Wat is wifi?

Waar gebruiken we wifi voor?

wifi wordt gebruikt voor een draadloos netwerk, ook wel WLAN (Wireless Local Area Network) genoemd. Vaak heeft men het over draadloos internet, maar tegenwoordig doen we veel meer met wifi. Vrijwel alle (nieuwe) elektronische apparaten beschikken over wifi.

Hieronder enkele voorbeelden:

Thuis heeft u internet. Deze internetverbinding komt tot stand via het wifi modem. Via deze draadloze modem zet u uw hele wifi netwerk thuis op. Zo kunt u bijvoorbeeld uw mediaspeler draadloos aansluiten op uw netwerk om zo draadloos films te zenden/streamen vanaf uw PC naar de televisie.

Zo print u vanaf al uw computers draadloos via een wifi printer en kunt u met uw laptop draadloos internetten in de tuin. Een eventuele NAS (netwerkopslag) zit met een netwerkkabel op het modem aangesloten en deze kunt u ook weer draadloos benaderen vanaf al uw computers. Er worden tegenwoordig zelfs zonnepanelen en thermostaten aangesloten op de wifi netwerken. Zoals u hierboven leest, is er veel meer mogelijk met wifi dan alleen draadloos internetten. U zet er uw eigen thuisnetwerk mee op en stelt al uw apparatuur met elkaar in verbinding om zo eenvoudig bestanden te delen.

 

Wat is wifi eigenlijk?

Wifi is een certificatielabel voor draadloze netwerkapparatuur volgens een gecertificeerde standaard. Dat betekent dat alle apparatuur die aan deze standaard voldoet met elkaar kan communiceren. Zo kunt u dus een draadloze modem van het ene merk hebben en een ontvanger van het andere merk, zonder dat dit problemen geeft.

Wifi producten zenden hun signaal uit in de zogeheten 2,4 GHz- (gigahertz) en/of 5 GHz-band. Deze frequentiebanden zijn licentievrij te gebruiken. Wel zijn hier voorwaarden aan verbonden; het maximale zendvermogen in de 2,4 GHz band is 100mW en in de 5 GHz band is dit 1000mW (1 Watt).

Verschillende wifi standaarden

U heeft onderstaande termen vast wel eens voorbij zien komen, maar wat betekenen deze nou eigenlijk?

  • IEEE 802.11b: de allereerste wifi standaard. Deze standaard werkt in de 2,4 GHz band en heeft een maximale bandbreedte (doorvoersnelheid) van 11 Mbps (megabit per seconde. Deze standaard wordt niet vaak meer gebruikt.
  • IEEE 802.11a: werkt in de 5GHz band. Deze standaard wordt veel voor point-to-point verbindingen gebruikt en tegenwoordig ook in zogeheten Dualband-N routers.
  • IEEE 802.11g: is de opvolger van 802.11b. Hiermee kunnen hogere snelheden worden behaald en heeft een bandbreedte van 54 Mbps. Momenteel is dit nog de meest gebruikte standaard. Deze standaard werkt op de 2,4GHz band.
  • IEEE 802.11n: is de opvolger van 802.11g. Deze standaard werkt zowel op 2,4 als 5GHz, Dualband-N en is hard op weg de meest gebruikte standaard te worden. Bij ‘echte’ Dualband waarbij 2,4 en 5 GHz tegelijk gebruikt worden, kunnen snelheden tot wel 600 Mbps gehaald worden.
  • IEEE 802.11ac: de opvolger van 802.11n en de snelste WiFi standaard die er op dit moment beschikbaar is. De nieuwste standaard werkt uitsluitend op de 5GHz band, gebruikt ‘Beamforming’-technologie. Deze standaard wordt ook wel aangeduid als Wireless-AC.

Wifi beveiligen

Het is sterk aan te raden om uw draadloze verbinding te beveiligen. Zo kunnen anderen geen gebruik maken van uw draadloze netwerk. Er zijn diverse opties om uw netwerk te beveiligen:

  • WEP beveiliging: dit is af te raden. De WEP beveiliging is eenvoudig te kraken en achterhaald.
  • WPA beveiliging: deze manier van beveiligen is beter dan de WEP beveiliging, maar biedt niet de maximale beveiliging.
  • WPA2 beveiliging: dit is de beste manier van beveiligen en het lastigst te kraken. Standaard staat uw FRITZ!Box modem hier op ingesteld.

Is de straling van wifi veilig?

Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar de invloed die wifi signalen op mens en natuur zouden kunnen hebben. Tot nu toe heeft de WHO (World Health Organisation) altijd geconcludeerd dat er geen wetenschappelijk bewijs is wat duidt op negatieve invloeden van wifi signalen.