Wordt u liever persoonlijk te woord gestaan over onze diensten en services? Wees welkom bij een van onze servicepunten. Kijk dus snel of er met uw postcode een Servicepunt bij u in de buurt zit!