Wat kunt u doen tegen Ransomware?

Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet

Onder het motto: “voorkomen is beter dan genezen” hierbij een aantal, tips om het risico op geïnfecteerd te raken zo klein mogelijk te maken. Zo klein mogelijk, want helemaal uitsluiten kan je het nooit.

1. Zorg dat alle software up-to-date blijft

Gebruik de veiligste versie van Windows die er is (Windows 10) en installeer alle updates (dit gebeurt gelukkig automatisch). Met oudere versies van Windows, loopt u grotere risico’s. Vooral gebruikers van Windows XP moeten zich achter de oren krabben.

Zit u op de nieuwste Windows versie? Dan bent u er nog niet. Alle software die u heeft toegevoegd moet ook bij de tijd zijn. Dit is lastiger dan het lijkt, want sommige software zit verstopt als plugin in uw browser. Denk dan aan Java, flash, pdf-readers, etc. Overigens is hier Windows als meest gebruikte besturingssysteem als voorbeeld genomen, maar dit geldt voor iedere computer of met het internet verbonden apparaat zoals een NAS. Zo is er bijvoorbeeld een ransomware variant voor Synology apparaten opgedoken.

2. Zorg voor veilige internettoegang

Zorg ervoor dat uw netwerk van buiten en binnen dicht staat voor zaken die u niet nodig heeft. Er zijn tools beschikbaar op internet om uw verbinding te scannen op openstaande poorten (zogenaamd online portscanners). Hiervoor heeft u uw IP-adres nodig. Uw Ip-adres kunt u gemakkelijk opvragen via www.myip.nl.

Ook kunnen toepassingen in uw modem poorten tijdelijk openzetten. Hiervoor is Universal Plug and Play in het leven geroepen. Het advies is dan ook om dit uit te zetten. Vraag eventueel Solcon hoe dit moet of laat dit door Solcon uitzetten. Standaard staat dit overigens uit.

Maar als alles dicht lijkt te staan van buiten af, bent u er nog niet! Ook van binnenuit kunnen apparaten contact leggen met de buitenwereld. Dit is logisch want anders zou u via uw browser geen internet pagina’s kunnen opvragen. Voorzie uw computer van een goede firewall. Windows 10 heeft deze al standaard aan boord.

3. Installeer goede veiligheidssoftware

Naast de eerder genoemde firewall is ook up-to-date antivirus software van groot belang. Deze kan namelijk detecteren dat uw computer besmet is met een virus. Er zijn virussen in omloop die ervoor zorgen dat criminelen toegang tot uw computer krijgen. Deze toegang wordt doorverkocht aan andere criminelen die er dan weer ransomware op plaatsen. Door nu de eerste schakel in de keten uit te schakelen voorkomt u de tweede stap.

4. Zorg voor een goede backup.

Het is belangrijk om regelmatig backup te plaatsen op een medium dat niet permanent is gekoppeld aan uw computer. Dit kan een USB schijf zijn, die daarna wordt losgekoppeld en in de kast wordt gelegd of een internet backup dienst zoals Online Backup van Solcon.

Indien u uw USB schijf permanent heeft gekoppeld via een extra schijfletter (F:), dan zal de ransomware software deze schijf herkennen en ook voor u versleutelen. Kortom uw backup is dan ook niet meer voor u toegankelijk. Met een online dienst heeft u hier geen last van.

Vijf goede redenen om voor Solcon te kiezen


Sinds juli 2017 is Solcon onderdeel van KPN.

Solcon heeft dit jaar weer een uitstekend testoordeel in de categorie ‘Internet’ (7,8) volgens de Consumentenbond.

ISA®, hét kennisplatform voor veilig internet met tips en tools.

Bellen via de vaste lijn tegen lage beltarieven en altijd gratis met andere Solcon klanten.

Kijk altijd en overal uw favoriete programma via de Solcon TV app. Nu ook beschikbaar in de EU-landen