Er wordt veel over gesproken: ransomware, maar wat is het eigenlijk?

Er wordt veel over gesproken: ransomware, maar wat is het eigenlijk?

Ransomware is gijzelsoftware, uw systeem wordt als het ware gegijzeld. Criminelen gijzelen door uw bestanden te versleutelen of te blokkeren. Als u de bestanden probeert te openen krijgt u een melding van de gijzelnemer dat deze geblokkeerd zijn. Vervolgens eisen ze losgeld om het systeem vrij te krijgen. Ransomware is een vorm van malware. Voornamelijk onder bedrijven komt ransomware veel voor.

Wearable apparaten

Het is het meest gangbaar dat cybercriminelen via de server een systeem proberen binnen te dringen. Dit doen ze door kwaadwillende software te versturen, die u zelf per ongeluk op uw computer zet en de deur feitelijk voor hen openzet om uw bestanden te gijzelen. Maar let op: de criminelen zijn van het slimste soort en zullen de techniek altijd een stap voor proberen te zijn. Daarom proberen ze dus ook om via wearable apparaten, zoals de smartwatch in te breken.

De oude vertrouwde USB-stick

Maar zelfs die oude vertrouwde USB-stick kan een gevaar vormen. Dan bedoelen we niet de USB-sticks die al in uw bezit zijn, maar de USB-stick die opeens op uw bureau ligt, of met de post komt. Want wat zou u doen als er een label aanhangt met een aanlokkelijke tekst als: ‘vertrouwelijke informatie’. Dat brengt toch bij iedereen de Sherlock Holmes naar boven? Helaas is bij het uploaden uw systeem geïnfecteerd en de gijzeling kan beginnen. Niet lang hierna krijgt u een melding van een gijzelnemer. Deze kan een naam hebben als: CryptoLocker, Lock Spider of WannaCry. Zoek direct hulp als u slachtoffer bent geworden en betaal niets.

Wist u dat?

In tijden van Covid-19 verdubbelde de cybercriminaliteit. Daarentegen namen de woninginbraken wel af. We zaten immers massaal thuis te werken.

Losgeld in Bitcoins

Om u bestanden te bevrijden eisen de gijzelaars vaak losgeld (ransom). Dit losgeld is niet in euro’s, maar in Bitcoins. Dat komt omdat deze storting zonder naam kan geschieden. Veel ondernemers hebben geen Bitcoin-rekening en daarom stuurt de gijzelnemer een handleiding mee over hoe deze rekening geopend moet worden. In veel gevallen moet er binnen een bepaald tijdsbestek betaald worden. Doet u dit niet? Dan wordt het bedrag verhoogd. Vaak gaat dit om honderden, dan wel duizenden euro’s bovenop het losgeld. Daarom kunt u voordat u de dupe wordt overwegen om een verzekering tegen malware af te sluiten.

Bewaar een back-up

Klinkt een verzekering verstandig? Overweeg het. Maar mocht het hoge bedrag door de verzekeraar betaald worden, dan komen de bestanden er na vrijlating meestal niet ongeschonden uit. Bewaar daarom altijd een back-up van uw bestanden los van uw pc. Blijf dit doen, want zelfs als u het losgeld betaalt, wordt een gijzeling dikwijls herhaalt. De crimineel laat namelijk een klein stukje kwaadwillende software achter op uw systeem. Tenzij u uw systeem vakkundig laat opschonen en daar bent u bij een malware verzekering verzekerd van.

Wist u dat?

Volgens de FBI hebben cybercriminelen in het eerste kwartaal van 2016 al 206 miljoen dollar door middel van ransomware bij elkaar geveegd, waaronder in Nederland. De schade van één aanval is gemiddeld 1,5 miljoen euro.

Zakelijk veilig online

Kortom: ransomware is een gevaarlijke en extreem kostbare vorm van malware. Voornamelijk voor organisaties. Wees dus alert op de cybergevaren binnen uw bedrijf en denk na over hoe u met zakelijk internet veilig online kunt werken. Bij Solcon streven we naar het beste resultaat in een veilige online omgeving. Veilig en betrouwbaar internet en werken zonder beperkingen. Meer weten? Ga voor vragen over zakelijk veilig online naar onze website of lees meer blogs over veilig internet.